U Novom Sadu preminuo Draško Ređep

U Novom Sadu preminuo Draško Ređep

Svojim esejističkim knjigama dao je doprinos impresionističkoj kritici i sagledavanju ličnog života i dela srpskih pisaca.

Književnik, filmski radnik i kritičar dr Draško Ređep preminuo je danas u Novom Sadu u 84. godini, saopštio je njegov izdavač, vlasnik novosadske izdavačke kuće "Prometej" Zoran Kolundžija.

Ređep je dugogodišnjim prisustvom i radom na srpskoj i jugoslovenskoj literarnoj sceni ostavio značajan trag i smernice za nova tumačenja domaće i regionalne književnosti i istorije.

Dve godine je bio u žiriju NIN-ove nagrade tokom kojih su laureati bili Miloš Crnjanski i Danilo Kiš.

Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Dobitnik je mnogih društvenih priznanja, dajući doprinos afirmaciji i zajedništvu rusinske, mađarske i slovačke kulture na našim prostorima.

U okviru Književne opštine Vršac i izdavačke kuće "Prometej" iz Novog Sada, Draško se bavio istraživanjem domaće književnosti.

Godine 2017. o njemu je snimljen dokumentarni film "Svetionik kroz maglu ravnice", u produkciji Kulturnog centra Novog Sada, reditelja Dušana Stojanovića.

Svojim esejističkim knjigama, poput "Poslednje večere", dao je doprinos impresionističkoj kritici i sagledavanju ličnog života i dela srpskih pisaca.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan