Šta javnost zna o "Novom Sadu na vodi"?

Šta javnost zna o "Novom Sadu na vodi"?

Veliki stambeni kompleks na obali Dunava u Novom Sadu, čiju je izgradnju gradska vlast najavila za ovu godinu, prate brojne nepoznanice, a sam projekat je mnoge podsetio na kontroverzni "Beograd na vodi".

Komentarišući najavljeni projekat izgradnje luksuznih stanova na mestu nekadašnjeg brodogradilišta na Ribarskom ostrvu, Slobodan Jović, predsednik Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) je za Radio Slobodnu Evropu (RSE) izjavio da je ključni problem to što, "s jedne strane, nemamo nikakvu informaciju o tome šta se zapravo tamo sprema, a sa druge, ono što je nama poznato iz nekih neformalnih izvora jeste da se radi na pripremi projekata i da je stvar prilično definisana".

Brodogradilište je kupila novosadska kompanija "Uni-Galens D.O.O." koja, prema podacima iz katastra, ima pravo korišćenja parcele broj 7382, na kojoj se nalazilo brodogradilište.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je u martu prošle godine najavio da će taj, kako je rekao, zaparloženi deo Novog Sada, dobiti potpuno drugačiji izgled.

Da danas taj prostor – kao što je radio London, kao što je radio Roterdam, kao što je radio Njujork i mnogi drugi gradovi, iskoristimo u jednom potpuno novom smislu, da dobijemo novi stambeno-poslovni kompleks – rekao je Vučević, a prenosi RSE.

Međutim, Slobodan Jović napominje da, prema aktuelnom Generalnom urbanističkom planu (GUP), na toj lokaciji nije dozvoljena izgradnja trajnih stambenih objekata.

Prema sadašnjem GUP-u, radi se o sportsko-rekreativnoj zoni. Promena GUP-a će biti ključno mesto kada ćemo saznati o kakvom se projektu radi. To će biti momenat kada će taj proces morati da bude maksimalno transparentan, kako bi svi zainteresovani – i građani i struka – imali uvid u sve informacije –  kaže predsednik DaNS-a za Slobodnu Evropu.

Međutim, stanovnici naselja Liman, koje se neposredno naslanja na Ribarsko ostrvo, zabrinuti zbog manjka informacija, uputili su 17. januara zahtev predsedniku Mesne zajednice "Ostrvo" da sazove zbor građana, na koji su pozvali upravo prvog čoveka grada.

RSE je uputio pitanje kompaniji "Uni-Galens" o tome kakvi su objekti planirani da budu izgrađeni na prostoru bivšeg brodogradilišta, ali nisu dobili odgovor.

Javnost zbunjuje i to što je novosadski gradonačelnik nedavno optužio Javno preduzeće "Vode Vojvodine" da koči čitav projekat i uopšte razvoj Novog Sada, pošto odbija da izda saglasnost za planske akte u vezi sa ovim projektom. Na pitanje RSE da li postoji nešto sporno u ovom projektu i zbog čega "Vode Vojvodine" ne daju saglasnost, ni iz ovog preduzeća nisu dobili odgovor.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu Radija Slobodna Evropa.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Oceni vest:
8
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Slobodan gradjanin

  pre 1388 dana i 8 sati

  Banda lopina SNS-a pokušava da drpi još para pre nego ode sa vlasti. Za njih nevažećim domaći zakoni niti međunarodni sporazumi i konvencije.
  Za njih je važno kako što više ukrasti i obezbediti se pre odlaska sa vlasti.

  Oceni komentar:
  2
  9