Pokrajinska vlada obezbedila 151 milion dinara za prevoz vojvođanskih srednjoškolaca

Pokrajinska vlada obezbedila 151 milion dinara za prevoz vojvođanskih srednjoškolaca

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš uručio je u sredu ugovore u vrednosti od 151 milion dinara predstavnicima svih 45 lokalnih samouprava u AP Vojvodini.

Sredstva su, kako se navodi u saopštenju, namenjena za regresiranje prevoza 19.649 učenika srednjih škola koji svakodnevno putuju u međugradskom saobraćaju od mesta stanovanja do škole i nazad.

Podatak da u Vojvodini ima blizu dvadeset hiljada učenika koji srednje obrazovanje stiču svakodnevnim putovanjem u drugo mesto odnosno opštinu, da imamo decu – putnike koji moraju da prevale veće razdaljine kako bi došli na časove i vratili se potom kući, prirodno pobuđuje naše naročito interesovanje i želju da pomognemo koliko je to u našoj moći – rekao je Sakalaš.

Konkurs za regresiranje prevoza srednjoškolaca raspisuje se počev od 2002. godine, od kada su izdvojena znatna sredstva za te namene, čime se šalje poruka podrške i roditeljima i deci.

Opštine su – u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima – opredeljivale određeni iznos u svojim budžetima, a nadležni sekretarijat dodelio je sredstva do punog iznosa koji im je potreban. Ovaj konkurs nam je veoma bitan i dosledno ćemo nastaviti da podržavamo sve jedinice lokalne samouprave u regresiranju prevoza za nesmetano školovanje naših učenika i učenica – putnika u Vojvodini – poručio je pokrajinski sekretar. 

Konkurs je bio raspisan od 19. januara do 18. februara ove godine. Kriterijumi, propisani Pravilnikom o uslovima regresiranja prevoza učenika srednjih škola u AP Vojvodini, bili su sledeći: broj učenika koji svakodnevno putuju od mesta stanovanja do škole, relacije putovanja, stepen razvijenosti opštine i mogućnost finansiranja iz opštinskog odnosno gradskog budžeta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan