Dr Stevanović: Sve više mladih sa ozbiljnom kliničkom slikom, kontakte svesti na minimum

Dr Stevanović: Sve više mladih sa ozbiljnom kliničkom slikom, kontakte svesti na minimum

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da je sve veći broj mlađih pacijenata obolelih od Kovida-19 koji imaju ozbiljnu kliničku sliku i upalu pluća.

On je naveo da je u novom talasu tok bolesti nepredvidiv, da ima pacijenata koji od samog starta imaju tešku kliničku sliku, dok drugi nekoliko dana imaju blaže simptome, a onda se stanje naglo pogoršava.

Tok ove bolesti je kod nekih pacijenata nepredvidiv i neophodno je stalno praćenje. Pacijenti koji na početku imaju blažu kliničku sliku mogu da se leče i u kućnim uslovima, ali je neophodna stalna kontrola – rekao je Stevanović novinarima u Beogradu.

Kako kaže, kod pacijenata obolelih od Kovida-19, klinička slika je takva da obično zahteva dugotrajnu terapiju, oko dve-tri nedelje lečenja.

To je razlog zašto su nam neophodni dopunski bolnički kapaciteti. Naša strategija je da pratimo situaciju iz dana u dan, da se trudimo da idemo bar jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje ne ostane bez mesta u bolnici – naveo je on.

Apelovao je na građane da kontakte svedu na minimum, a da se proslave i putovanja odlože dok se situacija "malo ne smiri".

Svaki kontakt je rizik za prenos virusa – upozorio je dr Stevanović.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan