NOVI SAD: Voda u 99 odsto uzoraka ispravna, u vazduhu porast prašine

NOVI SAD: Voda u 99 odsto uzoraka ispravna, u vazduhu porast prašine

Manje prisustvo zaraznih bolesti, stepen aktivnosti virusa gripa nizak...

Institut za javno zdravlje Vojvodine, na redovnoj mesečnoj konferenciji za medije, predstavio je rezultate analize vazduha i vode na teritoriji Novog Sada, kao i informacije o praćenju stanja zaraznih bolesti na teritoriji Vojvodine u periodu od 19. februara do 19. marta.

Prema rečima dr Smiljane Rajčević, specijalistkinje epidemiologije, u posmatranom periodu registrovan je nizak prag aktivnosti virusa gripa.

- Izašli smo iz epidemijskog perioda i na osnovu toga je ukinuta zabrana poseta zdravstvenim ustanovima. U ovoj sezoni praćenja gripa, preko 90 odsto potvrđenih slučajeva pripadalo virusu H1N1 – rekla je Rajčević.

Kada je u pitanju kvalitet vazduha na teritoriji Novog Sada, u prethodnom periodu nije bilo problema s gasovitim zagađujućim materijama koje se prate, ali je zabeležen porast suspendovanih čestica, odnosno prašine, prenosi "Dnevnik".

- Bile su povišene na svim mestima na kojima se prati stanje, a to su Kać, ugao Rumenačke ulice i Bulevara Jaše Tomića, kao i u blizini JKP "Vodovod i kanalizacija" – kazala je prof. dr Sanja Bijelović, specijalistkinja higijene.

Kako je dodala, u prethodnom periodu su one prelazile svoje propisane dnevne normative, što može da poremeti i utiče na zdravlje osoba koje su već obolele od srčanih ili respiratornih bolesti.

Prema rečima dr Bijelović, rezultati zdravstvene ispravnosti vode za piće iz fabrike vode i vodovodne mreže JKP "Vodovod i kanalizacija", pokazuju kao i uvek da je 99 odsto uzoraka zdravstveno ispravno.

- Ukoliko i postoji neka neispravnost na koju se naši građani žale u vidu promene boje ili mirisa, savetuje se ispuštanje vode iz slavine par minuta pre korišćenja, nakon čega se slobodno može konzumirati. Promene boje su vezane za povećane koncentracije gvožđa i mangana koji nisu opasni po zdravlje ljudi – istakla je Bijelović.

Javni bunar “Snežna Marija” je neispravan i nikako se voda ne preporučuje za upotrebu. U drugim javnim bunarima ne nalaze se mikrobiološki pokazatelji koji predstavljaju opasnost po zdravlje, ali  u njima voda ne zadovoljava fizičko – hemijske pokazatelje zdravstvene ispravnosti, stoga se građanima i građankama savetuje da koriste vodu iz gradskog vodovoda, prenosi "Dnevnik".

- U periodu od 19. februara do 19. marta, na teritoriji Vojvodine registrovano je za oko 20 odsto manje slučajeva zaraznih bolesti u odnosu na prethodni izveštajni period – rekla je dr Smiljane Rajčević.

U proteklom periodu je registrovano osam slučajeva velikog kašlja na nivou Vojvodine, dok je 16 osoba obolelo od tuberkuloze.

Što se tiče crevnih zaraznih bolesti, vodeće dijagnoze u Vojvodini su prouzrokovane salmonelom i kampilobakterom, dok je od polno prenosivih bolesti obolela 41 osoba.

U pet slučajeva je potvrđeno prisustva HIV virusa, dok je jedna osoba obolela od AIDS-a.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NS

  pre 263 dana i 11 sati

  Ako je 99% vode ispravno, a novi sad ima 300.000 stanovnika, znači da 3000 Novosađana dobija neispravnu vodu. Pa nije to baš za igranje.

  Oceni komentar:
  0
  0
isključenje vode sahrane novi sad novosadsko porodilište štrajk poštara servisne informacije novi sad skupština grada novog sada vremenska prognoza bez vode horoskop elektrovojvodina novorođenčad pošte srbije jkp lisje astrologija zodijak Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja dnevni horoskop horoskopski znaci Ledena Šuma betanija bez struje gradonačelnik Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje isključenja struje bebe