Zbog velikih vrućina ovogodišnji rod kukuruza biće prepolovljen

Zbog velikih vrućina ovogodišnji rod kukuruza biće prepolovljen

Stručnjaci se slažu u proceni da će trenutni toplotni talasi veoma negativno uticati na već poljuljano tržište žitarica.

Teško je proceniti koliki će biti gubici od velikih vrućina, ali prošlogodišnji prinos kukuruza bio je jako loš, na nivou oko 5,5 tona po hektaru.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin smatra da će ovogodišnji rod kukuruza biti prepolovljen odnosno još niži nego lane, prenosi Biznis.rs (Ljiljana Begović).

Možemo da očekujemo do šest miliona tona, što je optimistična procena u ovom trenutku. Imaćemo dovoljne količine kukuruza za sopstvene potrebe koje su oko pet miliona tona, ali ćemo smanjiti izvozni potencijal. Sreća u nesreći je da se naši poljoprivrednici sve više okreću gajenju ranih hibrida koji imaju kraći vegetacioni period i ne osećaju gubitke zbog vrućina. Jul je doneo neočekivano visoke temperature, pa može da se desi na svetskom nivou da kukuruz doživi sudbinu pšenice koja ima svetsku proizvodnju za 12 miliona tona manje od očekivane svetske potrošnje ‒ rekao je Galetin.

Prema analizama od 1990. do 2021. godine u Srbiji je bilo čak deset sušnih godina. One su od 2000. do 2021. godine polјoprivredi nanele štetu veću od šest milijardi dolara.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Batakanda

  pre 308 dana i 20 sati

  Samo neobrada zemlje moze da spais.
  A glupi seljaci neznaju da se to na
  milionima Hektara u svetu radi.

  Oceni komentar:
  0
  0