Demokratska stranka predstavila održiv model nastave

Demokratska stranka predstavila održiv model nastave

Na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su govorili predsednik dr Zoran Lutovac i docent dr Goran Radojev, Demokratska stranka je predstavila je održiv model nastave za predstojeću školsku godinu.

Plan je održiv, finansijski realan, garantuje neophodnu zaštitu svim učesnicima procesa obrazovanja i obezbeđuje održavanje kvaliteta nastave, ističu u DS

– Neophodno je da Ministarstvo predstavi javnosti jasan plan i pojašnjenje kako će se taj plan realizovati. Mi danas ne znamo ni kada će nastava početi, a kamoli kako će izgledati, dok slušamo najave onoga što bi moglo biti obavezno, kao što je nošenje maski. U socijalnim prilikama gde veliki broj dece nema novca ni za užinu, a kamoli za maske, važno je da država obezbedi neophodnu zaštitu i deci i nastavnicima, a ne da je samo proglasi obaveznom. Umesto da se ulaže u megalomanske spomenike i da se govori o formiranju vlade kad Srpska napredna stranka ima apsolutnu vlast, trebalo bi da razgovaramo o početku školske godine. Demokratska stranka traži od države da se okrene ka svakodnevnom životu građana, da se političari na vlasti ne bave sami sobom, nego da brinu o građanima – insistirao je predsednik Demokratske stranke dr Zoran Lutovac.

Detaljnije o odgovornosti ministarstva i planu koji je sačinio Resorni odbor Demokratske stranke za prosvetu, govorio je docent dr Goran Radojev:

Stručnim uputstvima koja su pre nekoliko dana upućena osnovnim i srednjim školama, ova vlast je gotovo kompletnu odgovornost za odvijanje nastave u narednoj školskoj godini prebacila na roditelje, nastavnike i škole. Ministar Šarčević je ovim potezom pokušao, kao Pontije Pilat, da opere ruke od svake odgovornosti. Kako ministarstvo nije predstavilo jasne mere, Resorni odbor Demokratske stranke za prosvetu, stavljajući zdravlje učenika i svih onih koji učestvuju u procesu nastave na prvo mesto, uz razumevanje da se obrazovani proces mora u punom kapacitetu nesmetano odvijati, i u uslovima loše epidemiološke situacije, predložio je održiv model nastave – naveo je Radojev.
 

Plan koji Resorni odbor Demokratske stranke za prosvetu predlaže sastoji se od 7 tačaka:

1. Potrebno je, po hitnom postupku, za svaku učionicu obezbediti po računar, grafičku tablu i kameru.

Svaki nastavnik bi tako mogao iz učionice da drži pravu onlajn nastavu, u realnom vremenu u kome bi svi učenici mogli da aktivno učestvuju u nastavi, da postavljaju pitanja i rešavaju probleme. U višim razredima osnovne škole i u svim razredima srednje škole, nastavu držati na ovaj način, sa časovima od 45 minuta, po rasporedu koji bi se primenjivao i u regularnim uslovima. Ovi časovi mogu da se snimaju, potom te snimke nastavnici mogu učenicima učiniti dostupnim.kažu u DS. 

2. Ministarstvo da obezbedi kurseve svim učiteljima i nastavnicima, na kojima bi se obučili kako da realizuju ovaj vid nastave.

Obuke nisu zahtevne i mogu da se realizuju i tokom jednodnevnog kursa, ističu demokrate. 

3. Država treba da obezbedi tablete/računare svim učenicima koji nemaju računare/smart telefone. 

Za onlajn nastavu nisu neophodni računari visokih performansi, pa se ovaj zahtev može delimično realizovati i kroz donacije, rashodovanu opremu IT firmi, itd.

4. Telekom da obezbedi besplatnu internet vezu svim učenicima iz socijalno osetljivih kategorija

5. Za niže razrede, omogućiti i nastavu u školi, u malim grupama, uz produženi boravak. 

Tako se, navode iz DS, omogućava roditeljima da mogu svoj posao nesmetano da obavljaju, dok deca (koja ne smeju da ostanu sama kod kuće) borave i obrazuju se u školi. Zbog većeg broja grupa, angažovati dodatne učitelje sa liste tehnoloških viškova i sa biroa rada, kako učitelji ne bi imali dodatnog opterećenja. Učitelje koji pripadaju rizičnim grupama, angažovati samo na realizaciji onlajn nastave, za decu nižih razreda koji mogu i žele da nastavu prate od kuće.

6. Ispitivanje i ocenjivanje se vrši onlajn tamo gde je to moguće (društveni predmeti, pre svega), a tamo gde to nije – dolaskom u škole, u malim grupama.

7. Paralelno sa ovim procesom, treba ući i u reviziju nastavnih sadržaja. Učiniti ih zanimljivijim, praktičnijim, a kao ishod toga – dobićemo na kvalitetu obrazovanja, što će biti potvrđeno i boljim rezultatima na PISA testu, kaže se na kraju saopštenja Demokratske stranje. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kako DS zamišlja

  pre 1374 dana i 8 sati

  Komunizam.

  Oceni komentar:
  0
  2