Jučerašnja tragedija pokrenula mnoga pitanja: Kako prepoznati osobu sklonu samoubistvu?

Jučerašnja tragedija pokrenula mnoga pitanja: Kako prepoznati osobu sklonu samoubistvu?

Jučerašnja smrt dve starije osobe, za koje se pretpostavlja da su izvršile samoubistvo, skočivši kroz prozor zgrade na Rumenačkom putu broj 19, pokrenula je mnoga pitanja. Postoje li ustaljeni modeli ponašanja osoba sklonih samoubistvu i kako reagovati u slučaju kada takvu osobu primetimo u našoj okolini samo su neke od najčešćih dilema.

Statistika Svetske zdravstvene organizacije kaže da u svetu oko milion ljudi godišnje izvrši samoubistvo, što u praksi znači da svakih 40 sekundi jedna osoba sebi oduzme život, a pokušaji samoubistva su 20 puta češći.

Iz tog razloga, od velike je važnosti prepoznati karakteristike takvih ljudi, kako bi im se pružila nova nada.

Centar "Srce" u Novom Sadu već 25 godina pruža emotivnu podršku rizičnim grupama.

Volonteri ovog centra svakodnevno dobijaju veliki broj poziva i kažu da je najčešća greška motivaciono ohrabrivanje. Na osnovu iskustva, ističu da je "osobe sklone samoubistvu" pre svega, neophodno saslušati, i da je to jedini ispravan pristup.

Statistika kaže da se samoubistva najčešće dešavaju početkom godine, u rano proleće ili početkom nedelje, ako je reč o dobu dana, to je najčešće jutro, jer svi počeci njima teško padaju.

Centar "Srce" dostupan je svakog dana od 17 do 23 sata, a možete im se obratiti besplatnim pozivom na telefon 0800/300 - 303 ili putem četa ili mejla, koji su dostupni na njihovom sajtu http://www.centarsrce.org.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan