JAVNE ČESME: Novosađanima ne smeta zagađena voda?

JAVNE ČESME: Novosađanima ne smeta zagađena voda?

Lekari iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine godinama upozoravaju na to kako voda sa javnih bunara i česmi nije za piće.  

Uprkos ovim upozorenjima, mnogi naši sugrađani ne haju mnogo, pa ovu vodu i dalje piju, a koriste je i za kuvanje, u ubeđenju da je lekovita i zdravija od one iz gradskog vodovoda, što je, prema sprovedenim istraživanjima, potpuno netačno.

U Novom Sadu trenutno potoji deset javnih bunara, čiju ispravnost kontroliše Institut, a prema najnovijim rezultatima utvrđena je fizičko-hemijska neispravnost u odnosu na nacionalne normative na svih deset kontrolisanih uzoraka vode za piće.

Hemijsko-fizička neispravnost utvrđena je na bunarima u ulici 1300 kaplara, na uglu Narodnog fronta i Šekspirove ulice, na česmi kod Spensa i na bunaru “Snežna Marija“ (putni pravac Petrovaradin–Sremski Karlovci).


Takođe, hemijsko-fizička neispravnost utvrđena je i na česmama na Ribarskom ostrvu kod restorana "Kašmir River Club/Apsolut",  ispred udruženja ribolovaca, kod "Elektrovojvodine" u Gogoljevoj ulici, u ulici Alberta Tome, u ulici Jožefa Marčoka i u Balzakovoj ulici.

 


- Već desetak godina ne pijem vodu iz vodovoda, već isključivo ovu sa česme. Ništa mi ne fali, nisam bolestan, a voda mi čak i prija. Svako jutro pijem kafu koja se skuvana sa ovom vodom, voda iz gradskog vodovoda mi naduva stomak , a ove flaširane su mi bljutave i gorke. Čuo sam da lekari upozoravaju kako voda nije ispravna, ali zaista nisam imao problema i mislim da je sve to prenaduvana stvar – ispričao je Novosađanin Veljko Milković kog smo zatekli sa balonima kako toči vodu na bunaru u ulici Jozefa Marčoka.

Saznajemo da ni na drugim lokacijama u gradu situacija nije mnogo bolja, a pojedinci navode kako i po dvadeset godina toče vodu na javnim česmama, te kažu da nisu primetili da im je zdravlje pogoršano.


Vremešne domaćice ubeđene su da je supica bistrija i da se pasulj bolje i brže skuva nego kada se koristi “česmovača”.  Ipak, većina njih priznaje da se posle nekoliko dana u flaši u kojoj je odstojala bunarska voda stvora žuti talog. 

Novosađani imaju različite komentare na podatak da bunarska voda u Limanskom parku nije za piće. Dok neki smatraju da je danas sve zagađeno, pa samim tim i voda, drugi pak ne misle da je u pitanju neko ozbiljnije zagađenje.

- Mi ne znamo da li je voda bakteriološki ispravna, ali je odlična za probavu, čak i bolja od vode iz flaše. Svi kažu da je puna gvožđa, što je dobro. Nigde ne piše da je zagađena, neki kažu da se o tome može čuti na radiju, ali ja nisam čula. Komšija je pije, mi pijemo, a i čula sam da je odlična za cveće – objašnjava Marica, koja je došla sa mužem da natoči flaše.Interesantno je da se samo jedna sugrađanka zahvalili na informaciji o zagađenosti i prosula vodu iz flaše koju je trenutak pre napunila. Mlađa generacija je taj problem posmatrala s osmehom na licu.

-  Voda sa bunara je odlična za pranje kola – dobacio je nam u prolazu momak koji je u blizini bunara glancao svog četvorotočkaša ljubimca.

Na kraju, valja napomenuti da su ranijih godina na javne bunare i česme postavljane table s naptisom kako voda nije za piće, međutim – sve su poskidane.

Tekst: Ljiljana Natošević Milovanović

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan