OPASNOST OD PETARDI: Od blagih opekotina do trajnog invaliditeta

OPASNOST OD PETARDI: Od blagih opekotina do trajnog invaliditeta

Svakog decembra građanstvo se upozorava na štetne posledice pirotehničkih sredstava, pa ipak desetine, uglavnom mladih ljudi, u novu godinu uđu u zavojima baš zbog petardi, raketa i vatrometa.

Zavoji su još i najmanja muka, pokazuju iskustva lekara. Dr Borko Stojanović s beogradske Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" rekao je za RTS da se ove godine primećuje trend smanjenja povreda od petardi, ali da najrizičniji dani tek predstoje. 

Dr Stojanović je za "Dnevnik" RTS izjavio i da se ove godine primećuje trend smanjenja povreda od petardi, ali da najrizičniji dani tek predstoje.

- Najugroženije su šake, prsti, lice i oči, to su povrede različitog spektra, od najblaže opekotine pa sve do potpunog gubitka vida, amputacije prstiju šake, trajnih invaliditeta – rekao je Stojanović.

Od nekih težih slučajeva koje pamte lekari bolnice u Tiršovoj, Stojanović je istakao slučaj trinaestogodišnjeg dečaka koji je zbog prerane eksplozije više petardi izgubio četiri prsta desne šake, što je, kako je rekao, ozbiljan trajni invaliditet.

- Najmlađi pacijent je beba od devet meseci koja je zbog nepažnje starijeg brata zadobila lakše opekotine od eksplozije petarde u svojoj blizini – rekao je Stojanović.

Govoreći o novom trendu gde se petarde pale u blizini stakla, Stojanović je rekao da je bilo i tih slučajeva, i da se u takvim situacijama povrede koje nastaju zbog eksplozije komplikuju i raspršivanjem stakla.

- Često su stradale oči, dolazilo je do povreda lica, ozbiljnih povreda koje smo morali i da operišemo – dodao je Stojanović za RTS.

Tokom novogodišnjih praznika, kada se najviše koriste pirotehnička sredstva, nažalost stradaju i kućni ljubimci. Svake godine od srčanih udara strada 5.000 kućnih ljubimaca. Petarde nisu igračke, zato budite obazrivi.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JGSP "Novi Sad" isključenja struje sahrane novi sad novosadsko porodilište novosadski sajam novosađani raspored sahrana novi sad Isključenje struje novorođenčad promenada isključenje vode jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo šoping centar promenada matičar novi sad Spens jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad KCV bebe elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja bez struje betanija novosadska policija bez vode klisa JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije