IZ PRVE RUKE: Ovo su najtraženija zanimanja na novosadskoj berzi rada

IZ PRVE RUKE: Ovo su najtraženija zanimanja na novosadskoj berzi rada

Prateći stanje na tržištu rada, oglase koje objavljuju poslodavci, slušajući razna iskustva i životne priče, zanimalo nas je realno stanje na novosadskoj berzi poslova, odnosno, koja zanimanja su najviše tražena, a ko teže dolazi do radnog mesta.

S tim u vezi, razgovarali smo sa Đurđinom Mačak, savetnicom za karijerno informisanje u novosadskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, koja nam je dala informacije iz prve ruke.

Prema podacima o stanju i kretanju na tržištu rada, na kraju januara 2019. godine u Novom Sadu je, na evidenciji NSZ, registrovano 14.905 nezaposlenih lica. Čak 60% nezaposlenih posao traži duže od 12 meseci, od toga 8.490 žena, što čini 57% od ukupnog broja nezaposlenih.

Učešće mladih do 30 godina je 20%, dok je starijih od 50 godina 32%. Posmatrano prema obrazovnoj strukturi, najviše je nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom (46%), zatim slede visokoobrazovani (35%), dok je najmanje nezaposlenih bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih (19%).


Koji su poslovi najtraženiji

– Uzimajući u obzir podatke kojima raspolaže Nacionalna služba za zapošljavanje, možemo reći da najlakše i najbrže do posla dolaze, odnosno, imaju najveće šanse za zapošljavanje osobe sledećih profila (pod uslovom da imaju odgovarajuće radno iskustvo): operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, bravari, magacioneri, vozači, knjigovođe, računovođe, lica čija su zanimanja iz oblasti nege starih lica, potom kuvari, elektrotehničari elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, tehničari za kompjutersko upravljanje tehničari za biotehnologiju, radnici na obezbeđenju, građevinski radnici: moleri, fasaderi, keramičari, armirači, peskireri, rukovaoci građevinskim mašinama navodi naša sagovornica.


Što se tiče osoba sa fakultetskom diplomom, Đurđina nam je ispričala da posао najlakše dobijaju inženjeri elektrotehnike, stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, zatim inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, kao i matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi i ginekolozi), diplomirani farmaceuti i stručnjaci za finansije.


Deficitarna zanimanja

Za neke poslove postoji veliko interesovanje poslodavaca, ali na birou nema dovoljno stručnih i prijavljenih lica. To je slučaj sa komercijalistima na terenu, agentima osiguranja, menadžerima prodaje, građevinskim radnicima, vozačima teretnjaka, zavarivačima i mesarima.


Primera radi, u toku prethodne godine bilo je registrovano svega devet armirača, a poslodavci su podneli 46 prijava za zapošljavanje, 50 prijava za zapošljavanje vozača teretnjaka dok je broj prijavljenih bio devet, i čak 96 prijava za zapošljavanje mesara, a raspoloživi broj na evidenciji je bio 48.


Struke koje se ne traže, a ima ih mnogo na evidenciji

– Sa druge strane, tržište rada u Novom Sadu karakteriše i suficitarnost određenih zanimanja, te ova lica teže pronalaze posao: diplomirani pravnik (603 lica na evidenciji), diplomirani/master ekonomista (489), maturant gimnazije (444), ekonomski tehničar (355), ekonomista – VI SSS (317), vaspitač (182), hemijsko-tehnološki tehničar (130), diplomirani menadžer (116), diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti (102) – navodi Mačak.


Prekvalifikacija

Jedna od opcija za zaposlenje jesu i prekvalifikacije koje su u poslednje vreme sve više popularne, a osmišljene su tako da reše goruće probleme u vezi sa zapošljavanjem.

Savetnica za karijerno informisanje ispričala je za naš portal da je tokom prethodne godine, na osnovu iskazanih potreba poslodavaca, filijala Novi Sad u obuke za tržište rada uključila 70 nezaposlenih osoba, koje su dobile priliku da se obuče za poslove vođenja poslovnih knjiga, krojenje i šivenje, poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja, knjigovodstva.


Takođe, prethodne godine NSZ se uključila u nacionalni projekat prekvalifikacija za IT sektor i finansirala je specijalističke informatičke obuke za nezaposlena lica. Interesovanje za ove obuke je bilo veliko.

– Osim obuka za tržište rada, realizuje se još jedan program obuka direktno u saradnji sa poslodavcima. To su obuke na zahtev poslodavca koje podrazumevaju obučavanje nezaposlenih za konkretne poslove, a nakon završene obuke, poslodavac zapošljava lica koja su je sa uspehom završila – kaže za naš portal Đurđina Mačak. 

Za kraj, iznosimo podatak da se, u odnosu na isti period prethodne godine, broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu smanjio za 12%, dakle, posao je dobilo 19.150 osoba. Od toga, Filijala Novi Sad direktno je posredovala poslodavcima u popunjavanju 8.140 slobodnih radnih mesta, a više od polovine novozaposlenih bile su osobe sa srednjim obrazovanjem.

 
Autor: Marija Bjelica

Oceni vest:
4
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maja

  pre 1923 dana i 18 sati

  Ako je broj nezaposlenih na evidenciji bio 14.905 i ako se smanjio za 12% kako ste izračunali da je posao dobilo 19.150 osoba tj da je Noovsadska filijala posredovala u zapošljavanju 8140 ljudi? Ako već lažiraju podatke nek se makar poklapa.

  Oceni komentar:
  0
  25
 • Djolle

  pre 1922 dana i 9 sati

  Stylos group 20 meseci kasni plata a gazda zida zgrade, e Vučiću na q... c te nataknem!!!!!!!

  Oceni komentar:
  0
  1
 • marko

  pre 1821 dan i 17 sati

  dugo sam bez posla mnogi koji mogu beze odavde a srbi su

  Oceni komentar:
  0
  0