VAKCINACIJA: Udruženje pacijenata Srbije traži detaljne informacije u vezi sa eventualnim rizicima za hronične pacijente

VAKCINACIJA: Udruženje pacijenata Srbije traži detaljne informacije u vezi sa eventualnim rizicima za hronične pacijente

Udruženje pacijenata Srbije apelovalo je na lekare i zdravstvene ustanove da što pre pripeme detaljne informacije u vezi sa eventualnim ograničenjima i rizicima hroničnih pacijenata u vakcinaciji protiv korona virusa.

Dostupnost vakcina protiv Kovida-19 svakako je dobra vest za pacijente u Srbiji, ali kod mnogih postoje oprez i strah od eventualnog negativnog dejstva vakcinacije na ishode trenutnog lečenja, navedeno je u saopštenju tog udruženja.

– Da li vakcina protiv Kovida-19 može negativno da utiče na moje zdravlje uz postojeće bolesti? Kako vakcina deluje na efikasnost terapije koje primam? Da li moram da prekinem terapiju na neko vreme ako se vakcinišem? Koja vakcina je odgovarajuća za moje zdravstveno stanje? Ovo su samo neka od pitanja čiji odgovori su važni za pacijenta pre odlaska na vakcinaciju – rekao je predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović, a prenosi N1. 

On je istakao da, uprkos tome što pacijenti imaju priliku da se posavetuju sa lekarom na punktu za vakcinaciju, veliki broj njih ima specifična zdravstvena stanja i terapije za koje su neophodne konsultacije sa specijalistima za te terapeutske oblasti.

– Struka treba da što pre pripremi vodiče i informatore za pacijente svih terapeutskih oblasti kako bi se sprečilo širenje nagađanja, netačnih informacija u vezi sa uticajem vakcinacije protiv Kovida-19 na zdravlje i postojeći tok lečenja pacijenata – dodao je Pilipović.

On je rekao da predlaže da, ukoliko to nije moguće, ordinirajući lekari u narednih nekoliko dana obave konsultacije sa svojim pacijentima i podele sa njima sva saznanja u vezi sa aktuelnom vakcinacijom protiv korona virusa.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan