NAŠ PREDLOG: Posetite Osijek, grad na Dravi! (FOTO)

NAŠ PREDLOG: Posetite Osijek, grad na Dravi! (FOTO)

Grad Osijek smešten je tek dvadeset kilometara od ušća Drave s Dunavom. Geografski i kulturno u sredini je Podunavlja. On je poput reke: iako se u njemu održava najveći festival extremnih sportova, možemo reći da je simpatično usporen. S jedne strane okružen je bogatim vinogradima, a ujedno je najpoznatiji i po pivu!

Šetnju Osijekom započnite u Tvrđi, starom gradu s baroknim zavetnim kipom Svetog Trojstva i General-kasarnom, koji se mogu videti na novčanici od 200 kuna. U Gornjem gradu posetite neogotičku "Osječku katedralu" s 90-metarskim tornjem, drugim najvišim u jugoistočnoj Evropi. "Kompa" skela prevešće vas na levu obalu Drave do ZOO vrta u blizini kojeg se nalazi impozantni mlin, dravska vodenica. Lep pogled na grad imaćete s visećeg mosta gledajući kako u Zimsku luku uplovljavaju ribarski čamci i rečni putnički brodovi – kruzeri…Grad dobre kuhinje, piva i poznatih vinara

Uz tradicionalna jela slavonsko-baranjske kuhinje, riblja čorba-paprikaš, gulaš, perkelt i pečenja od divljači, isprobajte vina podunavskih vinogorja (u Baranji se nalazi najveći vinski podrum u Hrvatskoj, a u Erdutu najveća bačva za vina, zapremine 75.000 litara). Vinske sorte su pinot, chardonnay, merlot, frankovka, poput višnje maraske slasni zweigelt, te ponos lokalnih vinara, zlatna graševina. Obavezno probajte Osječko pivo, koje je prvo hrvatsko pivo i priprema se  još od 1664. godine, te domaća craft piva "Beckers" i "Legionar". Iako je Osijek najpoznatiji upravo po tradiciji pivarstva, iz ovog slavonskog grada dolaze neki od najcenjenijih hrvatskih vinara koji poseduju vinograde u okolini grada, posebno na Dunavu. Neki od njih su Kalazić, Josić, Süber, Antunović, Iuris, Brzica, Janečić-Grünwald…

Šta se novo sprema kod osječkih ugostitelja saznajte tako što ćete zavirite u Osječki tanjir!

 

 

Biciklom kroz Osijek i okolinu

U samom gradu Osijeku nalazi se ukupno 40 kilometara biciklističkih staza. U svako doba godine Osječane možete videti na biciklu, bilo da ga voze rekreativno ili putuju njime na posao. Biciklom možete da krenete i u Park prirode Kopački rit koji je najveća podunavska močvara poznata po 300 vrsta ptica, koje se gnezde i po gradu! Pauzu od biciklizma napravite na peščanoj plaži "Copacabana" ili obližnjim bazenima uz osvežavajuće pivo Crni Radler, koje je omiljeno u celoj Hrvatskoj.

 


Krstarenje Dravom i Dunavom od Osijeka do Beča i Gvozdenih vrata! 

Verovatno ste barem jednom u životu, ako ne i češće, maštali o krstarenju jednom od velikih svetskih reka, poput Drave i Dunava, slušajući poznatu melodiju valcera "Na lepom plavom Dunavu". Sigurno već znate da i u Osijek, Ilok i Vukovar tokom godine pristižu brojni putnički brodovi, kruzeri, s posetiocima iz svih krajeva sveta. Taj neopisivo lep doživljaj putovanja moćnim Dunavom možete iskusiti i vi, s polascima iz Osijeka! Obratite se turističkoj agenciji Arriva Travel, koja je deo Deutsche Bahn grupe te sebe i svoje najdraže počastite nezaboravnim putovanjem Dunavom od Osijeka uzvodno prema Budimpešti, Bratislavi i Beču ili nizvodno prema Vukovaru, Iloku, Novom Sadu, Beogradu i dalje do Đerdapske klisure (Gvozdena vrata) i bugarskog grada Vidina u smeru Crnog mora. U jednom smeru voziće vas veliki putnički brod, a u drugom udobni turistički autobus Arriva Travela.

 

 

Osječki paketi: Bogatija ponuda smeštaja!

Prilikom planiranja vašeg izleta u Hrvatsko Podunavlje, neka vam Osijek bude "baza". Smestite se u neki od gradskih hotela, pansiona, hostela ili jednostavno rezervišite sobu. Pre dolaska, pogledajte "Osječke pakete" i ostvarite dodatne pogodnosti.

 

TURISTIČKE INFORMACIJE: Web: www.tzosijek.hr, e-mail: , Tel: +385 (0)31 203 755; +385 (0)31 210 120; Facebook: Visit Osijek; YouTube: TZ Osijek; Instagram: visitosijek

Osječke manifestacije 2019/2020.

Prva subota svakog meseca, Sajam antikviteta, www.tzosijek.hr 


JESEN

4.- 8. septembar Dani prvog hrvatskog piva, muzičko-gastronomski festival

13.-14. septembar UFO – Urban fest Osijek, muzički festival

5. oktobar Veče vina i umetnosti, vino iz Slavonije, Baranje i Podunavlja

oktobar 2019. Mali Oktoberfest, ulični festival bavarskih i osječkih pivara


ZIMA

decembar 2019. Advent u Osijeku, www.tzosijek.hr

januar 2020. WineOs, festival vina, delicija i ugode


PROLEĆE

april 2020. Uskrs u Osijeku

maj 2020. Craft Beer Festival, muzika, gastronomija i zanatske pivare

maj 2020. Festival cveća, sajam cveća i vrtlarstva

maj 2020. Dobro World Cup, svetski gimnastički kup

maj 2020. Pannonian Challenge, muzika i ekstremni biciklizam


LETO

jun 2020. Panonski folklorni festival

jun 2020. Osječko leto kulture, pozorišni festival

jun, jul i avgust 2020. Osječke letne noći, zabavni ulični festival

jul 2020. Veče vina i umetnosti, vino iz Slavonije, Baranje i Podunavlja

avgust 2020. Zemlja bez granica, dečji i porodični festival

 


Promo tekst

Oceni vest:
11
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Franko

  pre 1303 dana i 4 sata

  7 naprema 4 omjer pozitivnih i negativnih reakcija na ovu temu. Odnosi izmedju nasih drzava ce jos dugo biti nepovjerljivi i teski. To se dogadja kada se stvari ne izvedu na cistac a posebno kod krvavih raspada zajednickih drzavnih zajednica, kakva je bila ona nasa Jugoslavenska. Ostaje nam da mi koji nemamo predrasuda i otklona, druzimo se jedni sa drugima, ostali neka guslaju po svome. Lp za NS.

  Oceni komentar:
  0
  8