IZ PRVE RUKE: Ovo su najtraženija zanimanja na novosadskoj berzi rada

IZ PRVE RUKE: Ovo su najtraženija zanimanja na novosadskoj berzi rada

Prateći stanje na tržištu rada, oglase koje objavljuju poslodavci, slušajući razna iskustva i životne priče, zanimalo nas je realno stanje na novosadskoj berzi poslova, odnosno, koja zanimanja su najviše tražena, a ko teže dolazi do radnog mesta.

S tim u vezi, razgovarali smo sa Đurđinom Mačak, savetnicom za karijerno informisanje u novosadskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, koja nam je dala informacije iz prve ruke.

Prema podacima o stanju i kretanju na tržištu rada, na kraju januara 2019. godine u Novom Sadu je, na evidenciji NSZ, registrovano 14.905 nezaposlenih lica. Čak 60% nezaposlenih posao traži duže od 12 meseci, od toga 8.490 žena, što čini 57% od ukupnog broja nezaposlenih.

Učešće mladih do 30 godina je 20%, dok je starijih od 50 godina 32%. Posmatrano prema obrazovnoj strukturi, najviše je nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom (46%), zatim slede visokoobrazovani (35%), dok je najmanje nezaposlenih bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih (19%).


Koji su poslovi najtraženiji

– Uzimajući u obzir podatke kojima raspolaže Nacionalna služba za zapošljavanje, možemo reći da najlakše i najbrže do posla dolaze, odnosno, imaju najveće šanse za zapošljavanje osobe sledećih profila (pod uslovom da imaju odgovarajuće radno iskustvo): operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, bravari, magacioneri, vozači, knjigovođe, računovođe, lica čija su zanimanja iz oblasti nege starih lica, potom kuvari, elektrotehničari elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, tehničari za kompjutersko upravljanje tehničari za biotehnologiju, radnici na obezbeđenju, građevinski radnici: moleri, fasaderi, keramičari, armirači, peskireri, rukovaoci građevinskim mašinama navodi naša sagovornica.


Što se tiče osoba sa fakultetskom diplomom, Đurđina nam je ispričala da posао najlakše dobijaju inženjeri elektrotehnike, stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, zatim inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, kao i matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi i ginekolozi), diplomirani farmaceuti i stručnjaci za finansije.


Deficitarna zanimanja

Za neke poslove postoji veliko interesovanje poslodavaca, ali na birou nema dovoljno stručnih i prijavljenih lica. To je slučaj sa komercijalistima na terenu, agentima osiguranja, menadžerima prodaje, građevinskim radnicima, vozačima teretnjaka, zavarivačima i mesarima.


Primera radi, u toku prethodne godine bilo je registrovano svega devet armirača, a poslodavci su podneli 46 prijava za zapošljavanje, 50 prijava za zapošljavanje vozača teretnjaka dok je broj prijavljenih bio devet, i čak 96 prijava za zapošljavanje mesara, a raspoloživi broj na evidenciji je bio 48.


Struke koje se ne traže, a ima ih mnogo na evidenciji

– Sa druge strane, tržište rada u Novom Sadu karakteriše i suficitarnost određenih zanimanja, te ova lica teže pronalaze posao: diplomirani pravnik (603 lica na evidenciji), diplomirani/master ekonomista (489), maturant gimnazije (444), ekonomski tehničar (355), ekonomista – VI SSS (317), vaspitač (182), hemijsko-tehnološki tehničar (130), diplomirani menadžer (116), diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti (102) – navodi Mačak.


Prekvalifikacija

Jedna od opcija za zaposlenje jesu i prekvalifikacije koje su u poslednje vreme sve više popularne, a osmišljene su tako da reše goruće probleme u vezi sa zapošljavanjem.

Savetnica za karijerno informisanje ispričala je za naš portal da je tokom prethodne godine, na osnovu iskazanih potreba poslodavaca, filijala Novi Sad u obuke za tržište rada uključila 70 nezaposlenih osoba, koje su dobile priliku da se obuče za poslove vođenja poslovnih knjiga, krojenje i šivenje, poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja, knjigovodstva.


Takođe, prethodne godine NSZ se uključila u nacionalni projekat prekvalifikacija za IT sektor i finansirala je specijalističke informatičke obuke za nezaposlena lica. Interesovanje za ove obuke je bilo veliko.

– Osim obuka za tržište rada, realizuje se još jedan program obuka direktno u saradnji sa poslodavcima. To su obuke na zahtev poslodavca koje podrazumevaju obučavanje nezaposlenih za konkretne poslove, a nakon završene obuke, poslodavac zapošljava lica koja su je sa uspehom završila – kaže za naš portal Đurđina Mačak. 

Za kraj, iznosimo podatak da se, u odnosu na isti period prethodne godine, broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu smanjio za 12%, dakle, posao je dobilo 19.150 osoba. Od toga, Filijala Novi Sad direktno je posredovala poslodavcima u popunjavanju 8.140 slobodnih radnih mesta, a više od polovine novozaposlenih bile su osobe sa srednjim obrazovanjem.

 
Autor: Marija Bjelica

Oceni vest:
4
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maja

  pre 31 dan i 3 sata

  Ako je broj nezaposlenih na evidenciji bio 14.905 i ako se smanjio za 12% kako ste izračunali da je posao dobilo 19.150 osoba tj da je Noovsadska filijala posredovala u zapošljavanju 8140 ljudi? Ako već lažiraju podatke nek se makar poklapa.

  Oceni komentar:
  0
  24
 • Djolle

  pre 29 dana i 18 sati

  Stylos group 20 meseci kasni plata a gazda zida zgrade, e Vučiću na q... c te nataknem!!!!!!!

  Oceni komentar:
  0
  1
Novo naselje servisne informacije novi sad bez struje betanija bez vode Vreme u Novom Sadu Isključenje struje gradsko groblje sahrane raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje elektrovojvodina jkp novosadska toplana novi sad novosađani protest isključenje vode novosadsko porodilište namirnice RHMZ JKP Vodovod i kanalizacija ishrana vremenska prognoza novi sad vremenska prognoza klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje bebe