U Zavodu smanjene zalihe krvi svih krvnih grupa, neophodan što veći broj davalaca

U Zavodu smanjene zalihe krvi svih krvnih grupa, neophodan što veći broj davalaca

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine trenutno raspolaže smanjenim zalihama krvi svih krvnih grupa. Neophodan je veći broj davalaca krvi kako bi se obezbedile dovoljne količine komponenata krvi, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

– Iako smanjene zalihe krvi  jesu karakteristika letnjeg perioda usled slabijeg odziva davalaca krvi zbog visokih temeperatura, dodatni razlog smanjenih zaliha je izlazak klinika iz kovid sistema i povećan broj intervencija – napominje se u saopštenju.

Krv mogu dati sve zdrave osobe oba pola od 18 do 65 godina starosti, ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda koji se obavlja u sklopu davanja krvi.

Građani koji su vakcinisani protiv infekcije Kovid-19 mogu dati krv odmah ukoliko su primili "Fajzer" ili "Sinofarm vakcinu. Ukoliko su primili "Sputnik V" ili "Astra Zeneka" vakcinu, svoj dolazak na akciju davanja krvi treba da odlože na dve nedelje, savetuju iz Zavoda. 

Osobe koje su preležale kovid krv mogu dati četiri nedelje nakon izlečenja.

– Krv je nezamenljiva terapija u lečenju malignih bolesti i anemija, neophodna je za operacije i nepredviđenje situacije (saobraćajne nesreće, traume)...  Jednim davanjem krvi davalac spašava tri života – kaže se na kraju saopštenja iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, koji se nalazi u ulici Hajduk Veljkovoj 9a u Novom Sadu.

Brojevi info-telefona su 48 77 980 i 48 77 972.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan