BEOGRAD: Podneta prva krivična prijava za polno uznemiravanje

BEOGRAD: Podneta prva krivična prijava za polno uznemiravanje

U Beogradu je podneta prva krivična prijava za novo krivično delo polno uznemiravanje. Prijava je podneta protiv H.D. (56) jer se na uvredljiv i ponižavajući način obraćao dvema maloletnicama na autobuskom stajalištu.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je nakon saslušanja protiv H.D. pokrenulo krivični postupak, a sudija za prethodni postupak mu je odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa devojkama K.Đ. i S.Š. od 15 i 16 godina, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Do incidenta je došlo juče po podne na autobuskom stajalištu u ulici Despota Stefana u Beogradu kada je H.D. u alkoholisanom stanju počeo devojkama da se obraća palacajući jezikom, mimikom, namigivanjem, i drugom specifičnom gestikulacijom im ponudio novac i pozvao ih da za njim uđu u autobus.

Ovo ponašanje kod devojaka je izazvalo osećaj straha i sramote i one su odmah pozvale policiju koja je privela H.D.

Nakon saslušanja osumnjičenog i ispitivanja devojaka tužilaštvo je protiv H.D. pokrenulo postupak zbog krivičnog dela polno uznemiravanje i mada je tražilo da mu se odredi pritvor, sudija je smatrao da je za sada dovoljno da mu se izrekne pomenuta mera zabrane.

Nakon što se obave potrebna veštačenja H.D. tužilaštvo će doneti odluku o optuženju.

Za ovo krivično delo, koje je u srpskom zakonodavstvu od 1. juna, Krivičnim zakonikom propisana je novčana kazna ili zatvor do šest meseci, a ukoliko je izvršena prema maloletnom licu kao u ovom slučaju, zaprećena je kazna od tri meseca zatvora do tri godine.

Polno uznemiravanje predstavlja svako nepristojno dobacivanje, ponašanje, ponižavajući ili uvredljivi komentar, koji vređa dostojanstvo osobe kojoj je upućen.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan