Grčka i Crna Gora otvaraju plaže za vikend

Grčka i Crna Gora otvaraju plaže za vikend

Grčke vlasti su odlučile da u subotu, 16. maja, širom zemlje otvore 515 plaža, a dan ranije, u petak, otvaraju se ugostiteljski objekti i plaže u Crnoj Gori.

Grčka

Grčke vlasti su odlučile da u subotu, 16. maja, širom zemlje otvore 515 organizovanih plaža na koje je dosad pristup bio zabranjen zbog pandemije. Korišćenje neorganizovanih, takozvanih "divljih" plaža i dalje će biti zabranjeno, o čemu se stara policija.

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu je saopštio da će ubuduće biti obavezno da rukovaoci organizovanih plaža evidentiraju broj posetilaca. Maksimalan broj posetilaca je 40 na 1.000 kvadratnih metara, minimalna udaljenost "od centra do centra" suncobrana je četiri metra, dok će pod jednim suncobranom biti najviše dve ležaljke - na metar međusobne udaljenosti.

Ležaljke će posle odlaska svakog gosta dezinfikovati osoblje koje stalno mora da nosi sanitarne maske.

Restorani i barovi na plažama neće služiti hranu za stolovima - moraju da ih uklone, kao i stolice, već će hranu pakovati, a gosti će je preuzimati i odnositi, na šta mogu čekati u redu uz međusobnu razdaljinu od bar metar i po.

Na plažama će biti zabranjena alkoholna pića, dostavljanje obroka kurirskom službom, okupljanje ljudi u grupama i bavljene sportom "koje zahteva telesni kontakt".

Očekuje se da Vlada od 1. jula dopusti ponovno otvaranje hotela - ali samo onih koji rade cele godine, a ne i sezonskih.

Crna Gora

Ugostiteljski objekti i plaže u Crnoj Gori biće otvoreni u petak, a istog dana ukida se i zabrana kretanja od 23 sata do pet ujutru, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Kada je reč o plažama, prema ranijim najavama, na 16 metara kvadratnih treba bude komplet ležaljki.

Insistiraće se da bude dezinfikovan mobilijar nakon što ga jedan turista bude koristio a odrediće se broj turista koji mogu doći na plažu, kako na deo na kom se nalaze ležaljke ali tako i na slobodni deo plaže.

Ranije je bilo najavljeno da će ugostiteljski objekti početi sa radom 18. maja.

Izvor: N1Nedeljnik

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan