Evo zbog čega je došlo do popuštanja restriktivnih mera

Evo zbog čega je došlo do popuštanja restriktivnih mera

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić izjavio je danas da je u Srbiji smanjen broj teških pacijenata obolelih od korona virusa, navodeći da je trenutno na respiratoru oko 75 bolesnika.

Vekić je rekao da se u relaksiranje mera krenulo zbog manjeg broja obolelih sa teškom kliničkom slikom i da je to indikator da je smanjena virulentnost virusa.

Sa 3.700 hospitalizovanih pacijenata pre sedam dana, došli smo na 2.500 pacijenata. Pre pet dana bilo je oko 150 na respiratoru, danas je oko 75. Ulazimo u mirniju fazu, idemo ka smirivanju epidemije – rekao je Vekić za TV Pink.

On je naveo da je pre desetak dana povećan broj testiranih osoba i da je se očekivalo da će biti i veći broj obolelih.

Napominje da je oprez neophodan, da socijalna distanca mora da se zadrži bez obzira na popuštanje mera.

Najveći udar pretrpeli su Beograd, Niš i Novi Sad, ali da su im kolege iz unutrašnjosti pritekle u pomoć.

Zaraženo je, kako je rekao, 650 zdravstvenih radnika, ali da su mnogi zaraženi i van zdravstvenih ustanova.

Kada radite sa obolelima u riziku ste da se zarazite. Ne pokupi se virus u direktnoj komunikaciji sa pacijentima, već je opasno skidanje opreme - skafandera, kapa, kaljača, rukavica gde može doći do kontaminacije. Moram napomenuti da je veliki broj inficiranih došao i nakon zimskih raspusta iz inostranstva – naveo je on.

Tokom epidemije požrtvovani su bili lekari, sestre, ali tu su, kako je rekao, ogroman teret podnele i spremačice, servirke.

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, korona virusom zaraženo 8.497 osoba, od virusa je preminulo 168 osoba, dok se oporavilo 1.260 ljudi.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan