OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Voša Al Gas i renesansa

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Voša Al Gas i renesansa

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Prošlo je 95 godina od izgradnje stadiona "Karađorđe", a u sedmici jubileja Voša je punila novinarske stupce. Stiglo je novo rukovodstvo, s njim i trener, pojačanja, a nisu manjkala, ni silna obećanja i evropske ambicije. Iako novi, članovi uprave su dobri znani navijačima. JP "Srbijagas" nije, naravno privatna kompanija, a poznato kao večiti gubitaš kojem je država odnosno mi godinama krpila loša poslovanja će da vrati Vošu na staze stare slave.

Večiti mladoženja s četiri plate u džepu je silno krenuo, pa je odmah počelo s menjanjem trave na terenu. Gradiće se i novi stadion, a Dušan gasni već zna da je vrednost 25 miliona evra. Kad živiš od politike, frljanje milionima evra ti dođe kao svakodnevna rutina. Saznali smo da će tendere voditi država, a grad će kontrolisati. Zvuči kao nemoguća misija ili je to samo još jedna definicija burazerskog poslovanja. Nadam se samo da Stara dama neće ostati bez svog doma dok čeka da se napravi novi stadion. Život u ovom poremećenom društvu nas je naučio da sve uzimamo s rezervom, zebnjom i oprezom.


Obavešteni smo i da Voša "neće biti deo kladionica i sličnih stvari". Da li to znači da je bila? Je l' takva izjava fudbalskog radnika ukazuje da u srpskom nogometu nisu čista posla? Reče graditelj evropske Voše da će tim pobeđivati jer su bolji od rivala i igraju srcem! Šta to znači iz organizacione perspektive domaće najjače lige, ostavljam vama na razmatranje. I Đani Ćurčić je stigao u Novi Sad, ali kod komšija sa Štranda. Postao je tim menadžer Kabela, novog prvoligaša. Fudbalska jesen će biti više nego zanimljiva.

Almaški kraj je proglašen za zaštićenu kulturno-istorijsku celinu, što je zaista lepo. Nadležni su poručili da će ova zona biti posebno zaštićena od divlje gradnje, urbanističkog haosa i velikog saobraćaja. Nisam znao da u Novom Sadu postoji divlja gradnja i urbanistički haos, ali kad to kažu lokalni direktori, onda im moramo verovati. Da li će investitori poštovati kulturno nasleđe ili će moći da izdejstvuju svoje megalomanske projekte, vreme će pokazati. Da nešto smrdi, potvrdilo je i Društvo arhitekata Novog Sada formiranjem "Urbanističke straže", navodeći da zarad ekstraprofita imamo urbanističke ekscese u centralnom gradskom jezgru. Straža bi trebalo da pomogne građanima oko razumevanja urbanističkih akata, ali i da se skrene pažnja na planove štetne po grad.


Najzad je potpisan ugovor o koncesiji Apoteka "Novi Sad" s kompanijom "Benu". Nadamo se da će Nemci oporaviti gradske apoteke. Pazite gde kupujete hranu, pogotovo meso, ako je to nekako moguće, da vam ne bi trebale usluge apoteka. Zatvorene su dve mesare. Počela je ona karnevalska sedmica u kojoj nam stiže Exit i čitav mali grad posetilaca. Već sutra i prekosutra imamo svirke na Trgu slobode kao zagrevanje i za one lokalce s jeftinijim kartama. I grad je u svom vizionarskom maniru počeo radove na Varadinskom mostu, baš za vreme Exita. Eto, neko nije razmišljao da bi posao mogao da sačeka sedam dana. Ko će se svega setiti? Biće žurka na mostu.


Kao deo Exit projekta, osvanula je šajka na Tvrđavi, u realizaciji Joko Ono. Kažu glavni da je Đava dobila novi zaštitni znak, a Novi Sad i Srbija novu kulturno-turističku atrakciju. Važi. Ne znam da li će se primiti, ali i preživiti "radoznalost" Novosađana. Galerija Matice srpske je još jednom potvrdila da je svetska ustanova i tokom Exita organizuje vođenje kroz stalnu postavku. Primer dobre prakse. "Fanatik bajk" kompanija pokazala je humanost i donirala bicikle za Centar za porodični smeštaj i usvojenje. Ima ljudi. A, sugrađani s Milenijumskim Figuarom su odbranili titulu na Red Bull Flugtag. Čestitke šampionima.

Setili smo i Žiksa koji je preminuo 26. juna 2012. godine, a da je bio legenda ovog grada jeste. Uživajte, budite ljubazni i nemojte kukati zbog Exit gužve i buke. To je tako pase.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan