NOVOSAĐANI: Profesionalno šetanje pasa kao novi vid biznisa

NOVOSAĐANI: Profesionalno šetanje pasa kao novi vid biznisa

Od detinjstva je volela životinje, ali su joj, zbog života u stanu, roditelji dopuštali da ima samo papagaja. Kada je, kao studentkinja, udomila jednog odraslog psa, shvatila je da, pored ljubavi, poseduje i mnogo strpljenja za pse i mačke. Nekoliko godina posle, postala je sertifikovana šetačica pasa, kojoj mnogi sugrađani s punim poverenjem ostavljaju svoje ljubimce.

Milica Timotijević rođena je 1992. godine u Bačkoj Topoli, gde je završila srednju poljoprivrednu školu, nakon čega dolazi u Novi Sad, na studije na Poljoprivrednom fakultetu. Stanovnica našeg grada je skoro deceniju i tu planira i da ostane. Ipak, ono čime će se baviti odredili su kursevi za profesionalnog šetača pasa i pet sitera, koje je završila na Kinološkoj akademiji. Tu je i dobila ideju za bisznis, koji je započela krajem maja ove godine, uvidevši da je Novi Sad velik grad u kojem skoro svako treće domaćinstvo ima psa.


Ljudi mnogo rade, provode većinu vremena van svog doma i nekad nisu u mogućnosti da izdvoje adekvatno vreme da provedu sa svojim psom, ili idu negde na put gde ne mogu da povedu svog ljubimca i onda se oni obrate meni za uslugu – kaže sagovornica portala Moj Novi Sad.

Milica navodi da osoba koje se bave ovim zanimanjem u Novom Sadu ima sve više, s tim da je ona trenutno jedini sertifikovani šetač koji se upustio u ovu "avanturu". Veruje da od tog posla može da se živi, jer jer naseljenost grada iz godine u godinu sve veća, a planira i da osnuje agenciju u kojoj bi zaposlila još šetača.

Milica već ima stalne korisnike svojih usluga, iako su njene cene nešto više od cena ostalih šetača, jer smatra značajnom tu razliku između sebe i drugih.

Ipak sam završila kurs i na njemu naučila mnogo više od toga da dođem nekom na vrata, uzmem psa i prošetam ga. Najpre sprovodim proceduru u kojoj se upoznajem sa vlasnikom i ljubimcem, prolazimo upitnik i na uvid mi daju pasoš svog ljubimca, gde mogu da se uverim da je ljubimac uredno vakcinisan i čišćen od parazita. Ja njima donosim kopiju svoje diplome i na kraju sklapamo ugovor – pojašnjava Timotijević.Usluge koje nudi su čuvanje (kod nje ili kod vlasnika u stanu) i šetanje pasa, koje se najčešće izvodi u neposrednom komšiluku vlasnika. Više pasa na čuvanje uzima isključivo ukoliko su od istog vlasnika, kako ne bi dovela sebe u situaciju da se psi međusobno ne slažu.

Jedna od Miličinih klijentkinja, koja joj tri puta nedeljno poverava svoja dva ljubimca, je Marijana Novakov, koja nam je rekla da je prezadovoljna njihovom saradnjom, koja traje već tri meseca.

Moji Mia i Bendžamin vole Milicu i raduju se njenom dolasku. Ona je vrlo profesionalna i uvek izuzetno tačna, što posebno cenim. Nameravam i dalje da sarađujem sa njom, s obzirom na to da sam na dijalizi i nikad ne znam kako ću se osećati. Takođe, ostavljam joj kuce i ukoliko negde putujem, pa tada borave više dana kod nje. Imam potpuno poverenje kada su oni sa njom – potvrđuje nam Marijana.Čuvanje i šetanje četvoronožnih mezimaca potrebno je zakazati pet do sedam dana ranije, jer Milica pored upoznavanja, praktikuje čak i probne šetnje, koje ne naplaćuje. Svi koji žele da je kontaktiraju mogu to učiniti putem njene Fejsbuk stranice "Take me out – čuvanje i šetanje pasa" ili pozivom na broj 064 3053365.

Ova devojka se za životinje brine i na druge načine. Nedavno je, zajedno sa svojim profesorima sa Kinološke akademije, bila jedna od panelistkinja na panel diskusiji o kategorizaciji i standardizaciji pet friendly usluga u hotelima u restoranima u Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji i regionu, u organizaciji Pet Travel Advisora.

Postoje lokali koji su pet friendly, ali i dosta onih koji nisu, te smatram da njima treba predočiti kako se postaje pet friendly lokal i šta to tačno podrazumeva – navodi ona.

 


Kada radite sa psima, zanimljivih situacija bude na pretek. Neke su pozitivne, neke, nažalost, nisu, ali ova koju je izdvojila naša mlada sugrađanka teško da nekog neće raznežiti.

Šetala sam jednu ženku, kad smo naišle na čopor štenadi koje je neko ostavio napuštene u žbunju. Ženka ih je odmah nanjušila i prišla im, a potom se ponašala kao da su njemi mladunci. Lizala ih je i legla pored njih, ma nije htela da se odvoji. Našli smo rešenje i odneli štence kod moje prijateljice, vakcinisali ih i zaštitili od parazitskih oboljenja, a potom smo ih srećno udomili – sa osmehom priča Milica.

Na kraju, naglašava da su psi slobodne životinje koje vole da šetaju, te da oni vlasnici koji tvrde drugačije, ne govore istinu. To je, smatra Milica, znak da vlasnik ne voli da šeta ili nema vremena.


Pse treba redovno izvoditi, šetati i puštati da se istrče. Oni vole kada se igrate sa njima, kao i sa decom, a tako ih većina vlasnika i doživljava – uverena je ova Novosađanka.

A, ukoliko svakodnevne ili povremene obaveze spreče vlasnike da sve to priušte svojim mezimcima, na scenu stupa upravo ova Novosađanka.

Oceni vest:
36
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Komsija

  pre 1706 dana i 9 sati

  Jel mogu ja da prosetam Milicu? :)

  Oceni komentar:
  19
  9