UNA GVOZDEN – šminkerka koju su Novosađanke odabrale kao najbolju

UNA GVOZDEN – šminkerka koju su Novosađanke odabrale kao najbolju

Zauzela je prvo mesto na top listi novosadskih šminkerki, koju smo pravili na osnovu glasova naših čitalaca. Njene klijentkinje tvrde da je profesionalna, pedantna, precizna, prijatna, ljubazna, komunikativna, kreativna, posvećena i korak ispred trendova. Ističu da je jako talentovana, da ispunjava svaku želju, ali i da napravi dobru atmosferu.

Iz tih razloga, odlučili smo da je upoznamo i predstavimo je i vama.

Una Gvozden rođena je u Novom Sadu 1998. godine, gde je završila gimnaziju, a potom i Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača. Njena prva ljubav je, kako kaže, rad sa decom, a zaposlena je kao vaspitačica u privatnom vrtiću "Malo stopalo". Druga ljubav joj je šminkanje, kojim je počela da se bavi pre osam godina, a kod nje na ulepšavanje dolaze dame od 17 do preko 60 godina.Odmalena volim da crtam i slikam, u potpunosti sam umetnička duša i boje me oduvek fasciniraju. Sećam se da sam prvu paletu šminke dobila od kume u šestom razredu i samo sam sedela za ogledalom i šminkala se, jer sam to shvatila kao jednu novu vrstu umetnosti – priseća se Una za portal Moj Novi Sad.

Usledile su godine šminkanja sebe i drugarica za izlaske, a onda su je porodica i prijatelji svesrdno podržali u tome svoj hobi pretvori u posao. Posebno joj je važno što su njeni mama Aleksandra i tata Goran verovali u nju i njene snove, na čemu im je jako zahvalna. Zahvaljujući svojoj drugarici, u njenom salonu "Studio Ivana Kika" radi već nekih godinu dana.


Uspevam da uskladim rad u vrtiću i u salonu, jer je jedno radnim danima prepodne, a drugo popodne i vikendima. Jeste da to podrazumeva puno odricanja, ali radim dva posla koja obožavam. Uz to, oba kolektiva su mi fenomenalna – objašnjava naša sagovornica.

Kao najlepše u svom poslu navodi činjenicu da može da izrazi svoju kreativnost, ali joj je najvažniji finalni rezultat, a to je srećna, zadovoljna i nasmejana klijentkinja. Najteže je, kaže, objasniti da određene nepravilnosti na licu ne mogu da se sakriju kao mađioničarskim štapom. Ipak, mnogo toga može da se istakne raznim tehnikama: oči mogu da se izgledaju krupnije, usne punije, kapci podignuti...

Najčešće se dešava da klijentkinja dođe, sedne u stolicu i samo mi kaže da želi da bude lepa, a sve dalje je na meni. U poslednje vreme aktuelan je prirodniji izgled. Više nisu popularni teški mat karmini, sada se teži ka hidrataciji usana koje se sjaje, a u modi je i minimalna šminka. Čak je poželjno da se vide neke nesavršenosti na licu i koži. Nisu više u trendu jake konture i meni je jako drago da se vratilo rumenilo na obraze. Trepavice nisu više onako guste i teške, već diskretnije, koje se stavljaju na krajeve, tek da naglase oko – ističe mlada Novosađanka.

Iako mušterije najčešće zakazuju profesionalno šminkanje za neke njima važne događaje, kao što su proslave punoletstva, mature, svadbe, nije retkost da požele da se ulepšaju i za neki važan izlazak, recimo prvi dejt sa momkom ili neki poslovni ručak.

Dobar šminker, prema njenom mišljenju, mora da ima talenta i smatra da bez toga ne vredi učenje ni vežbanje. Potom, mora da zna da proceni tip kože svake klijentkinje i da pre samog šminkanja kožu dobro očisti i pripremi, ali i da krajnji rezultat ne bude preterano vidljiv.

Na pitanje šta misli zašto su naše čitateljke baš nju izglasale za šminkerku broj jedan u gradu, Una se oslanja na ono što je više puta čula od svojih klijentkinja.


Ono što uglavnom čujem da komentarišu je da im se sviđa kako radim ten. Dopada im se što ne izađu iz salona "zacementirane", već imaju puder koji tačno odgovara njihovoj koži. Takođe mislim da im prija moja energija, jer se zaista trudim da iz salona izađu maksimalno zadovoljne – kaže omiljena novosadska šminkerka.

I, zaista, nakon njenih ruku, žene izlaze srećne, a naša sugrađanka primećuje i fenomenalne reakcije partnera koji često dođu po svoje devojke ili žene. Desilo se, kaže, i da se neka od njih rasplače od sreće, pa onda mora da je smiruje da ne pokvari šminku, ali i da je jedna klijentkinja prespavala sa šminkom, kako bi je imala sutradan. Una svakako preporučuje da se šminka uvek detaljno skine i lice nakon nje dobro očisti.

Nije kliše, ali zaista smatram da svaka žena jeste lepa na svoj način. Ne postoji ona koja nema bar nešto lepo na svom licu, da li su to oči, nos, osmeh, usne... Verujem da kod svake od njih mogu samo da doprinesem njenoj već postojećoj lepoti. Ipak, najlepše su žene kad su srećne, jer tada zrače – naglašava ona.Iako se bavi ovim poslom, kaže da ženama koje inače nemaju naviku da se šminkaju uvek iskreno i dobronamerno savetuje da – i ne moraju da se šminkaju, ukoliko su srećne i bez toga i ukoliko bi ih to opteretilo.

Živimo u ludom vremenu, punom svega i svačega, i ako mojih sat vremena rada može nekog da usreći barem toga dana, ja sam prezadovoljna. To je i glavni razlog zašto ovo radim i zašto mi nije naporno, iako nekad neprestano stojim i po osam, devet sati dnevno – zaključuje Una Gvozden.

Oceni vest:
12
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Izazov

  pre 21 dan i 13 sati

  Una Gvozden je prirodno lepa. Lako je da se našminkaš kad si prirodno lepa.
  Ajd' ti našminkaj nekog akrepa?

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Mija

  pre 21 dan i 8 sati

  Najbolja šminkerka i najbolja frizerka, baš slučajno rade u istom salonu…sigurno je rađeno objektivno istrazivanje.

  Oceni komentar:
  3
  8
 • Nana

  pre 20 dana i 23 sata

  Da budem iskrena meni sve žene i devojke koje vidim oko sebe na raznoraznim manifestacijama izgledaju isto. Sve su kao kopije, isto urađene obrve, isto isfenirane i ispravljene kose isto našminkane, isti stil tako da o bilo kakvoj originalnosti nema govora. Ovd je većina izgubila sebe i autentičnost u lošim kopijama.

  Oceni komentar:
  1
  12
 • Nije zlato sve što sija

  pre 20 dana i 22 sata

  Kada bi žene znale, koliko na muškarce deluje žena zakopčana do grla u orkuženju potpuno razgolićenih, ili žena našminkana van trenutnog standarda...
  Koliko vredi običan lep osmeh koji naša šminkerka ima - više nego sve ostalo kićenje...

  Vežbajte osmeh, drage moje.

  Oceni komentar:
  1
  17