FOTO: Glamurozan početak revijalnog dela "Serbia Fashion Weeka"

FOTO: Glamurozan početak revijalnog dela "Serbia Fashion Weeka"

Nakon nezaboravnog otvaranja u Zmaj Jovinoj ulici, program internacionalnog festivala mode i dizajna "Serbia Fashion Week" nastavlja se u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma.

Tokom prve revijalne večeri Nedelje mode u Srbiji, kolekcije koje su mamile uzdahe publike prikazali su Zvonko Marković, Ludovic Winterstan iz Francuske, Danijela Božić, Romero Bryan iz Engleske, Miro Mišljen iz Španije i Elena Rudermel iz Rusije, dok su studenti modnog dizajna, kreatori, ali i oni koji su jednostavno ljubitelji mode imali priliku da prisustvuju seminarima “Nasleđe u modi“ i “Važnost Showrooma“.

Prvo veče otvorio je britanski dizajner Romero Bryan, poznat po sjajnim modelima koje rado nose svetske dive kao što su Beyoncé, Kate Moss i mnoge druge. Njegova nova kolekcija, koja predstavlja spoj klasičnog i modernog, pokazala se kao dobitna kombinacija, barem sudeći po reakcijama publike.

- Kolekcija koja je prikazana zapravo je spoj dve. Pokušao sam da prikažem klasiku i eleganciju. Oduševljen sam reakcijama publike kao i čitavom organizacijom – rekao je Bryan.

U istom bloku usledila je i veoma živopisna revija španskog kretora Mira Mišljena. Njegovi nesvakidašnji komadi, svetlih boja i neobičnog dizajna, uz pratnju jednako živopisne španske muzike oduševili su brojne posetioce, dok je kolekcija okarakterisana kao spoj ulične i visoke mode. Pri sumiranju utisaka nakon svog predstavljanja, Mišljen je izjavio da se, sudeći po svemu, može reći da je "Serbia Fashion Week" rame uz rame sa svetskim Nedeljama mode.

Ruska dizajnerka Elena Rudermel, višestruka dobitnica grand prix nagrada za modu, koja je više puta proglašavana za najboljeg dizajnera Rusije, predstavila je svoju kolekciju u kojoj su dominirale bela i bež s crnim detaljima, kao i pastelno zelena uz predivne prirodne materijale – čipku i svilu.

Nakon fantastične revije koja odiše umetnošću, ovacije publike i gromoglasne aplauze dobila je dizajnerka Danijela Božić. Ona je prikazala kolekciju inspirisanu "Labudovim jezerom" – haljine od čipke, perja protkane predivnim detaljima koji su ručno rađeni. Pored dugog aplauza koji je Danijela dobila od publike, ni počasni gosti ove Nedelje mode – Donald Potard Eymeric Francois – ali ni brojni strani mediji nisu krili svoje oduševljenje ovim modelima. Danijela je izjavila da joj je veoma bitno što se publici dopala revija.

- Jako puno vremena i truda sam uložila u ovu kolekciju, tako da mi je neverovatno drago što je na kraju taj trud bio nagrađen ovakvim reakcijama. Inspiraciju sam našla u "Labudovom jezeru" jer sam i sama oduvek bila labudica koja je težila ka savršenstvu, a dodala bih da mi je film "Crni labud" pomogao da povežem dobro poznatu priču sa savremenim vremenom, te sam na osnovu toga birala i tkanine. Posle "Serbia Fashion Weeka" predstaviću svoju novu kolekciju u Dubaiju, što mi je velika čast – dodala je Božić (na slici dole).

Pravu ekstravaganciju na pisti prikazao je Francuz Ludovic Winterstan – modeli su nosili ekstravagantne kreacije, dominirala je crna boja, cirkoni kristali i čipka. Mogao se primetiti uticaj orijentalne kulture, kao i sudar istorije i modernog doba, jer je, kako kaže, inspiraciju našao u slikarima, pomoću slika iz prošlosti i budućnosti.

Revijom jednog od najtalentovanijih domaćih dizajnera, Zvonka Markovića – jedinog balkanskog modnog kreatora koji je održao reviju na Nedelji visoke mode u Parizu i čije je ime sinonim za luksuzne toalete dostojne svetskog crvenog tepiha – zatvoreno je prvo veče "Serbia Fashion Weeka". Dobitniku najprestižnijeg francuskog priznanja, Talents du luxe et de la creation, inspiracija za novu modnu bajku bili su origami cvetovi, ležernost i lakoća lelujanja na vetru. Prema njegovim rečima, posle večerašnje revije u Novom Sadu “osetila se blaga pozitivna trema“, te je nastavio:

- Kao vlasnik priznanja za luksuz koje dodeljuje francusko ministarstvo za medije, komunikacije i trgovinu a zahvaljujući saradnji sa Svetlanom Horvat, predsednicom Nacionalne komore za modu Srbije i festivala Serbia Fashion Week kao i njenim priznatim stručnjacima iz Pariza, Njujorka i drugih metropola, otvorili su mi se novi horizonti za osvajanje modnog sveta. Francusko priznanje mi je dokaz da znam šta je prava vrednost u Srbiji i da sam na pravom putu u modnom svetu – izjavio je Marković.

Veoma važan segment ovog modnog festivala predstavljaju i seminari koji su otvoreni za sve ljubitelje mode i umetnosti. Prvog dana, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, održan je seminar Tijane Palkovljević Bugarski na temu “Nasleđe u modi“. Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpske, predstavila je svoju ideju o reviji inspirisanoj umetničkim delima iz kolekcija novosadskih kulturnih ustanova, koja bi na pravi način mogla da pokaže Novi Sad kao prestonicu kulture 2021 godine.

Pred samo otvaranje Showrooma, direktorka Nacionalne komore za modu Srbije i "Serbia Fashion Weeka" Svetlana Horvat održala je seminar o značaju Showrooma kao segmenta koji treba razviti kako bi se poboljšala komercijalna strana festivala i kako bi dizajneri i kreatori mogli da prodaju barem onoliko koliko su uložili u svoje kolekcije. Cilj Showrooma je da se napravi jedna interakcija koju potencijalni kupci ne mogu dobiti na sceni. Ovaj segment je organizovan kao jedna mala prodavnica gde bi kupci mogli da pogledaju odeću, pipnu materijal i raspitaju se o svim onim osobinama o kojima ne bi mogli saznati gledajući samo revije.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan