Nevolje sa snimanjem zuba u novosadskim domovima zdravlja

Nevolje sa snimanjem zuba u novosadskim domovima zdravlja

Kako saznaje RTV, u domovima zdravlja u Novom Sadu aparati za rendgensko snimanje zuba su u kvaru a aparat za snimanje cele vilice i ne postoji, te se pacijenti upućuju na Klinički centar Vojvodine.

Zbog čekanja, građani na kraju ipak odu kod privatnika.

U rendgen kabinetu Doma zdravlja u Zmaja Ognjena Vuka moguće je snimiti pojedinačno zube, dok snimak kompletne vilice nije moguć, jer je, kako kažu aparat u kvaru od decembra 2015. godine.

Dok je na Novom naselju aparat u funkciji, komora za razvijanje snimaka je u kvaru od aprila prošle godine.

"Aparat u Zmaj Ognjena Vuka je aparat koji je predviđeno da napravi 30.000 snimaka, on je napravio oko 60.000 snimaka. Uspeli smo da nabavimo novi aparat koji bi trebalo da, po informacijama dobavljača, da bude u funkciji početkom marta meseca", kaže dr Sandra Končar, zamenik načelnika službe stomatološke zdravstvene zaštite.

Aparat će biti montiran u objektu u Zmaj Ognjena Vuka. Do tada pacijente usmeravaju u Kliniku za stomatologiju Vojvodine.

Zbog velikih gužvi, pojedini građani se odlučuju za privatne stomatološke ordinacije. Takvih ordinacija u Novom Sadu ima šest.

"Pojedinačno snimanje zuba košta 400 dinara, a panorama snimak, to jest snimak cele vilice košta 1.200 dinara. Postoji još mogućnost segmentalnog snimanja, znači da se ne snima cela vilica, već samo jedan deo tela, i on iznosi oko 600 dinara", kaže Milan Milovančev, stomatolog.

Snimanje kompletne vilice važno je jer pokazuje opšte stanje zuba.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan