KORONA VIRUS: Broj obolelih u Srbiji porastao na dvanaest

KORONA VIRUS: Broj obolelih u Srbiji porastao na dvanaest

U Srbiji je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze virusom Kovid-19, tako da je broj zaraženih porastao na 12, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg izveštaja, sinoć u 18 časova, do jutros u osam sati, testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus.

Do danas u 8 sati u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na Kovid-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu, u Italiji i Nemačkoj.

Od sedam novootkrivenih pacijenata zaraženih novim korona virusom, jedan pacijent u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku bolesti, dok ostali imaju lakšu do umereno tešku kliničku sliku, kaže direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

On je za RTS naglasio da pacijenti nisu životno ugroženi, da su u stabilnom stanju i dobijaju predviđenu terapiju.

Oceni vest:
5
6

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ivica

  pre 316 dana i 1 sat

  drzava pod hitno da reaguje!! pod hitno da se uvede kao u rusiji fotokataliticki preciscivac vazduha i da se fotokatalitickom dezinfekcijom izvrsi prevencija korone!!!

  Oceni komentar:
  5
  28
 • Muma Paduri

  pre 316 dana i 40 minuta

  Ko želi da se odbrani od korona virusa, treba da pojede drugi cvet od jabuke ili bagrema, ili da 40 noći uzastopno otključava vrata crkve.

  Oceni komentar:
  15
  24
 • Dora

  pre 315 dana i 20 sati

  Onda je opasnije nego što smo mislili samo se plašim da, ne bi bio scenario kao i nedavno što smo imali u ve zagađenja vazduha, ništa vi ne brinite,pa da čekamo da nam vreme ide na ruku. Sad bi baš volela da sunce malo jače grane.. A u javnim ustanovama po jedan ambilife, ruski prečiščivač vazduha... Da prečosti vazduh..

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Lajik

  pre 315 dana i 18 sati

  Bili su u pravu kada su rekli da nije opasniji od gripa ali su izostaviti jednu bitnu činjenicu da za grip imamo vakcine i način da ga lecimo, dok kod korone još uvek ne postoji. Jednino što možemo da učinimo je da se više odmaram (spavamo) i nadamo da će se nas organizam izboriti sa virusom. Toliko od mene

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Lidija Stojičić

  pre 315 dana i 16 sati

  Dali se pitate šta je sa servirkama koje dele hranu i hičijenirkama koje čiste i koje su u direktan kontakt sa pacijentima. Samo spominjete Doktore i sestre a mi i naši životi za vas nisu bitni. Iako imamo obrazovanje.

  Oceni komentar:
  1
  10
 • Novosađanka

  pre 315 dana i 8 minuta

  Oni koje treba pod hitno zaštititi:
  kompletno osoblje po bolnicama i domovima zdravlja, i pacijente, pogotovo one sa ugroženim imunitetom (zaštitna odela, stroge provere poseta pacijentima i svega što ulazi, više asepsola svuda)
  škole i univerzitete i pogotovo vrtiće (jako teško, mora se adaptirati program i privremeno zatvoriti, ako neko ima bolju ideju neka javi)
  ljude koji rade u trgovinama i uslužnim delatnostima (jako, jako teško! asepsoli i zaštitne maske i rukavice možda)
  vozače gradskog prevoza i naći način da se putnici zaštite (svako ko kašlje ili kija makar i od alergije po zakonu MORA da nosi masku i rukavice! Danas videla nekog lika kašlje i samo ma'nuo rukom pred ustima u punom autobusu)
  svi koji mogu da rade od kuće, treba da rade od kuće

  Oceni komentar:
  0
  2
 • NENAD

  pre 314 dana i 8 sati

  Tu samo molitva i metanija pomaze! Ovaj virus je rezultat greha i obezbozenja naseg nekada bogobojazljivog naroda.

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Krsto

  pre 312 dana i 16 sati

  Posto je naš dobri Patrijarh Irinej rekao je da veruje da dim od tamjana i molitva štite od korona virusa, bilo bi dobro da ruski fotokatalitički prečišćivači mogu da pored klasične dezinfekcije pale i tamjan i emituju zvuke molitvi. Ako je to moguće izvesti, a ne vidim zašto ne bi bilo, treba pod hitno videti sa vladom kolike su trenutne robne rezerve tamjana, da li imamo državnu proizvodnju i koji procenat se uvozi jer uskoro možda zatvore granice pa uvoz ne bude moguć!

  Oceni komentar:
  0
  3