NOVOSAĐANI: Zahvaljujući Dušku, gradski izlozi šareni i bajkoviti (FOTO)

NOVOSAĐANI: Zahvaljujući Dušku, gradski izlozi šareni i bajkoviti (FOTO)

Kićenje grada, ali i oslikavanje izloga većine prodavnica, kafića, kozmetičkih salona i preduzeća prvi su pokazatelji da stižu novogodišnji i božićni praznici. 

Decembar je mesec kada je sve svečano, šareno i veselo, a kupovina poklončića, zakazivanje dočeka u kafićima, odlazak kod frizera ili kozmetičara često kod Novosađana stvaraju nervozu. 

Ipak, složićete se da skoro nema osobe koja u svoj toj frci i trci, ne zastane bar na trenutak kako bi pogledala neko lepo umetničko delo oslikano na staklu. Ovu tradiciju je 1870. godine, započela njujorška robna kuća  "Macy’s" i od tada se sve robne kuće u ovom američkom gradu svake sezone takmiče ko će imati najlepši izlog za Božić. U Novom Sadu takmičenja nema, ali je ova moda davnih dana zahvatila i naš grad. 


Krajem prošlog veka prodavci su skromno kitili stakla ukrašavajući ih pahuljicama od papira i okićenim jelkama sa novogodišnjim bombonama i ukrasima, kasnije su koristili razne šablone i sami oslikavali izloge, dok danas vlasnici lokala i stanova ne žale novac te pred praznike angažuju umetnike koji svoj talenat pretaču u prava mala remek-dela na staklu. 


Za deo lepo i svečano uređenih izloga u gradu zaslužan je i novosadski slobodni umetnik Duško Pujin koji oslikava prozore, terase, ogledala i izloge širom grada a, kako navodi, od ovog posla može pristojno i da zaradi. 

Naš sagovornik nije završio umetničku školu ni akademiju ali ističe kako voli da slika od malih nogu. 

Zato je svoju ljubav prema slikarstvu pretočio u biznis, a kada ne oslikava izloge, fokusira se na slikanje po platnu, garderobi i predmetma, a često ga angažuju i za dekoracije unutar lokala.

Punih osam godina oslikavam izloge širom grada, a u poslednje vreme zovu me i Novosađani kako bih im oslikao stanove, deca me posebno vole, jer ih puštam da gledaju šta radim. Moj zaštitni znak su jeleni, mada slikam sve i to u dogovoru sa vlasnicima lokala. Ipak, najviše volim kada mi daju slobodu, i kada pustim "mašti na volju". Ne koristim šablone, a kada počnem da oslikavam, nadahnuće dolazi u momentu – kaže Duško.Kao i u drugim oblastima, svaki umetnik ima neki svoj pečat, a naš sagovornik je sem po jelenima, prepoznatljiv i po oslikavanju raskošnih grana koje se skoro uvek provlače kroz njegov rad. 

U ovom kao i u svakom drugom poslu, stilovi se menjaju, te se osim bele, koriste i crvena, zelena, srebrna ili zlatna boja. 


Duško kaže da on, i kada su boje u pitanju, ima svoj prepoznatljiv stil, naravno ukoliko vlasnik ne traži drugačije.

Kada uzmem četkicu u ruke nemam nikakvu viziju međutim, u momentu mi se stvaraju slike i tada sve prepuštam mašti na volju. Sve oslikavam četkicom, ne koristim šablone i trudim se da ostavim svoj pečat. Volim da ulepšavam svoj rodni grad. Kada je reč o modi u ovom poslu, tema je poprilično škakljiva. Danas je svašta moderno, a sve zavisi ko šta voli i kakvi su mu afiniteti. Neki Novosađani vole stare zimske idile, a pojedini sugrađani modernije varijante. Boje koje najčešće koristim su bela, svetlo plava, tirkiz, a ponekad i srebrna i uvek se trudim da ubacim nešto novo i originalno. Sada već tranicionalno, svake godine, prvo oslikam kafe "Modena" u centru – zaključio je ovaj harizmatični umetnik. 


Zatim kreće dalje u oslikavanje i kada se praznici završe željno iščekuje nove kako bi ponovo ulepšao svoj grad.

Oceni vest:
30
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan