Limanci traže zbor građana zbog izgradnje "Novog Sada na vodi"

Limanci traže zbor građana zbog izgradnje "Novog Sada na vodi"

Povodom investitorsko-urbanističkog projekta "Novi Sad na vodi", pisac i istoričar umetnosti (Novi) Nebojša Milenković danas je Savetu Mesne zajednice "Ostrvo" podneo zahtev za sazivanje Zbora građana.

Kako se navodi u Saopštenju za javnost Grupe građana povodom inicijative za sazivanje Zbora građana, stanovnici Limana o ovom projektu "malo znaju i želeli bi da budu upoznati".

Kako se ne bi nastavila nakaradna praksa kojom Novi Sad postaje (jedini) grad koji se ruši građenjem – a povodom izuzetnog uznemirenja stanovnika ove Mesne zajednice najavama gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića u emisiji "Grad i mi" na RTV-u, ali i drugim medijima, da će na prostoru priobalja Dunava (širi prostor od Ribarca preko Depresije sve do Studentskih domova) nići luksuzan "stambeno poslovni kompleks" – u ime građana ove Mesne zajednice, pisac i istoričar umetnosti (Novi) Nebojša Milenković danas je Savetu Mesne zajednice "Ostrvo" podneo zahtev za sazivanje Zbora građana. U navedenom Zahtevu koji su svojim potpisima podržali stanovnici ove Mesne zajednice, Milenković podseća predsednika Saveta MZ "Ostrvo" Dušana Penezića da aktuelni Urbanistički plan na ovom prostoru predviđa objekte javne namene (sportsko-rekreativne i kulturne i ugostiteljske) i ukazuje da bi realizacija ovog projekta – a imajući u vidu dosadašnja "urbanistička" iskustva npr. (Nove) Detelinare ili Grbavice – značajno bio narušen kvalitet života stanovnika ove MZ, koliko i urbanistički identitet Novog Sada kao grada u celini – navodi se u saopštenju koje je na svom Fejsbuk profilu objavila Grupa za konceptualnu politiku (GKP).

Konstatujući nezadovoljstvo što se građani o ovako obuhvatnom urbanističkom projektu "informišu" isključivo posredstvom medija, od Saveta MZ zahteva se sazivanje Zbora građana kojem bi prisustvovao i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada kao najpozvaniji da navedenu zabrinutost razreši neposrednim razgovorom sa građanima čime bi se ispoštovalo i Ustavom i zakonom garantovano pravo građana da utiču na rešenja kojima se neposredno narušava ili unapređuje kvalitet života u zajednici u kojoj žive.

Ovim saopštenjem Grupa građana želi da informiše javnost da je Zbor građana nezaobilazan element procesa ostvarenja prava na lokalnu samoupravu i da je u nekoliko poslednjih prilika ovo pravo uskraćeno građanima Novog Sada.

Ukoliko ni ovaj Zbor građana ne bude sazvan, biće to šesti uzastopni slučaj oglušivanja mesne i lokalne samouprave na zahteve građana, kako u oblasti gradske uprave tako i u domenu zakonodavne vlasti jedinice lokalne samouprave, a to je u našem slučaju grad Novi Sad – zaključuje Grupa građana u Saopštenju za javnost.

Saopštenje u celosti možete pročitati OVDE. 

Oceni vest:
25
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 1608 dana i 10 sati

  Da li ćemo dočekati neki predlog,investiciju za grad pa da kažemo ...biće to dobro za naš grad...?

  Oceni komentar:
  2
  13
 • Saša

  pre 1608 dana i 5 sati

  Uvjek se nađe nekoliko pametnjakovića koji se nešto bune.Kada se bude napravilo to naselje,onda će i oni reći da je to bila dobra ideja kao što sada svi govore za Beograd na vodi.Za bolji i lepši Novi Sad.Ribarac je sada ruglo grada

  Oceni komentar:
  36
  5
 • Bacvanin

  pre 1607 dana i 13 sati

  Koci se svaki projekat, uglavnom bez rezona.Necemo na taj nacin daleko dogurati.Grad i drzava moraju da se razvijaju.

  Oceni komentar:
  28
  1
 • Slobodan gradjanin

  pre 1607 dana i 7 sati

  Vucevica i SNS MAFIJA kopiraju beograd pa hoce da grade Novi Sad na vodi nebi se ovaj ili pre pada sa vlasti.
  Samo idiotu može pasti na pamet takva ideja.
  Zaboravljaju da je tu gradsko izvoriste.

  Oceni komentar:
  2
  15
 • Ja

  pre 1607 dana i 1 sat

  @Sasa
  Na zalost,90% novo izgradjenih objekata svake namene je uradjen brzopleto i bez prethodnih neophodnih radnji i analiza. Kao posledicu imamo prenatrpanost,manjak parkjnga,blokiranje sunca i vazduha sto je evo bas evidentno ovih dana.
  Projektima "na vodi" dobijaju samo novokomponovani bogatasi i jadna nam estrada.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Никола Алексић

  pre 1606 dana i 22 sata

  Новим Садом управља организован криминал, а не Градска управа. Када се то зна, онда се према томе одређују и средства борбе. Савети месних заједница су у власти организованог криминала и не могу се приклонити грађанима. После одбијања Захтева групе грађана за сазивањем Збора грађана, мора се прићи иницијативи за сазивање Збора грађана на потпис, по Статуту МЗ, одређеног броја грађана. Тај број су последњих година подигли на 10% грађана који станују на тој МЗ, али се и тај проблем може елегантно превазићи на начин који сам користио на захтев грађана других месних заједница због сличних угрожавања услова живота. После тога не постоје законски услови да се захтев грађана избегне, односно одбије. Ко жели да ми се обрати, то може и преко Еколошког покрета Новог Сада или на телефон 069 304 73 38, јер без позива и подршке грађана не бих се упуштао да сам водим ову битку против организованог криминала који управља Новим Садом.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Avenger

  pre 1606 dana i 22 sata

  Ova dva mandrila ( a naročito lažni Bačvanin , koji je više puta na raznim medijima zamoljen da prestane da se tako potpisuje , jer nije ništa drugo nego SNS bot i zemara !) što su oduševljeni projeltom , nek odu do BG , pa vide kako je BGH20 lepo “seo” ! U tri lepe ! Sad prvo što se vidi jeste rugoba od solitera ( koji je od rotirajučeg nebodera spao na klasičnu kockastu višespratnicu , gde će za 5 godina , pola terasa biti zatvoreno ) i još ružniji monstrum yržni centar !
  Naravno da mi Limanci najviše želimo da se ta ardal tamo sredi ! Ali , dovoljno je što su napravili “La Mirage” , one ničm zaslužene studentske domove , za sve sem decu iz Vojvodine !
  Sad hoće da nastave niz - glupih , besmislenih “ poslovno- sta’beni’ ob’ekata , s je’no 10-12 etaža “! Koji će lepo poklopiti ceo grad , i vizuelno i ekološki ! Taj prostor mora biti na dobrobit svih gradjana , a ne samo za grupu odabranih .
  Nego !
  Koliko još Novi Sad treba da da Dodiku ?
  Zašto se njegova ljubav vodji ne plaća malo Beogradom ?!

  Oceni komentar:
  1
  7