IZLET U MILANO: Evo kakve su cene hrane u odnosu na Novi Sad

IZLET U MILANO: Evo kakve su cene hrane u odnosu na Novi Sad

Novosadske turističke agencije imaju povoljne vikend aranžmane te naši sugrađani mogu da uživaju u obilasku evropskih gradova i s minimalnim budžetom.

Ovo važi i za Italiju, gde će vam dvadesetak evra po danu biti sasvim dovoljno da obiđete sve spomenike i znamenitosti grada. 

Ukoliko odlučite da odete u ovu zemlju, preporuka je da obavezno obiđete Milano, posebno poznat po fudbalu i modi, grad koji će vas oduševiti svojom arhitekturom ali i odličnom gastronomskom ponudom.


Najveća atrakcija je, naravno,
katedrala (Duomo di Milano) u koju možete ući za tri evra, s tim da, ako želite da se popnete na njen vrh, morate izdvojiti još sedam do deset evra, u zavisnosti da li idete stepenicama ili ćete liftom. 

Kada kupite ulaznicu za katedralu, možete da obiđete i muzej koji se nalazi preko puta. Uslov za obilazak je pristojna odeća pošto ulazite u treću po redu, najveću katoličku crkvu na svetu. 
 

A sad, hrana... 

S obzirom na to da je Milano metropola, u njemu može da se jede poprilično jeftino, cene su skoro iste, a u nekim lokalima i povoljnije nego u Novom Sadu.  

"Happy hour" je nešto po čemu je ovaj grad veoma poznat, a to podrazumeva da možete da jedete i uživate u piću za svega 5 do 20 evra. Cena zavisi od mesta i ulice u kojoj se lokal nalazi. Za iste novce možete da ručate i u Srpskoj Atini.  

Ono što je veoma interesantno jeste i činjenica da ćete jeftinije proći ukoliko obedujete za šankom.  


Primera radi, ako uživate u
espreso kafi "s nogu", platićete je dva evra što je duplo manje nego kad sednete za sto. Ovo važi i za poručen obrok ili piće. Ovako nešto ne postoji u Novom Sadu.

U pojedinim restoranima, koji su u sporednim ulicama, espreso staje evro i po, kolika je cena i kod nas. Za dva evra možete da popijete i odličan kapućino ili američku kafu, koja je po ukusu slična našoj kafi.  

Cena pice je ista kao i u Novom Sadu, a košta od pet do 13 evra u zavisnosti od toga da li je sa povrćem, pršutom, šunkaricom, mortadelom ili s morskim plodovima. 


Preporuka je da u Milanu izbegavate
pica parče ili mini picu, jer staje od tri i po do četiri evra, stoga se više isplati uzeti celu i podeliti je. 

Ako uporedimo sa cenama u Novom Sadu, ovo italijansko jelo na parče je jeftinije kod nas jer staje oko 150 dinara, dok mini varijanta košta kao i u Italiji. 

Jeli smo picu sa paradajzom i maslinama i bila je izvrsna, po ceni od 2,5 evra, što je skuplje nego u Novom Sadu. 

Pancerote su između dva i dva i po evra.  


Parče
lazanje u restoranu je oko osam evra, dok je u kioscima jeftinija i staje od 4 do 5 evra, a porcija špageta je od 9 do 13 evra. 

Ukoliko odlučite da probate neku od italijanskih obrok salata, cena je veoma pristupačna, porcije su velike i bogate s pilećim mesom, sirom, i paradajzom, a cena je od 9 do 13 evra, koliko staje salata "italijano".

Interesantan je i podatak da je hrana u restoranima jeftinija kako se udaljavate od centra ka drugim delovima grada, što nije slučaj u našem gradu. 

Inače, preporučujemo vam da pre ulaska u bilo koji restoran obavezno pogledate meni koji je istaknut ispred svakog lokala kako ne biste došli u neprijatnu situaciju, jer je negde uračunat i bakšiš za osoblje.


Kada je reč o
pekarama, ne mogu da se porede s novosadskim, jer od toliko proizvoda ne znate šta biste pre probali. 


Aperitivo i apericena

Ono što je za Milano karakteristično, a što u Novom Sadu ne postoji,  jesu aperitivo i apericena. To su trenuci kada se Italijani nakon posla opuštaju, a turisti često koriste priliku da i oni uživaju u ovom jedinstvenom restoranskom ugođaju koji se može probati od 19 do 22.30 sati. 

Aperitivo podrazumeva da u kafiću ili restoranu poručite piće i uz njega dobijete neku zakusku, masline, razne grickalice, sir, šunku, šampinjone i sve to staje oko 10 evra

Apericena je večera, gde se uz naručeni koktel koji je 10 evra, dobija mogućnost i da napunite tanjir mini picama, pastom, raznim salatama, mesom, kao i da se zasladite kolačima ili voćem. Za ovu prigodu, kako su nam rekli, Italijani troše oko 40 evra.

Od vodiča puta saznajemo da su najpoznatija mesta za apericenu i aperitivo Brera district i Navigli


Ono što daje posebnu draž jesu vlasnici odnosno kelneri lokala koji će vas dok se šetate centrom, ljubazno pozivati u njihov objekat te će vam sve objasniti kako to kod njih funkcioniše i koliko ćete zapravo platiti klopu i piće. 

Takođe, postoje delovi grada gde u Milanu može da se popije kapućino za evro, koliko staje i brioši hleb.  

Od vođe puta smo saznali da kompletan ručak koji podrazumeva pola pileta, krompir ili povrće, pivo, parče hleba, voće i kafu može da se nađe za samo 2,90 evra, što nije slučaj u Novom Sadu.

Ako se uzme u obzir da je prosečna neto mesečna plata u Italiji oko 1.500 evra, a u Srbiji ona iznosi 54.000 dinara, zaključak je više nego jasan – Italija ima mnogo povoljnije cene u odnosu na nas.

SLADOLED I TIRAMISU: Nezaobilazna ledena poslastica po kojoj su Italijani veoma poznati, a kaže se kako u ovoj državi ne postoji loš sladoled. Cene porcije se kreću od 2,5 evra koliko je mala, pa naviše. Ukoliko želite da pojedete kvalitetan  tiramisu po originalnoj recepturi, za njega treba da izdvojite od 4 do 8 evra, a sve zavisi od toga da li ga jedete u centru grada ili van njega. 

Oceni vest:
17
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vukasin

  pre 1670 dana i 23 sata

  Iz teksta ne vidim da je kod njih išta povoljnije sem komplet ručka sa pivom i kafom za 2.90

  Oceni komentar:
  5
  2