Sofija Sabovljev, ruski poslovni savetnik, otkriva nam ko su Rusi koji dolaze u NS, koje firme otvaraju, kako se snalaze...

Sofija Sabovljev, ruski poslovni savetnik, otkriva nam ko su Rusi koji dolaze u NS, koje firme otvaraju, kako se snalaze...

Zbog sankcija uvedenih Rusiji sve više ruskih državljana dolazi u Srbiju. Prema pisanju beogradskih medija, za tri meseca oni su registrovali skoro 900 firmi.

Moskovljanka Sofija Sabovljev po struci je novinar i filolog. Živi u Srbiji i Novom Sadu osam godina. Nekada je radila za ruske medije, a sada se bavi podrškom poslovanja, konsaltingom u oblasti otvaranja biznisa i njegovog preseljenja u Srbiju za strane državljane. Osnivač je firme Sonya Sabo Consult, koja može da se nađe preko InstagramaJutjub kanala.

Zbog aktualnih svetskih dešavanja trenutno su joj sunarodnici najčešći klijenti. Zato smo porazgovarali sa njom o tome zašto neki Rusi biraju Novi Sad kao mesto za život, koje poslovne delatnosti najčešće registruju u Srbiji i kako se snalaze kod nas.

Zbog čega Rusi otvaraju preduzeća u Srbiji?

Od marta imam jako puno zahteva od ruskih državljana koji hoće da otvore firmu u Srbiji. Čak 80 odsto njih su IT stručnjaci i ovde dolaze sa svojim porodicama. Pre početka rata u Ukrajini takvih zahteva bilo je mnogo manje. Više su se tada ljudi interesovali za kupovinu nekretnine u Srbiji, ali ne u tolikom broju. Sada se puno Rusa preseljava ovde da bi otvorili račun u banci, dobili platne kartice i da bi mogli primati zaradu na račun (primera radi, ako se poslodavac ili klijent nalazi u stranoj državi, ne u Rusiji). Naravno, sve to ima veze sa sankcijama, jer u Rusiji više ne rade kartice VISA i Mastercard, samo domaće kartice MIR, to je kao Dinacard u Srbiji. Sve je postalo mnogo komplikovano.


Koji su uslovi da stranci (u ovom slučaju Rusi) dobiju dozvolu za boravak u Srbiji, i da li registracija firme olakšava taj proces?

Upis u APR  je jedna od opcija za Ruse za dobijanje privremenog boravka u Srbiji. Tako da čim registruju firmu, i sakupe još neka dokumenta, mogu se odmah prijaviti za privremeni boravak (kako pojedinac, tako i cela prodica).  Rusima ne treba viza za ulazak u Srbiju, smeju da borave ovde bez vize 30 dana. Za to vreme obično stignu da registruju firmu i da apliciraju za boravak.

Koje poslovne delatnosti su najčešće zastupljene?

Moji klijenti, kao što sam rekla, trenutno oko 80 odsto njih su IT stručnjaci (programeri, izrada web-portala, web-dizajneri, grafički dizajneri). Popularan je i konsalting (podrška poslovanja) i marketing. IT stručnjaci koji rade za strane kompanije prosto ne mogu da primaju novac u Rusiji (ili je previše komplikovano) i onda moraju da se snalaze. Takođe, dosta kompanija se relociralo u Srbiju.

Kako se Rusi snalaze u našem privrednom i društvenom okruženju?

Primetili su da ima dosta papirologije tokom otvaranja računa u banci i to je njima čudno. Ali hvale rad Agencije za privredne register (APR), jer registracija firme je laka, jednostavna i brza. Moji klijenti su tek nedavno stigli i nemaju puno iskustva sa ovdašnjom privredom. Tek će da vide i da procene kakva je situacija. Oni trenutno ne posluju puno sa Srbijom, već sa ruskim i stranim kompanijama.

Zašto se neki odlučuju za Novi Sad, a ne Beograd ili neko drugo mesto u Srbiji i kako im se sviđa najveći grad u Vojvodini?

Beograd i Novi Sad su prvi na listi, jer su najveći i najpoznatiji. Beograd pruža mnoge mogućnosti, ali Novi Sad je miran i komforan, više liči na evropske gradove. Ja bih rekla da oko 60 odsto ode za Beograd, a 40 odsto se opredeli za Novi Sad. U ostalim gradovima je mnogo manje Rusa. Znam da se sele i u Zrenjanin, Suboticu i na jug Srbije, ali u manjem broju. Ipak je Rusima  bitna  dobro razvijena insfrastruktura i  dobri uslovi za školovanje dece.

Koja je starosna struktura Rusa koji dolaze, da li su to uglavnom porodični ljudi?

Najčešće imaju između 27 i 40 godina. Dakle, prosek je 30-32 godine. Uglavnom to su porodice i parovi. Ima i mlađih Rusa koji dolaze sa vanbračnim partnerima, ali starijih od 40 slabo ima, barem u ovom talasu od marta.

Da li kupuju nekretnine u Novom Sadu ili ih iznajmljuju?

Trenuno su više zainteresovani za iznajmljivanje stana nego za kupovinu. Ima i onih koji kupuju,  ali je toga manje.

Da li oni nameravaju da ostanu trajno u Srbiji ili planiraju da se vrate u Rusiju, ili eventualno da odu negde dalje?

Mišljenja su različita. Ja bih rekla da je samo trećina (mada je to opet puno) njih sigurna da bi nastavila život ovde. Dosta njih se već zaljubilo u Srbiju.  Druga trećina bi htela da se vrati u Rusiju kada se stvari normalizuju, a ostali razmišljaju da idu dalje u EU ili Ameriku. Čula sam podatak da se od marta u Srbiju  preselilo od 30 do 40 hiljada Rusa, pa računajte.

Oceni vest:
23
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bolek

  pre 227 dana i 10 minuta

  Samo nam je jos to trebalo........

  Oceni komentar:
  52
  22
 • Semiramida

  pre 226 dana i 10 sati

  @ Bolek
  A, ko ti treba? Mudžahedini možda!? Daj ne lupetaj!

  Oceni komentar:
  12
  51
 • Mila Kroluna

  pre 109 dana i 9 sati

  Poštovana,ako ste zainteresovani imam nekretnine za prodaju u Novom Sadu( vlasnik).Možete menazvati na broj 063444057.Srdačan pozdrav.

  Oceni komentar:
  0
  0