OBUĆAR ŠILE: Novosađani ga nazivaju "hirurgom za obuću"

OBUĆAR ŠILE: Novosađani ga nazivaju "hirurgom za obuću"

Našao se na prvom mestu na top listi novosadskih obućara, koju smo pravili na osnovu glasova naših čitalaca. Njegove verne mušterije tvrde da je "hirurg za obuću", "majstorčina", "mađioničar", a jedna od njih istakla je da šta god vam padne na pamet, on uradi.

Iz tih razloga, otišli smo u obućarsku radnju "Šile", da upoznamo cenjenog majstora i predstavimo ga i vama.


Nenad Šijački Šile
je Vrbašanin, po edukaciji autoelektričar, ali je 15 godina radio gumarskoj industriji. S obzirom na to da mu se brat više od 25 godina bavi obućarskim poslom, od njega je naučio zanat. Kada je poželeo da promeni posao, 2017. godine je otvorio obućarsku radnju u Novom Sadu,na Podbari, u Marka Miljanova 2. Nije mu teško da svakodnevno putuje iz Vrbasa i natrag, niti da po ceo dan provodi radeći.

Na pitanje šta misli zašto su ga naši čitaoci izglasali za obućara broj jedan, skromno je rekao da ga dosta znaju jer je aktivan na društvenim mrežama i da u gradu ima zaista mnogo dobrih obućara.

Verovatno je doprinelo i to što ne primam poslove za koje mislim da ne mogu dobro da se urade ili kad bi cena toga prešla cenu novog para obuće. Trudim se da ispoštujem sve obećane rokove, jer krećem od toga kako bi meni bilo da dođem iz drugog dela grada, a ono po šta sam došao nije gotovo – kaže Nenad za portal Moj Novi Sad.


Među mušterijama ima Novosađane iz svih delova grada, ali mu čak obuću šalju i brzom poštom iz drugih mesta, pogotovo kad su u pitanju neke specifične popravke, kao što je, recimo, popravka tabanice na sandalama, jer to spada u poslove koji oduzimaju dosta vremena, sa čim neće svi majstori da se bakću.

Najčešće mi traže da zamenim postavu na patikama, jer se one najviše i nose, pa se prilično pohabaju. Takođe su česta oštećenja obuće izazvana palcem, pa se dešava čak i da im palac probije kožu na cipeli. To se sve da lepo srediti. Menjam i prednja platna na patikama – opisuje omiljeni novosadski obućar.

Zanimljivo je i to što mnoge mušterije donose obuću koju je izgrizao njihov pas, pa je tako nedavno bila žena kojoj je ljubimac "poručkao" pola sare na čizmi. Uz to, patike se često zaglave u vratima veš mašine, pa bubanj uništi đon.


Svakodnevno menjam otpale flekice i đonove na cipelama, a dobijam podjednak broj muške i ženske obuće. Razlika je samo u tome što žene donose i svoju i mušku obuću – s osmehom priča majstor Šile, dodajući da je nekoliko puta dobijao da sredi i polomljene štikle.

Njegova radnjica prepuna je mašina, među kojima je i stara singerica, koja služi za šivenje obuće, a u koju je ugradio motor. Tu je i mašina za brušenje đonova i poliranje, kao i presa za lepljenje đonova i flekica.

Popularno je i rastezanje patika i cipela i to najviše traže sad s proleća, ali i na jesen, kad izađu iz papuča, pa im se noga malo raširi za cipele. Moram da naglasim da je rastezanje moguće samo u širinu, ne u dužinu – objašnjava naš sagovornik.


Od zanimljivijih zahteva pamti jedne markirane čizme, čiji donji deo je bio gumeni, a gornji sintetički, koji se raspao. Tada je napravio potpuno novu saricu od kože, sa postavom. Na gojzericama mu često traže zamene đonova, jer za ostalu obuću to nije isplativo.

Ponekad se desi da je neko sentimentalno vezan za određeni par obuće i, bez obzira na to što popravka nije isplativa, žele da im popravim. Tako je jedna žena htela baš određene sandale da obuje za neku svadbu, pa sam menjao čak i kaišiće na njima – priseća se ovaj zanatlija.


Budući da je vešt u rukama, dobro mu idu i ostali manuelni poslovi, kao što su gletovanje ili krečenje, a u svojoj kući kompletan parket je postavio sam. Pored toga, voli da kuva, a specijalnosti su mu roštilj, kotlić, slatki kupus i jela iz rerne.

U poseti su mu bila i deca iz obližnjeg vrtića, koju su vaspitačice dovele da vide kako se obavlja ovaj stari zanat. Majstor Šile kaže da su se najviše oduševili alatima, pogotovo klještima, ali i bombonama koje im je pripremio.

Oceni vest:
38
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan