Upoznajte Sofiju, novosadsku bebu koja je rođena sa blizu šest kilograma (FOTO)

Upoznajte Sofiju, novosadsku bebu koja je rođena sa blizu šest kilograma (FOTO)

 Nije redak slučaj da se u svetu, pa i u Srbiji, povremeno rađaju "bebe džinovi" koje su i do dva puta teže od prosečnih novorođenčadi.

Porodilište Kliničkog centra Vojvodine, Novosađanima poznatije kao Betanija, takođe može da se pohvali rekordom koji je postavila beba Sofija Stanarević jer je, kada se rodila, imala čak pet kilograma i 770 grama i bila je dugačka 57 santimetara.


Ova devojčica je rođena pre šest meseci, odnosno 12. novembra 2018. godine. Treće je dete bračnog para iz Novog Sada, Milke Zec i Zorana Stanarevića. Sofijina tridesetosmogodišnja majka Milka kaže da u Betaniji ne pamte da je u skorije vreme rođeno tako krupno dete.

Reporteri potrala mojnovisad.com upoznali su malu Sofiju koja zaista odskače od svoje generacije. Možda to ne treba da čudi jer joj je otac Zoran visok dva metra i pet santimetara i nosi cipele broj 51, dok je majka Milka visoka 175 santimetara.


– Imam i dvoje starije dece i oni su rođeni prosečnih težina za bebe – Sara je imala 4.440 grama i bila je dugačka 53 santimetra, dok je Filip rođen sa 3.960 grama i 52 santimetra. Kada sam ostala trudna sa Sofijom, nisam ni slutila da će biti ovako krupna, iako me je moj ginekolog, dr Tihomir Vejnović, od početka "upozoravao" da će beba biti velika. Dogovorili smo se da bi u tom slučaju bilo najbolje da se uradi carski rez bez obzira na to što sam se prethodna dva puta porađala prirodnim putem – priča Milka.

Međutim, sudbina je drugačije htela te je i treće dete došlo na svet bez operacije, čak i  bez epiduralne anestezije. Milka otkriva da je u predporođajnoj sali tajno poslala poruku svom doktoru da je porođaj počeo, međutim bilo je kasno…


Naša sagovornica kaže da nikad neće zaboraviti taj ponedeljak 2018. godine. Ističe da joj je pukao vodenjak i da nije bilo vremena za dogovor oko carskog reza pa se nakon malo muke i nesnosnih bolova porodila posle nekoliko sati.

– Bolovi su bili jaki, mnogo jači nego kad sam rađala stariju decu, po tome sam i ja znala da će Sofija biti krupnija, ali nisam ni slutila da će imati blizu šest kilograma. Babice su bile šokirane, odmah su nas pregledali i moram da naglasim da ni ona ni ja ne bolujemo od dijabetesa jer, kada se rode tako velike bebe, prvo se sumnja na tu bolest. Pre neki dan porodila se moja drugarica koja mi je ispričala kako se i dalje priča o najvećoj bebi koja je nedavno rođena u Novom Sadu. Sofija, sem što je bila krupna, rodila se i sa puno guste crne kose – objašnjava ponosna majka troje dece.


Ovaj bebac i sada izgleda naprednije u odnosu na svoje vršnjake, a sa šest meseci nosi garderobu predviđenu za bebe od godinu dana. Vrlo je živahna, stalno je nasmejana i ima dva zubića.  Od njene mame saznajemo da obožava da jede šargarepu i banane, a najviše od svega je raduje kada joj se sestra i brat vrate iz vrtića.

Oceni vest:
26
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vesna

  pre 527 dana i 21 sat

  U oktobru 1986 u istoj Betaniji rodio se dečak od 5.7 kila.
  Danas je momak od 208 cm.

  Oceni komentar:
  0
  9