Kako provesti odmor u Novom Sadu?

Kako provesti odmor u Novom Sadu?

Odmor je potreban svakome. Ono malo slobodnih dana što imamo u toku godine, treba da iskoristimo na najbolji mogući način, kako bismo se u potpunosti sveži i odmorni vratili poslu i našim svakodnevnim aktivnostima.

Prilikom organizovanja idealnog odmora, jedno od čestih pitanja koje sebi postavljamo je: kuda da odem? Jedan deo se odluči da svoje slobodno vreme provede izvan granica Srbije, dok se ostali odluče da ipak posete neki od gradova naše države. Neretko, ovaj izbor pada na Novi Sad, koji je poslednjih godina postao sve omiljenija destinacija među domaćim i stranim turistima.

Neradni dani u 2020. godini su tu da ih što kvalitetnije iskoristimo. Stoga, mi vam predstavljamo top 4 stvari koje treba da obiđete ili uradite kako bi vaš odmor u Novom Sadu bio nezaboravan.

#1 Obiđite novosadske znamenitosti


Drugi po veličini
grad Srbije, osnovan još u XVII veku, dugo je bio centar srpske kulture. On se može pohvaliti veoma bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, kao i brojnim znamenitostima u kojima će uživati svako koga put dovede u Novi Sad. Dodatnu vrednost mu daje i činjenica da je proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu.

Petrovaradinska tvrđava treba da bude nezaobilazno mesto tokom vašeg obilaska. Sagrađena u periodu između XVII i XVIII veka od strane Austrije, njen današnji očuvani izgled će vam ispričati čitavu priču koju sa sobom nosi postojanje ovog grada, a pošto je neko vreme bila i zatvor - definitivno će privući sve ljubitelje istorije.

 


U
centru grada, imaćete priliku da posetite mnoštvo interesantnih znamenitosti. Trg slobode, koji predstavlja središte svih gradskih zbivanja, na kome pažnju privlače dve veličanstvene građevine: čuvena Katedrala (Crkva Imena Marijinog) i Gradska kuća. Osim toga, u blizini se nalazi i pešačka zona koja spaja Trg slobode sa okolnim ulicama, te na taj način možete uživati u poseti ovom lepom vojvođanskom gradu.

Posetite Dunavski park, najstariji park Novog Sada, kao i veliki broj muzeja kao što su: Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske i Muzej grada Novog Sada.

#2 Organizujte izlet na Frušku goru


Na oko 10km udaljenosti od Novog Sada, nalazi se prava oaza mira u prirodi. Ukoliko ste ljubitelj prirode, onda je
Nacionalni park Fruška gora pravo mesto za vas.

Ono što ovu ostrvsku planinu čini toliko popularnom, jeste oko 16 sačuvanih manastira koji su sagrađen između XVI i XVIII veka. Zbog toga Frušku goru neretko nazivaju “srpskim Atosom”.

Osim toga, ona predstavlja dom za ogroman broj biljnih i životinjskih vrsta, a na njenoj teritoriji se nalazi i 12 veštačkih jezera.

#3 Posetite neki od poznatih festivala


Novi Sad je, takođe, i
grad festivala. Svake godine se tu održi veliki broj manifestacija različite vrste, a ukoliko ste mlada osoba željna provoda, sigurno ste već čuli za Exit muzički festival koji se održava svake godine u julu, na Petrovaradinskoj tvrđavi, a koji predstavlja simbol ovog grada.

Pored toga tu su međunarodni filmski festival - Cinema city, festival dečje književnosti - Zmajeve dečje igre, krajem leta tu je i Festival uličnih svirača koji dovodi na ulice Novog Sada brojne umetnike. Ne treba zaboraviti ni Dane Brazila, kao ni Novosadski džez festival.

#4 Prošetajte novosadskim mostovima


Ukoliko volite duže šetnje, onda je
šetnja novosadskim mostovima sa velelepnim pogledom na Dunav - idealna stvar za vas.

Novi Sad ima tri mosta koji se pružaju preko Dunava: a naš savet je da krenete od mosta Slobode koji je bio u potpunosti uništen za vreme NATO bombardovanja. Nakon toga, produžite na most Duga, čija je specifičnost u tome što osvetljava Dunav i Novi Sad različitim bojama. Na kraju, neka se vaša šetnja završi prelaskom preko Žeželjevog mosta, koji ujedno predstavlja i deo međunarodne pruge Beograd-Budimpešta.

 


Ovo, naravno, nije jedino što možete raditi i videti dok ste u Novom Sadu. Ukoliko dolazite preko leta - obavezno svratite do
Štranda, jedne od najboljih plaža na Dunavu. Osim toga, probajte ukusnu vojvođansku hranu u nekom od lokalnih restorana ili svratite do neke od vinarija na Fruškoj gori. Ovaj grad ima mnogo toga da vam ponudi, a na vama je da iz vaše posete izvučete samo ono najbolje. 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan