Klima od Balaševića za sobu „Provincijalke“

Klima od Balaševića za sobu „Provincijalke“

Stanarku sobe 212 u Studentskom domu „Veljko Vlahović“ u Novom Sadu Jelenu Matović danas je iznenadila poseta nekadašnje stanarke sobe Olivere Balašević, supruge čuvenog kantautora Đorđa Balaševića, koja je svojoj bivšoj, a Jeleninoj sadašnjoj sobi donirala klima uređaj.

Poseta studentskom domu Oliveru nije ostavio ravnodušnom, jer se posle 36 godina našla u sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka, kao student Fakulteta za fizičku kulturu boravila dve godine, pa je susret sa sećanjima protekao uz pokoju suzu na licu gospođe Balašević.

Ova soba u studentskom domu opevana je u pesmi Đorđa Balaševića „Provincijalka“, pa je Olivera darovala klima uređaj, a Đole, koji se takođe danas pojavio u studentskoj sobi, na ulazna vrata zalepio je pločicu sa stihovima iz pesme: „Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka... Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979.“

Ovu akciju, kako objašnjava, organizovala je sa namerom da i drugi stanari ovog doma koji su napravili uspešne karijere pomognu u poboljšanju uslova za život i studije sadašnjih i budućih generacija studenata. Studentskih dana se seća sa setom.

- Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu - kaže Olja.

Uskoro se u njenom životu pojavio i momčić, tada već poznati kantautor sa Salajke, a njen studentski život slio je u pesmu „Provincijalka“.

- On tvrdi da je ta pesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala beleške sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negde zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pesma to na vrlo lep način ispričala“, priča Olivera.

Đorđe je na događaj stigao sa malim zakašnjenjem, jer, kako je objasnio „znam prozor, ali ne znam vrata“ i priznao da je prvi put u sobi njegove ondašnje devojke i sadašnje supruge sa kojom ima troje dece.

- Živeli smo u jedno pristojnije vreme, To je prozor u koji sam virio i dolazio izdaleka, ali nikada nisam bio unutra. Ostala je uspomena i ne mogu da prođem, a da se toga ne setim. To je taj studenjak, to je taj hodnik i to je ta pesma da bude na vratima umesto imena - rekao je Đole vadeći iz koverte pločicu sa upisanim stihovima pesme „Provincijalka“.

U vreme dok je Olivera studirala i živela u domu on je, kako kaže, igrao na obližnjem đačkom igralištu fudbal sa stanarima iz doma i ubrzo se pročulo za njihovu ljubav.

-To je od početka bila vrlo javna ljubav i jedina na svetu. Međutim, bilo je i onih koji su me sretali na ulici pa mi govorili: "Šta ti zavlačiš onu devojku", a bilo je i raznih scena. Nadam se da smo i današnjim dolaskom ovde pokazali da je ovo nešto sad već sasvim ozbiljno između nas dvoje, tako da mi je veoma drago što mogu da učestvujem u tome i nadam se da će pomoći devojkama da pored ovog prozora dožive neke svoje uspomene - zaključio je Đole.

Jelena Matović iz Požege, studentkinja je saobraćaja i telekomunikacija na Fakultetu tehničkih nauka bila je jako srećna zbog posete poznatog para, ali više zbog poklona koji su doneli.

- Olja je tu studirala i zna kako je preko leta vruće, jer nema nikakve izolacije. Klima će nam jako mnogo značiti - rekla je ova studentkinja.

Direktor Studentskog centra Novi Sad Jovan Bjelobaba ističe da je ovo prva klima u studentskom domu „Veljko Vlahović“ i zahvalio se porodici Balašević na ovoj donaciji.

- Nadamo se da će ovaj gest gospođe Balašević motivisati i ostale poznate ličnosti koje su stanovale u našem domu, a verujte da ima ih ima dosta i da će pomoći boljem izgledu, bilo ovog, bilo nekog drugog doma u kome su nekada imali smeštaj - rekao je Bjelobaba.

