Suspendovani student odbacio nagodbu s novosadskim Pravnim fakultetom

Suspendovani student odbacio nagodbu s novosadskim Pravnim fakultetom

Suspendovani student Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stefan Karanović odbacio je danas mogućnost nagodbe sa upravom tog fakulteta koju mu je navodno ponudio dekan Branislav Ristivojević, kojeg je optužio ga da ga "ucenjuje", da se postavlja "iznad suda" i da ne poštuje zakon.

U dopisu koji je Karanović pokazao novinarima, a koji je navodno uputio Ristivojević, nudi mu se da povuče tužbu protiv fakulteta pred Upravnim sudom jer bi se time ispunio uslov da student dobije ispisnicu koju traži već godinama, pa bi tako "bila stavljena tačka na postojeći problem".

– Mislimo da nije u ničijem interesu beskonačno vođenje sporova, ako vam je cilj da se ispišete sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu i studije nastavite negde drugde, a ne da beskonačno održavate konfliktnu situaciju – piše u dopisu u koji je uvid imala agencija Beta.

Dodaje se i da će mu fakultet vanredno ublažiti kaznu i dati mu odmah ispisnicu, ukoliko je suspendovani student Karanović spreman da se izvini nastavnicima i studentima koje je "do sada uvredio" i ukoliko pokaže "iskreno kajanje zbog izrečenih uvreda".

Karanović je rekao da se nikada neće izviniti jer je uveren da su pravo i pravda na njegovoj strani.

– Dobio sam sve sporove protiv uprave Pravnog fakulteta i oni treba meni da upute izvinjenje, ali to nije dovoljno, jer oni treba da snose i odgovornost za svoje postupke. Umesto da budu razrešeni sa funkcija zbog ovog skandala, oni se usuđuju da mi privatno šalju nepristojne ponude. Ovo je bruka i sramota, oni žele da trguju ljudskim pravima – kazao je Karanović.

On je suspendovan i izbačen sa fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima. Suspenzija mu je kasnije i produžena.

Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka.

On je ranije naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je on pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezi sa kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu. Karanović je demantovao da je pisao te tekstove.

Upravni sud je oborio dva rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojima je Karanović disciplinski kažnjen.

U dva obrazloženja Poverenika za informacije od javnog značaja i dostupnost podataka o ličnosti takođe je ukazano da izdavanje uverenja o položenim ispitima predstavlja prostu i razumljivu radnju, ujedno i obaveznu od strane institucije.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko uputila je krajem 2019. godine pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je od njega tražila da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta "neprimereno".

Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i tadašnjem ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

I sam Karanović je 14. aprila ove godine uputio pismo Aleksandru Vučiću u kojem je optužio upravu Pravnog fakulteta da uporno želi da nanese što veću štetu svom studentu i zatražio pomoć od predsednika Srbije.

On je tada naveo da je kopija pisma poslata i na adrese ambasada SAD, Nemačke i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

– Kažnjen sam sa ukupno osam godina udaljenja sa fakulteta. Poruka koja proizlazi: da se nisam žalio, bile bi samo četiri godine, te da će – ako se budem opet žalio – biti 12, ili možda 20 godina. Tako nešto je udar na elementarna pravna načela – ocenio je Karanović u pismu Vučiću.

On je krajem prošle godine izjavio da su mu pretili smrću nakon što je Upravni sud presudio u njegovu korist.

Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta sa Pravnog fakulteta.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan