INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: U NS u poslednja 24 sata 65 novozaraženih korona virusom

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: U NS u poslednja 24 sata 65 novozaraženih korona virusom

Kako je danas saopštio Institut za javno zdravlje Vojvodine, od početka epidemije korona virusa u Srbiji u martu, pa do utorka, 14. jula 2020. godine, u AP Vojvodini je registrovano ukupno 2.850 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 1.117.

U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 159 novih slučajeva, među kojima je 65  iz Novog Sada.

Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike je i dalje u značajnom porastu, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.

– Epidemiološka situacija za AP Vojvodinu u celini se ocenjuje kao nepovoljna. Očekuje se dalje pogoršanje situacije – ocena je Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni. Neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja, zaključuju u Insititutu. 

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

 izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava, gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

 nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

 obavezna primena maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

 redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

 preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan