Zakon o socijalnim kartama već 30 godina na čekanju

Zakon o socijalnim kartama već 30 godina na čekanju

Zakon o socijalnim kartama je pripremljen i trebalo bi da bude usvojen na sledećem zasedanju Narodne skupštine, a najavljuje se gotovo tri decenije. Već od naredne godine, socijalne karte bi trebalo da najugroženijima olakšaju put do finansijske i svake druge pomoći, najavljuju u resornom Ministarstvu.

Za mnoge je više stambenog prostora i zemljišta nego što zakon propisuje kao uslov za socijalnu pomoć, najveća prepreka do tog prava. Česta primedba je i da pomoć ne stiže uvek u prave ruke. Konačno rešenje, uz automatsko dobijanje socijalne pomoći bez podnošenja zahteva, obimne dokumentacije i čakanja u redovima, očekuje se od uvođenja socijalnih karata, prenosi RTS.

Socijalne karte bi mogle da dođu na red tek kada se uradi čitava reforma sistema socijalne zaštite, kad se promeni Zakon o socijalnoj zaštiti i drugi zakoni koji se tiču davanja iz sistema. U ovoj situaciji mi sada imamo socijalne karte koje ispadaju kao da su same sebi cilj, one su nekako predstavljene u javnosti često kao nešto što će čarobnim štapićem rešiti sve probleme u socijalnoj zaštiti iako sasvim sigurno to neće biti slučaj. One će biti samo dimna zavesa bez rešavanja problema kao što su mali iznosi novčane socijalne pomoći, sve manje izdvajanje iz budžeta za socijalu, nedovoljno zaposlenih u ustanovama i centrima za socijalni rad uz sve veći broj korisnika − rekao je Danilo Ćurčić iz A-11 Inicijative za ekonomska i socijalna prava.

S druge strane, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević smatra da Srbija ide u nekom pozitivnom pravcu, da kao država ekonomski jača i da može na neki način da povećava ta prava i da bude sigurna da je pomoć pravedno raspoređena. Inače, Zakon o socijalnim kartama biće i zeleno svetlo za ukrštanje baza podataka ministarstva i drugih institucija, a ovaj akt je rađen po ugledu na document u Danskoj.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jugosloven

  pre 772 dana i 1 sat

  Socijalno ugroženi ne mogu tu ništa da promene.
  Samo čekaju od političara samilost, da im udele učešće u društvu.
  A nemamo čak ni Svetski dan Socijalno Ugroženih.
  Ono, kao, ajde da se setimo njih.

  Oceni komentar:
  0
  3