Novosadske opozicione stranke "obeležile divlju gradnju" kod Banovine

Novosadske opozicione stranke "obeležile divlju gradnju" kod Banovine

Danas su opozicione političke organizacije Akcija progresivne Vojvodine, Pokret slobodnih građana (PSG),  Srbija centar-SRCE, Pokret za preokret, Demokratska stranka i Stranka slobode i pravde izvele akciju "Obeležavanje divlje gradnje" kod podzemne garaže koja se gradi kod kompleksa Banovine.

Danas smo došli kako bi obeležili divlju gradnju jer ona to praktično i jeste. Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Grada NS, Siniša Jokić, dao je i pismeni odgovor na naša pitanja, gde jasno kaže da da su radovi na podzemnoj garaži kod Banovine izvedeni bez saglasnosti na projektnu dokumentaciju, odnosno protivno konzervatorskim uslovima koje je izdala ta ustanova. Ovo je javno priznanje nadležne institucije da je lokalna SNS vlast mimo zakona izdala dozvolu za gradnju podzemne garaže  istakao je Aleksandar Jovanović ispred Akcije progresivne Vojvodine i pojasnio: 

 Izostao je odgovor na pitanje zbog čega Zavod nije dao saglasnost na projektnu dokumentaciju i zbog čega nije iskoristio mogućnosti da zaustavi radove, koje mu stoje na raspolaganju prema Zakonu o kulturnim dobrima. Naš pravni tim pokrenuo je pravni mehanizam za ponavljanje postupka i poništavanje nelegalno izdate građevinske dozvole i predložio hitno donošenje rešenja o obustavljanju svih radova na izgradnji garaže do okončanja postupka. Dobili smo odgovor, da nema osnova, što smo i isčekivali jer upravo to je organ koji je doneo dozvolu koje nema sve zakonski potrebne dokumente. 

On je zaključio da je "sramota da se u godini Evropske prestonice kulture kulturna baština ruši, devastira i da se o tome ćuti".

Popucali zidovi u Skupštini Vojvodine, izvođači radova na parkingu poručuju da je to očekivano

 Došli smo u posed dokaznom materijalu da je građevinska dozvola za te radove izdata mimo zakona i zbog toga smo podneli krivičnu prijavu na koji još uvek nemamo odgovor. Mi živimo u zemlji u kojoj kada želite da rešite nešto u administraciju uvek fali neki čuveni papir. S tim u vezi ako ste bliski sa bivšim gradonačelnikom a sadašnjim ministrom Milošem Vučevićem i pri tom se zovete Vukajlo Babić i direktor ste firme "Inobačka", takav problem nemate. Građevinska dozvola će vam se izdati mimo svih zakonskih procedura. Imate dozvolu da usred centra obavljate divlju gradnju pa čak i da time narušite zgradu Skupštine AP Vojvodine – navela je narodna poslanica PSG-a Anna Oreg.

On je dodala da "pokrajinska vlast na čelu sa Igorom Mirovićem obmanjuje javnost tvrdeći da je sanacija zgrade završena, a nama kao narodnim poslanicima nije dozvoljena zvanično najavljena poseta ove nedelje zbog navoda da taj deo zgrade ni dalje nije bezbedan za upotrebu".

Četiri dana nakon objave da je zgrada Skupštine sanirana, "isplivali" novi snimci oštećenja 

Narodni poslanici Oreg i Veselinović sprečeni da obiđu oštećeni deo zgrade Skupštine Vojvodine

 Šire se opasne neistine i hoćemo da poručimo vladajućoj garnituri da mi ovo nećemo prećutati, jer smatramo da je došlo krajnje vreme da neko konačno u ovoj zemlji odgovara za svoja nedela dodala je Oreg.


Snežana Dobrić
ispred Srbija centar-SRCE podsetila je da su Novosađani tridesetih godina zajedno sa arhitektom Dragišom Brašovanom pratili gradnju Banovskog kompleksa, "a danas prate njegovu razgradnju".

Aleksandar Udicki iz Pokreta za preokret je rekao da je "naružen opšti utisak oko kompleksa Banovine".

 Nadzemni betonirani deo podzemne garaže površine veće od 259 kvadrata i visine preko 3 metra i da ona potpuno zaklanja pogled na Skupštinu AP Vojvodine i na Vladu Vojvodine. Taj deo liči na švapske bunkere koji su uglavnom srušeni dodao je Udicki.

Demokratska stranka kaže nije protiv izgradnje podzemnih garaža, "ali na način da se poštuju zakoni i procedure koja u ovom slučaju nije izvedeno tako. Zbog toga smatramo da odgovorna lica moraju krivično odgovarati", rekao je Stevan Latinović.

 Ako želimo Srbiju u Evropi onda želimo i evropske vrednosti koje svakako nisu gradnja na zemljištu zaštićenog spomenika kulture gde nema zakonskih uslova za građevinsku dozvolu, nikada neće biti upotrebne dozvole, samovoljno proširenje objekta garaže, laganje da su oštećenja bila predviđena projektom i uvredljiva predstava da su oštećenja na Banovini sanirana prema Elaboratu čiji se sadržaj krije od javnosti 3 meseca. Osnovna evropska vrednost je poštovanje zakona i pravila struke. Mi ovde imamo brutalno gaženje istih vrednosti. Tražimo i političku i zakonsku odgovornost zaključio je Vladimir Vrsajkov predsednik GO Stranke slobode i pravde.

Opozicioni aktivisti su nakon toga trakama i nalepnicama obeležile gradilište kao "Divlja gradnja".

 

Podsećamo, zabrinutost zbog oštećenja zidova unutar Skupštine Vojvodine izrazile su brojne stranke i pojedinci, kao i Društvo arhitekata Novog Sada:

Društvo arhitekata Novog Sada: S razlogom smo zabrinuti za sudbinu objekata Banovine i Skupštine APV

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan