Ovo su najpoznatije kafanske mačke u Novom Sadu

Ovo su najpoznatije kafanske mačke u Novom Sadu

Nepisano pravilo u novosadskim ugostiteljskim objektima glasi da svaka kafana koja drži do sebe treba da ima barem jednu debelu, pufnastu mačku. Ona će tu biti redovan gost, dotrčaće iza ćoška čim čuje da se roletne dižu rano ujutru, a onda ostati na svom omiljenom mestu sve do fajronta. Kafana nije bila njihova sudbina, to je bio njihov izbor. I lepo su se „uvalile“, pravo da vam kažemo.

Zato vam ovaj put predstavljamo prelepe cice i mačore iz pet novosadskih kafana bez kojih ta mesta verovatno ne bi ni imala taj neki „poseban šarm“ kojim se novosadske kafane oduvek ponose, a veliki naklon dajemo svim radnicima u ovim lokalima koji se tako lepo brinu o ovim specijalnim mušterijama.

Virdžina

Negde u septembru pre tri godine Virdžina je došla u prostor „Moto kluba“ u Lasla Gala i odlučila da gazduje tim mestom. Isprva je bila malo nadmena, sve sa tom svojom pozerkom ogrlicom, i nije baš volela da se druži sa predstavnicima ljudske rase. Čim je došla u "Moto klub", momentalno je odlučila da specifičan enterijer ovog mesta savršeno odgovara svim njenim potrebama, pa se povremeno premeštala od radijatora do Bube, od Bube do Honde, kako joj se prohte, pritom ne obraćajući ni najmanju pažnju na to gde ostali gosti žele da se smeste (kao što vidite na fotkama Slobodana Jr. Anđelkovića). Kažu da jede samo gospodsku hranu, pa su je neko vreme zvali Kejt Midlton, ali nikada nije uspela da odoli specijalitetima komšije ribara. Ima ona i svoju ratobornu stranu, dakako. Kako je volela da se dokazuje da je ona opasnija zverka od svakog motoraša, neretko im je donosila svoje ulove pred prag. Tako su gosti ovog objekta na tabli počeli da lupaju recke za svaku lovinu, bio to vrabac, gušter, miš ili golub, koju Virdžina u klub donese. Ovih dana Virdžina je počela da izbegava „Moto klub“, iako je svi i dalje viđaju u komšiluku kako šeta neke „sumnjive“ ogrlice, pa se veruje da ih je izdala i našla neko drugo mesto.

Maca izdajica

Iz proverinih izvora saznali smo da su sumnje radnika i posetilaca „Moto kluba“ ipak potvrđene, jer se Virdžina jednog dana, iz čiste dosade verovatno, preselila u „The Pub“, udaljen svega 20 koraka od mesta gde je odrasla.

 

Betanija

Ime joj je Betanija jer voli da se smuca okolo pa se svako malo u „Izbu“ vraćala trudna. Danas je sterilisana, ali to nije uspelo da smiri njen kompleksan karakter. Šta više, počela je da se goji, pa deluje još dominantnije nego pre. Glavna je atrakcija u Izbi već osam godina i u dubini duše zaista dobra maca, mada znamo neke pse koji se sa tim možda ne bi složili. Naime, Betanija je vrlo teritorijalna i mrzi pse koji uporno sa svojim vlasnicima svraćaju u „Izbu“, a radnici tvrde da je dvojicu čak poslala u urgentnu zbog svog.... jelte, nedoličnog ponašanja.

