Uskoro stiže najnoviji lek protiv raka dojke, savremena terapija za sve obolele žene

Uskoro stiže najnoviji lek protiv raka dojke, savremena terapija za sve obolele žene

Više od 90 odsto različitih vrsta karcinoma dojke pokriveno je najsavremenijim lekovima o trošku države, a uskoro će i preostalih desetak procenata dobiti najnoviju terapiju, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

RFZO poslednje četiri godine kontinuirano stavlja najsavremeniju terapiju na listu lekova o trošku države, tako da je trenutno 90 odsto različitih karcinoma dojke pokriveno savremenom terapijom - rekla je Škodrićeva povodom Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su skoro sve obolele žene pokrivene ovom terapijom, s obzirom da se radi o najčešćem malignom tumoru kod žena u našoj zemlji, prenose "Večernje novosti".

– Ovih 10 odsto koje još uvek nemaju savremenu terapiju, dobiće je u najskorije vreme. Radi se o terapiji koja je tek izašla iz posebnih kliničkih studija – izjavila je Škodrićeva.

Naglasila je da je značajan iskorak napravljen sa posebnom listom lekova, tako što su na nju stavljene savremene terapije i za početne stadijume bolesti.

– Dosadašnja praksa stavljanja inovativnih lekova na listu lekova je bila da se stavljaju savremene terapije za poslednje stadijume bolesti, a ovom posebnom listom smo stavili i za početne, čime su pokrivene žene i sa prvom i sa drugom linijom – objasnila je direktorka RFZO.

Škodrićeva je naglasila da će ova ustanova nastaviti kontinuirano da ažurira listu novim terapijama, za šta su obezbeđena sredstva.

Napravili smo finansijsku strategiju sa Ministarstvom finansija za narednih pet godina i obezbeđen je budžet, ne samo za ove lekove koji su već na listi, nego i za buduće lekove i vodićemo računa da se stavljaju lekovi koji prate najnovija genetska istraživanja – izjavila je Škodrićeva.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan