Izbori 2021: Borba za mesne zajednice

Izbori 2021: Borba za mesne zajednice

Pokrenuta "Inicijativa za mesne zajednice" i jedinstveno onlajn mesto za informisanje i ohrabrenje građana da izađu na izbore za mesne zajednice 2021. godine.

U Novom Sadu je pokrenuta "Inicijativa za mesne zajednice" kao mesto povezivanja i udruživanja nezavisnih građana koji su odlučili da se kandiduju na predstojećim izborima za svoje mesne zajednice, ali i svih građanskih inicijativa i predloga građana o tome kako je moguće uticati na rad ovih institucija mesne samouprave i osnovnih organizacija građana u našim lokalnim zajednicama.  

Članovi ove inicijative, među kojima su građani koji su odlučili da se kandiduju na ovim izborima, pozivaju svoje sugrađane i medije da im se pridruže u subotu, 17. aprila, od 11 sati na Novom naselju (ispred Univerexporta i robne kuće) na konferenciji za novinare i u prvoj akciji razgovora sa građanima o predstojećim izborima za mesne zajednice, a u ovom delu grada to su MZ "Bistrica" i MZ "Gavrilo Princip".  


Jedinstveno onlajn mesto –
mesnezajednice.rs – pokrenuto je da bismo informisali naše sugrađanke i sugrađane, stanovnike Novog Sada, o mesnim zajednicama kao važnim institucijama mesne samouprave u našim lokalnim zajednicama, kao i da bismo ih ohrabrili da se kandiduju za članove Saveta mesnih zajednica i biraju svoje komšije na građanskim izborima koji će biti održani na leto 2021. godine – navodi se u saopštenju Grupe građana. 

Oni napominju da su sve ovde objavljene i dostupne informacije o radu mesnih zajednica prikupili putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, dok su neki od kandidata koji su se odlučili da izađu na ove izbore i sami, posetom svojim mesnim zajednicama, došli do ovih dokumenata.

Te informacije do sada nisu bile dostupne javnosti, a nemali broj puta referenti mesnih zajednica nisu mogli da ih daju bez odobrenja aktuelnih Saveta iako su u pitanju javni dokumenti koji moraju biti dostupni svakome ko je zainteresovan za njihov rad, nadležnosti i mogućnost angažmana u lokalnim i mesnim zajednicama – napominju članovi Inicijative. 

Po prvi put na jednom mestu, na raspolaganju su kompletni Statuti mesnih zajednica, Odluke o izmenama Statuta gde je to relevantno, adresa i kontakti mesnih zajednica, a zatim i spisak ulica koje su obuhvaćene teritorijom svake mesne zajednice da biste znali kojoj MZ pripadate u odnosu na svoje prebivalište, u kojoj možete da se kandidujete na izborima kao i da pozovete svoje komšije da, zajedno sa vama, na ovim izborima glasaju. Na ovom mestu možete da pronađete vašu mesnu zajednicu putem interaktivne mape na kojoj su obeležene teritorije svake od 47 mesnih zajednica u Novom Sadu i prigradskim naseljima, kao i da pišete i iznosite svoje predloge za promene u vašim lokalnim i mesnim zajednicama i da diskutujete sa drugim građanima na forumu. 

Kliknite na sliku za veću rezoluciju

– Izdvojene su najrelevantnije informacije za akciju u koju vas pozivamo, pre svega koliko članova se bira u Savet svake mesne zajednice, koliko je potpisa potrebno prikupiti da bi se kandidovali na ovim građanskim izborima, kao i sve što je potrebno ne samo za vaše učešće na izborima, već i za druge oblike učešća u radu mesne zajednice, o njenim nadležnostima ali i o vašim pravima da pokrenete inicijative i aktivnosti u njima i putem njih a sve za dobrobit vaše lokalne zajednice – stoji u saopštenju.  

"Inicijativu za mesne zajednice" čine građani i građanke, aktivisti neformalnih građanskih incijativa i članovi udruženja građana iz Novog Sada, okupljeni oko izbora za mesne zajednice, kao i potrebe za inkluzivnim angažmanom u lokalnim političkim procesima u svojim zajednicama i širim demokratskim procesima koji su neophodni ovom gradu i zemlji.

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • O sramotama do grla

  pre 658 dana i 2 sata

  Mesne zajednice više ni čemu ne služe. Osim možda lokalnim vlastima, kada neko treba da "zakonski" potpiše ravnanje terena i predavanje prirode ili čak zgrada gde žive građani nekom "investitoru". Eto, tome služe MZ, nečem poput pranja novca, samo se zove pranje investicija.
  No, čemu je uopšte pričam nešto kukavičkom narodu?
  Narod, kome su ubijali decu bombama, a 20 godina kasnije se ne usuđuje da postavi spomenik deci stradaloj u bombardovanju - šta reći o njemu?
  U svakom slučaju njegova hrabrost nije na nivou Solunaca.
  Uterao NATO strah u kosti, pa poslanici podgojeni jeftinim šniclama i podnapiti litrama viskija izjavljuju da nema novca za spomenik.
  A tom spomeniku je mesto pred Skupštinom Srbije - umesto onih konja.
  Jer se više delije ne igraju na sred zemlje Srbije.
  Jadna li je , o jadna ta vlast koja se boji da postavi spomenik svojoj deci.
  Čemu treba da se nadaju oni koji u budućnosti treba da se bore za.... ovo?
  A još je jadniji narod koji to ne može skupiti SMS-om i energično zahtevati dozvolu za postavljanje spomenika o svom trošku.
  Pa neka onda poslanici izjave da nema mesta u Srbiji.
  Kako god, moje poštovanje prema ovom narodu je proporcionalno njegovom ponašanju i hrabrosti. Nole vam je jedini simbol neke veličine. Pa, gledajte onda tenis i mislite kako ste samo jaki i veliki.

  Oceni komentar:
  3
  3