Trikovi za uštedu struje nakon poskupljenja

Trikovi za uštedu struje nakon poskupljenja

Pogledajte savete stručnjaka kako da uštedite na električnoj energiji!

U Srbiji od danas struja poskupljuje za osam odsto, dok će cena gasa biti viša za 10 procenata. Oni sa tanjim "džepom" ukoliko žele da uštede trebalo bi više da obrate pažnje na koji način koriste eletrične uređaje u kući.

Ukoliko želite da smanjite svoje račune za eletričnu energiju tokom hladnijih dana, evo nekoliko saveta stručnjaka šta da radite. Jednostavnim podešavanjem načina na koji koristite uobičajene uređaje, od termostata, bojlera i radijatora do uređaja poput mašine za veš i posuđe, možete da uštedite čak do 1.000 evra godišnje, piše Mondo.rs.


Termostat

Smanjenje temperature termostata za jedan stepen može da smanji vaš račun za grijanje za 10 odsto, kažu stručnjaci. Na taj način, domaćinstva koja poseduju termostat mogu potencijalno da uštede do 150 evra. A to znači da kada biste termostat smanjili za tri stupnja, s 23 °C na 20 °C svakako biste uštedeli.


Mašina za sudove

Prosečna mašina za sudove koristi između 1,2 kWh i 1,5 kWh po punjenju, kaže istraživanje jedne kompanije za uređaje. Inače normalno podešavanje mašine za sudove obično je na temperaturi između 55 °C i 65 °C .  Ali, uz pomoć eko pranja ili postavke za uštedu energije možete da sačuvate oko 20 do 40 odsto energije.


Bojler

Prosečna porodica obično podešava temperaturu bojlera između 75°C i 80°C. Ali kad bi se temperatura  snizila na 60°C, godišnje bi moglo da se uštedi do 100 evra.


Mašina za veš

Većina modela mašina za veš dolazi s eko načinom rada pomaće očuvanju životne sredine i štedi novac. Uz pomoće eko podešavanja godišnej možete da uštedite oko 24 evra.


Radijatori

Prosečno domaćinstvo može da uštedi do 86 evra svake godine ako ima termostatske ventile na radijatorima (TRV). Pomoću njih moći ćete da ograničite ili isključite dotok tople vode u radijator. Kako soba postaje toplija, ventili će da ograniče količinu tople vode koja dolazi u radijator kako bi se održala temperaturu u prostoriji.

Oceni vest:
0
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • humanista

    pre 181 dan i 8 sati

    Struja je poskupela tako da od svih ovih ,,racunica,, za ustedu dragi moji sugradjani nema nista.

    Oceni komentar:
    1
    13
  • Vesna

    pre 178 dana i 10 sati

    Ako svake zime imam temperaturu u stanu toliko da mi je uvek prohladno, smanjim sad zbog poskupljenja za stepen, komotno bih mogla kaput po kuci nositi. Kud cu manje.

    Oceni komentar:
    0
    5