U Srbiji godišnje nestane jedan grad

U Srbiji godišnje nestane jedan grad

Građani Srbije su u proseku stari 43 godine, materinstvo je odloženo, godišnje izgubimo grad veličine oko 36.000 stanovnika. Zbog loše demografske situacije iz Vlade za ovu godinu najavljuju četiri pilot projekta podsticanja rađanja.

Prosečna starost stanovništva u Srbiji je skoro 43 godine i naša zemlja je na šestom mestu u Evropi po starosti stanovništva. Zbog negativnog prirodnog priraštaja, ali i migracija, Srbija godišnje izgubi grad veličine oko 36.000 stanovnika, saopšteno je na konferenciji u SANU "Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije", a prenosi "Mondo".

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazala je da godišnje u Srbiji mesto prebivališta promeni 130.000 stanovnika, da se češće sele žene i to starosti oko 33 godine, a da godišnje zemlju napusti 15.000 stanovnika.

Čak 18,7 odsto stanovništva danas starije je od 65 godina, prosečna starost je 42,7 godina pa nas to svrstava na šesto mesto u Evropi po starosti stanovništva.

U sklopu aktivnih mera za povećanje rađanja, ministarka je podsetila da je RFZO potpisao ugovor sa pet državnih i 11 privatnih klinika za vantelesnu oplodnju, gde će moći da se obavi do 4.300 procesa. U ovoj godini počeće realizacija četiri pilot projekta podsticanja rađanja, sve u skladu sa potrebama mladih parova u različitim delovima Srbije.

Primećeno je, pojašnjava Đukić Dejanović, da majke u Beogradu dosta vremena izgube dok dete odvedu u vrtić ili školu, pa će se raditi na tome da dete predaju asistentima na pragu kuće koji će ih voditi i vraćati iz vrtića organizovanim prevozom.

Drugi model je jug Srbije gde će se podsticati proizvodnja i pokušati da ekonomski ojačaju porodicu, kako bi se odlučila na rađanje. Posebne mere predviđene su za Vojvodinu i centralnu Srbiju, prenosi "Mondo".

- Revidiranje strategije, četiri pilot projekta, biće realizovani u ovoj godini, kao i anketiranje oko 5.000 zaposlenih, koji će će sugerisati koji su to modeli kako da se uskladi roditeljstvo i posao – rekla je Dejanović i dodala da poslodavce treba podsetiti na zakonske mogućnosti kliznog radnog vremena, rada od kuće...

Predsednik SANU Vladimir Kostić naglasio je da je demografski problem Srbije problem svih problema i da svi drugi problemi proističu iz njega.

- Od početka milenijuma mi smo više od pola miliona ljudi izgubili. Pritom migracioni aspekt nije toliko dominantan. Udeo visokoobrazovanih koji napuštaju zemlju je 11 puta veći nego sedamdesetih godina – upozorio je Kostić.

On je dodao da Srbija izvozi sopstvenu budućnost i da ne treba gajiti iluziju da se demografski problem može rešiti brzo i lako, te da ukoliko se sada urade najbolje mere efekat se može osetiti tek za deceniju.

Upozorio je da visokoobrazovane žene danas imaju živorođene dece 1,37, a za najprostiju reprodukciju je potrebno 2,1 dete, da jematerinstvo odloženo, ali da za to ne treba optuživati žene, već su krivci mnogi društveni, socijalni, politički, istorijski faktori, prenosi "Mondo".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Roditelj

  pre 2701 dan i 21 sat

  A u Novom Sadu trudnice i porodilje nemaju prava ni na besplatnu vožnju u GSPu, kao što imaju U Beogradu,Kragujevcu i dr. Socijalna politika je čista nula, jedini pozitivan natalitet ima Jagodina jer odvaja za decu 200evra svakog meseca, Trudnice dobijaju 12000 mesečno i sl. A ostali gradovi mogu trošiti pare na druge stvari i kukati kako je bela kuga, i razgovarati i dalje prazne priče. Zna se kako se to rešava, ulaganjem u decu i trudnice.

  Oceni komentar:
  0
  1