"Novosti": Polovni automobili uskoro poskupljuju i do 30 odsto

"Novosti": Polovni automobili uskoro poskupljuju i do 30 odsto

Polovni automobili u Srbiji će u narednom periodu poskupeti, jer se od juna beleži rast cena korišćenih vozila u Evropi. 

Nabavka polovnjaka sa tog tržišta skuplja je za najmanje 20 do 30 odsto zbog veće potražnje u odnosu na ponudu. Predviđa se da će i kod nas za toliko biti viša njihova maloprodajna cena. Lageri se polako prazne, a uvoz novih tura korišćenih vozila dovešće do poskupljenja. Ovako predstavnici najvećih auto-placeva u našoj zemlji, u razgovoru za "Novosti", procenjuju situaciju na tržištu polovnjaka.

Na primer, pre pandemije, "nisan kaškai" je koštao oko 7.000 evra, a sada je za 1.000 do 1.500 evra skuplji. S jedne strane, proizvodnja novih automobila je manja, a s druge, vlasnici vozila se teže odlučuju za kupovinu, odnosno zamenu starih za nova kola zbog neizvesne situacije sa pandemijom. Ako oni ne zamene svoj stari auto, onda mi nemamo šta da kupimo – kaže Borko Čarkilović, direktor jednog beogradskog auto-placa.

On navodi da je pre korone na licitacijama evropskih lizing kuća na nedeljnom nivou bilo od 4.000 do 5.000 vozila, a sada je ta količina prepolovljena. Vlasnik druge auto-kuće, koja prodaje vozila do pet godina starosti, ističe da ne mogu da ih nabave ni približno po cenama po kojima ih sada prodaju na našem tržištu.

Mi nabavljamo iz zamene staro za novo i ne postoji model auta koji nije poskupeo, što će jednog trenutka morati da se odrazi i na maloprodajne cene – navodi sagovornik "Novosti"  i dodaje da je sve najmanje od 20 do 30 odsto skuplje u nabavci, što zavisi od modela, a neki imaju i 100 odsto više cene.

Šta očekuju kupci polovnjaka u Srbiji, a kakva je zaista situacija na tržištu detaljnije pročitajte OVDE.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Oće to, ko vas ne poznaje

  pre 41 dan i 12 sati

  Ovo je kao sa nekretninama u Novom Sadu. kao, poskupljuju, a potražnja je manja od izgradnje.
  Potražnja za polovnim automobilima čiji su standardi svakim danom sve bliži zabrani korištenja u Srbiji a nemogućnosti korištenja u Evropi.... smešna je priča.
  A tu je i otežano snabdevanje rezervnim delovima zbog korone, masa novih majstora tipa laptop, čije su usluge preskupe, masa novih propisa, kazni, nemogućnosti parkiranja...
  Meni sve miriše na ogromnu ugroženost onih koji su uvezli polovnjake, pa sad ne znaju šta će sa njima. Imovina im propada, pa hajde da organizujemo akciju panike, možda nekog ubedimo da potrči...
  Bliži se realna potreba za elektromobilima, a SUS motore u narednih 5 godina niko neće hteti. Naravno, sve to ne bude li svetskog rata, koji je zakazan za 2021-vu po grčkim i našim popovima.

  Oceni komentar:
  0
  17
 • Laslo

  pre 40 dana i 11 sati

  Nema ni trunke istine u tome. Placevi puni a narod para nema. Pogledajte strane sajtove za prodaju polovnjaka npr mobile.de, i videćete da cene nisu skočile. Inače cene formira ponuda i potražnja.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Pundravac

  pre 40 dana i 5 sati

  Ovo je prica vlasnika placeva.Videcete od NG kad narod ostane bez posla i bude prodavao bud zasto sve iz kuce.Od 1 nov privatne gazde ce masovno davati otkaze jer pre nisu smele zbog pomoci koje su dobile zbog korone proletos

  Oceni komentar:
  0
  2