ČENEJSKI SALAŠI: Seoska idila na samo pet minuta od Novog Sada (FOTO)

ČENEJSKI SALAŠI: Seoska idila na samo pet minuta od Novog Sada (FOTO)

Čenej, naselje nadomak Novog Sada, na poseban način neguje i čuva vojvođansku tradiciju. Priča se da na Čeneju i u okolini postoji oko stotinu salaša, a mi vam izdvajamo pet na kojima možete da uživate i da se odmorite bez obzira na to koje je godišnje doba.

Mitin salaš
 


Na desetak kilometara od grada nalazi se Mitin salaš koji je star oko 300 godina. Na salašu možete, osim u dobroj hrani, da uživate i u jahanju. Ovde ćete doživeti mnogo više od odmora. Gazda Mita je zadužen za boravak gostiju, a od njega možete da naučite mnogo toga o istoriji salaša.Ukoliko želite, ljubazni domaćin će vas naučiti i da jašete konje. Na salašu se bave i edukativnim turizmom za mlade pa se često organizuju književne večeri. Ukoliko odličite da posetite Mitin salaš, toplo preporučujemo da probate Mitinu frišku riblju čorbu.


Brkin salaš
 


Brkin salaš
je udaljen samo šest kilometara od Novog Sada, a vodi ga porodica Matić. Salaš je podignut 1904. godine, a danas, osim u specijalitetima iz restorana, posetioci mogu da uživaju u velikom ograđenom dvorištu, adrenalin parku, sadržajima za decu. Imaju i ponije, čisto zarad podsećanja da se nalazite na selu.


Matićevi sa velikom radošću očekuju svakog gosta, a ukoliko volite aktivan odmor uz salašarske poslove i pčelarstvo, duge šetnje, vožnju biciklom – ovo je idealno mesto za vas. Boravak na salašu je poseban doživljaj, a najveća čar je kada se u opuštenoj atmosferi uz čašu vina, dočeka suton.

 

Pajin salaš


Nalazi se nedaleko od naselja Čenej, a priča o ovom jedinstvenom mestu počinje sa dvoje zaljubljenih koji su želeli da ostvare svoje snove. Tu se zadesila priča mladog oficira koji je baš u ovom bungalovu voleo svoju izabranicu, čija je međusobna ljubav bila zabranjena. Priča je naravno izmišljena i dobar je marketinški potez.


Ono što nije izmišljeno jeste činjenica da je Pajin salaš domaćinski restoran koji će vam pružiti mogućnost da iskusite deo prošlosti kroz tradicionalno uređen ambijent, hranu i piće. Okružen je drvećem i izolovan od buke gradskog života, pa ovde možete da nađete svoj mir sa porodicom ili prijateljima.

 

Salaš 137


Ovaj salaš je jedinstveno mesto nadomak Novog Sada, gde možete da uživate u odličnoj domaćoj hrani i piću uz autentični ambijent i muziku vojvođanske ravnice. Salaš 137 je prepoznatljiv i već godinama afirmisan po ovako koncipiranom načinu svoje kuhinje i društvenog života.

 


Vlasnik ovog ugostiteljskog objekta, Aleksandar Samardžija Splića, dao je u oktobru intervju za naš portal, te o Salašu 137 mnogo više možete otkriti ovde.
 

SALAŠ "U SEDLU": Reč je o sasvim drugačijoj vrsti salaša od onih standardnih, gde možete da ručate i da se opuštate uz vino i pesmu. Ovaj salaš je zapravo konjički centar, a namenjen je za rehabilitaciju i poboljšanje kvaliteta života dece i odraslih. Kako kažu, oni su najbolji centar za terapeutski rad za osobe sa posebnim potrebama. "U sedlu" nudi izazovne individualne programe koji podstiču fizički, emocionalni, socijalni i akademski rast i razvoj ljudi suočenih sa velikim preprekama. Salaš je zatvorenog tipa, pri čemu je neophodna prethodno zakazivanje, a otvoren je, ističe se, za sve vrste team building ili leadership programa.

Oceni vest:
11
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Loreta

  pre 935 dana

  Rođena sam i živim na moru, ali već dugo, jako dugo imam želju obići Novi Sad, upoznati Vojvodinu, života jednog Lale, život jednog salaša....i ovo bi bilo ostvarenje mojih snova.

  Oceni komentar:
  1
  3