Oceni vest:
71
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ksenija kralj

  pre 3064 dana i 3 sata

  Lepo je imati secanja koja i danas mogu izazvati takve emocije a uz to priciniti radost drugima :) nezaboravni studentski dani.......

  Oceni komentar:
  3
  84
 • Olivera

  pre 3064 dana i 2 sata

  Koliko ON nju VOLI !!!!

  Oceni komentar:
  6
  157
 • OsmanZenica

  pre 3064 dana i 2 sata

  Blago tebi Novi Sade kad imas Balasevice :) pozdrav iz Zenice :)

  Oceni komentar:
  7
  120
 • Vlad

  pre 3063 dana i 17 sati

  Samo bih voleo da mi autor teksta objasni kojim je to stihovima "Provincijalke" Đole opevao ovu sobu (kako piše na početku trećeg pasusa).

  Oceni komentar:
  23
  13
 • sashko69

  pre 3063 dana i 14 sati

  Lepa li je žena ova Olivera...

  Oceni komentar:
  4
  47
 • Aleksandar

  pre 3063 dana i 12 sati

  Zamalo sam se rasplakao. Ne mogu da verujem da sa svojh 29 godina kao da nemam uspomena sav sam utrnuo od ovog tempa zivota stvari proleću pored mene kao da se nisu ni desile a imam ženu i malo dete i puno stvari je prošlo a ne znam dali ću ikada moći na ovaj način da se posvetim svojoj porodici kao što to čini Đole jako mi je drago a sa druge strane i tužno. Bravo za gest!

  Oceni komentar:
  4
  87
 • Duška Tomić

  pre 3063 dana i 11 sati

  Očekujemiznaneđenje, poklon kartu za koncert Balaševića u Splitu.

  Oceni komentar:
  5
  12
 • Glupi Kac!

  pre 3063 dana i 3 sata

  Galanz.Pa mogla si bar mideu.A ne tu najjeftiniju :)

  Oceni komentar:
  22
  4
 • biljana

  pre 3063 dana i 54 minuta

  divno

  Oceni komentar:
  2
  14
 • Luka Zagreb

  pre 3062 dana i 22 sata

  Đole je kralj... Đole je legenda... Eto ti pesma ludo jedna... Pozdrav

  Oceni komentar:
  3
  21
 • Dusanka

  pre 3062 dana i 8 sati

  Poklonu se u zube ne gleda,svaka cast živeo i srecan sa Oliverom bio

  Oceni komentar:
  1
  13
 • roza kistamas apatin

  pre 3062 dana i 6 sati

  Verujem u njihovu ljubav,jer je opevana u svakoj Đoletovoj pesmi....oni su dokaz,da prava ljubav postoji,samo ne mogu da je svi nađu,a bogami,mnogi je i ne traže..lakše je varati i lagati ceo život,nego biti veran ...mada je najlepše na svetu,kada nekome potpuno veruješ...

  Oceni komentar:
  2
  18
 • Neko ko zna

  pre 3028 dana i 11 sati

  Žao mi je,ali moraću da vam razvejem te vaše iluzije o Đoletu i njegovoj romantičnoj ljubavi sa Oliverom.Đole je u toj sobi u studenjaku te davne 1979 godine varao svoju dugogoišnju devojku koju je opevao u pesmi"Ima muža inžinjera pred kojim je karijera".Dakle da li i dalje mislite da je Balašević romantik ili samo jedan običan prevarant? Da,u vreme kada je Olivera ostala trudna on je bio u desetogodišnjoj vezi sa drugom devojkom.Romantično,jel da?

  Oceni komentar:
  5
  10
 • Milanovic

  pre 2910 dana i 17 sati

  Tek sam sada saznao da sam i ja proveo par godina (devedesetih) u istoj sobi, i slusao cesto "Provincijalku". Zivot je cudo! Pozdravi iz Temisvara!

  Oceni komentar:
  0
  6