Da li je bezbedno voziti bicikl u vreme epidemije korona virusa?

Da li je bezbedno voziti bicikl u vreme epidemije korona virusa?

Glavni savet u borbi protiv Covid-19 je ostati kod kuće, ali ako baš neko mora da ide na posao, stručnjaci kažu da je najbolji način ići biciklom.

Niko neće da vam uđe u prostor od dva metra gde je moguć prenos, kaže Gerd Antes, matematičar koji se bavi načinom širenja zaraze. Naravno, tako štitite i druge od sebe.

– Mogu samo da naglasim: Sedite na bicikl – rekao je Antes, koji vožnju biciklom smatra stopostotnom pokretnom izolacijom.

Dodatna korist je to što ćete dodirivati samo svoj bicikl, a ne sve ono što dodiruje još mnogo ljudi koji se voze gradskim prevozom u kome je mogućnost zaraze posebno visoka.

Ipak, tokom vožnje bicikla treba se pridržavati svih smernica zaštite kao što su držanje distance od drugih ljudi, po mogućstvu staviti masku i rukavice i na kraju vožnje obavezno dobro oprati ruke.

Pripremite svog dvotočkaša

Ako vam je bicikl skupljao prašinu u garaži poslednjih meseci, dovoljno je očistiti ga vodom i sapunicom. Nikakva hemijska sredstva za čišćenje ne preporučuju se jer mogu da oštete bicikl.

Nakon toga je potrebno proveriti tri najvažnija dela bicikla – lanac, gume i kočnice, kaže serviser Dejvid Kosman.

Lanac je potrebno da se naulji. Serviseri kažu da je to obavezno ako primetite deliće rđe na lancu ili ako čujete da škripi u vožnji. “Ako se lanac ne održava, može da pukne”, pominje Kosman.

Nadalje, proverite pritisak u gumama. Ako nemate pumpu s ugrađenim meračem pritiska, možete da ga proverite utiskivanjem palca u gumu.

Poluprazna guma, naravno, može da se probuši. A ona istrošena, pak, prepoznaje se po tome ako je vidljiv njen donji sloj. Sitne pukotine na spoljnom zidu gume, bez obzira na to koliko ih ima, ne treba da izazivaju zabrinutost.

I na kraju, kočnice. One su izuzetno važne za bezbednu vožnju. Ako ručicu kočnice treba da stisnete skroz do upravljača, to je verovatno znak da su istrošene i da je potrebno zameniti nešto.

Izvor: nedeljnik.rs

Oceni vest:
6
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ilija Asurdzic

  pre 1270 dana i 15 sati

  Bolje je kroz šumu.Samo morate bacati mrvice hleba...Čisto,da se vratite kući

  Oceni komentar:
  2
  11