NOVI SAD: Voda u 99 odsto uzoraka ispravna, u vazduhu porast prašine

NOVI SAD: Voda u 99 odsto uzoraka ispravna, u vazduhu porast prašine

Manje prisustvo zaraznih bolesti, stepen aktivnosti virusa gripa nizak...

Institut za javno zdravlje Vojvodine, na redovnoj mesečnoj konferenciji za medije, predstavio je rezultate analize vazduha i vode na teritoriji Novog Sada, kao i informacije o praćenju stanja zaraznih bolesti na teritoriji Vojvodine u periodu od 19. februara do 19. marta.

Prema rečima dr Smiljane Rajčević, specijalistkinje epidemiologije, u posmatranom periodu registrovan je nizak prag aktivnosti virusa gripa.

- Izašli smo iz epidemijskog perioda i na osnovu toga je ukinuta zabrana poseta zdravstvenim ustanovima. U ovoj sezoni praćenja gripa, preko 90 odsto potvrđenih slučajeva pripadalo virusu H1N1 – rekla je Rajčević.

Kada je u pitanju kvalitet vazduha na teritoriji Novog Sada, u prethodnom periodu nije bilo problema s gasovitim zagađujućim materijama koje se prate, ali je zabeležen porast suspendovanih čestica, odnosno prašine, prenosi "Dnevnik".

- Bile su povišene na svim mestima na kojima se prati stanje, a to su Kać, ugao Rumenačke ulice i Bulevara Jaše Tomića, kao i u blizini JKP "Vodovod i kanalizacija" – kazala je prof. dr Sanja Bijelović, specijalistkinja higijene.

Kako je dodala, u prethodnom periodu su one prelazile svoje propisane dnevne normative, što može da poremeti i utiče na zdravlje osoba koje su već obolele od srčanih ili respiratornih bolesti.

Prema rečima dr Bijelović, rezultati zdravstvene ispravnosti vode za piće iz fabrike vode i vodovodne mreže JKP "Vodovod i kanalizacija", pokazuju kao i uvek da je 99 odsto uzoraka zdravstveno ispravno.

- Ukoliko i postoji neka neispravnost na koju se naši građani žale u vidu promene boje ili mirisa, savetuje se ispuštanje vode iz slavine par minuta pre korišćenja, nakon čega se slobodno može konzumirati. Promene boje su vezane za povećane koncentracije gvožđa i mangana koji nisu opasni po zdravlje ljudi – istakla je Bijelović.

Javni bunar “Snežna Marija” je neispravan i nikako se voda ne preporučuje za upotrebu. U drugim javnim bunarima ne nalaze se mikrobiološki pokazatelji koji predstavljaju opasnost po zdravlje, ali  u njima voda ne zadovoljava fizičko – hemijske pokazatelje zdravstvene ispravnosti, stoga se građanima i građankama savetuje da koriste vodu iz gradskog vodovoda, prenosi "Dnevnik".

- U periodu od 19. februara do 19. marta, na teritoriji Vojvodine registrovano je za oko 20 odsto manje slučajeva zaraznih bolesti u odnosu na prethodni izveštajni period – rekla je dr Smiljane Rajčević.

U proteklom periodu je registrovano osam slučajeva velikog kašlja na nivou Vojvodine, dok je 16 osoba obolelo od tuberkuloze.

Što se tiče crevnih zaraznih bolesti, vodeće dijagnoze u Vojvodini su prouzrokovane salmonelom i kampilobakterom, dok je od polno prenosivih bolesti obolela 41 osoba.

U pet slučajeva je potvrđeno prisustva HIV virusa, dok je jedna osoba obolela od AIDS-a.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NS

  pre 1243 dana i 7 sati

  Ako je 99% vode ispravno, a novi sad ima 300.000 stanovnika, znači da 3000 Novosađana dobija neispravnu vodu. Pa nije to baš za igranje.

  Oceni komentar:
  0
  0