 

Čičak i Čička

Priča o Čičku (ili Ćićku, kako vam drago) je jedna od onih klasičnih priča kada neko nastrada u saobraćaju, fizički se oporavi, ali zato svoje emotivne probleme nastavlja da utapa za šankom u obližnjoj kafani. Tako se i ovaj mačak obreo u kafani „Anđeli kod zlatnog Ježa“ na Detelinari kada je bio još samo slabašno mače bez prevelikih izgleda za oporavak. No, posetioci i osoblje ove kafane pomogli su mu da nakon saobraćajke stane na noge i od tada je on tamo rado viđen gost. Konobarice kažu da se vremenom uz njega prilepila i jedna lepa maca, pa je i ona dobila ime Čička. Njih dvoje su sada nerazdvojni i svi ih znaju kao momka i devojku.Blaženka i Bebina

Ove dve mace glavne su face u kafe knjižari „Nublu“. Blaženka je tu od njenog osnivanja, već sedam godina i jako je vezana za to mesto. Jednog dana, pre mnogo vremena, još dok nije bila sterilisana, bila je jako tužna zbog gubitka mačića, te je izašla na tu prometnu Stražilovsku i završila pod točkovima automobila. Oporavljala se u kući jedne redovne mušterije gde je dobila celu gospodsku kadu za sebe, a radnici knjižare danas pričaju da je dane provodila setno gledajući kroz prozor i tugujući za svojom kafanom. Danas ona živi život prave dame, jede samo najskuplju hranu i uživa u pažnji gostiju. Decentna je i odmerena, a izgleda još više šik otkada je izgubila zub u jednoj nezgodi. Uvek je bila spremna da zauzme pozu pred fotografskim objektivom, što dokazuju slike Milice Mlađenović koje su pred vama. Ipak, ima ona i svoju „divlju stranu“ koju iskazuje obično na ludim noćnim žurkama. Da, da, Blaženka je pravi partimanijak! Kažu da čim prvi taktovi neke plesne muzike vikendom naveče počnu da se prolamaju po prostorijama ovog kafea, Blaženka momentalno silazi dole među ljude ostavljajući praznu dosadnu knjižaru za sobom.

 

Bebina je ipak druga priča. Nekada je bila jedno od onih prelepih napuštenih mačića koje niko nije hteo da usvoji. No, pre četiri godine u „Nublu“ je upoznala one koji su rešili da joj pomognu. Blaženka nije bila jedna od tih, pa se njih dve nikada nisu zapravo zavolele, ali svi kažu da se uspešno tolerišu. Bebina je i pored toga uspela da osvoji srca redovnih posetilaca koji kažu da je vrlo komunikativna i pravi drug, i vrlo je predusteljiva prema ostalim primercima mačjeg roda koji ponekad zalutaju u baštu „Nubla“. Umilna je, simpatična, ali kažu da generalno nema neke manire.U sećanje na Fidela

Na kraju, priznaćemo da se ideja za ovu priču ne bi ni rodila da nije bilo Fidela. On je u „Bezec“ dolazio godinama, možda je u toj kafani proveo čitavu deceniju, i tokom vremena dobio titulu jednog od omiljenih mačora u gradu. Nema ko nije znao za njega, čak su i novine pisale o čuvenoj gradskoj njuški. Nažalost, jednog dana Fidel je otrovan i posle par dana se shvatilo da za njega nema nade. Vlasnici „Bezeca“ pokušali su na sve načine da mu pomognu, sakupljali su čak i donacije za njegovo lečenje, u pomoć su  uskočili svi redovni gosti kafane, ali uzalud. Fidel je umro u junu 2013. godine, a nama zauvek ostaje ova slika Nenada Šeguljeva koju je čak i „National Geographic“ proglasio za najbolju fotografiju po izboru posetilaca, ali i sećanje na sve one trenutke kada smo se protiv ovog velikog mačka borili za poslednju stolicu u bašti.

Tekst: Branka Malenica

Oceni vest:
31
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • masina

  pre 3102 dana i 12 sati

  Pa te su mačke na nekima od tih mesta sa dobrim razlogom.Da noću hvataju miševe i pacove

  Oceni komentar:
  13
  2
 • hehe

  pre 3102 dana i 10 sati

  divan članak :) sve mace poznajem, i stvarno su divne, vole da se maze (uglavnom) i uspešno se nose sa bukom i mnogobrojnim (nekad pijanim) gostima.

  Oceni komentar:
  2
  13
 • olivera ilic

  pre 3101 dan i 23 sata

  divnoooo.. a ovo macak Laki iz nase firme

  Oceni komentar:
  2
  7