Radomir Ćirilović: Ukoliko nema varanja na kaloričnoj vrednosti gasa, plaćanje po kilovat satu trebalo bi biti poštenije nego po kubnom metru

Radomir Ćirilović: Ukoliko nema varanja na kaloričnoj vrednosti gasa, plaćanje po kilovat satu trebalo bi biti poštenije nego po kubnom metru

Pre nekoliko dana JP "Srbijagas" objavio je da će se, počev od 1. oktobra, isporučeni prirodni gas umesto u kubnim metrima (m3) obračunavati u kilovat satima (kWh). Tarife za kapacitet iskazaće se u dinarima/ kWh/dan/godinu, a tarife za energent u dinarima/kWh.

Građanima je poručeno da ova promena neće uticati na visinu računa. Saglasnost je dala Agencija za energetiku Republike Srbije u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama metodologije za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje.

Od 1. oktobra, gas će se obračunavati u kilovat satima


U razgovoru za informativni portal Mojnovisad.com, Radomir Ćirilović predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" kaže da, ukoliko nema varanja na kaloričnoj vrednosti gasa, plaćanje po kilovat satu u načelu trebalo bi biti poštenije nego po metru kubnom.

Pošto i dalje ostaju gasomeri koji će očitavati utrošak kubika, udruženje "Prosperitet" će insistirati da na svakom računu piše koliko je utrošeno kubika prirodnog gasa i uz to kolika je kalorična vrednost gasa u kilovat satima po metru kubnom.

Ćirilović objašnjava i to ko i kako kontroliše kaloričnu vrednost gasa i zašto se ti podaci nikad neće pouzdano znati, a osvrće se i na naknadu za unapređenje energetske efikasnosti koju građani plaćaju već nekoliko godina.

Naknada za unapređenje energetske efikasnosti

Radomir Ćirilović podseća da je pre tri godine uvedena naknada za unapređenje energetske efikasnosti, koja se plaća na struju, gorivo i na gas. Svake godine Republička agencija za energetiku odobrava iznos naknade. Ćirilović ističe da je ovo veoma važno. Jer sav novac koji građani plaćaju za naknadu, ne bi trebalo da ide ni Srbijagasu, ni EPS-u, ni naftnim kompanijama, nego direktno u državni budžet. A odatle bi trebalo da se finansira unapređenje energetske efikasnosti za prozore, vrata, za solarne panele i za sve ostalo što spada u to. 


Šta čini sadašnji račun za utrošeni gas u skladu sa metodologijom obračuna?

– Mi potrošači plaćamo energent u dinarima po metru kubnom u skladu sa tarifnim sistemom. Plaća se energija izražena u metru kubnom tokom obračunskog perioda. Ali kako? Ovde se dodavao jedan koeficijent preračunavanja, prevođenja sa radnog na standardno stanje. Recimo da ste u svom domu potrošili 500 kubika u zimskom periodu. To prevođenje sa radnog na standardno stanje čine tri tarifna stava: po pritisku, po kaloričnoj vrednosti gasa i po temperaturi gasa. Onda se dobije matematičkom metodom koeficijent sa kojim se množi utrošak gasa. Na primer, ako je koeficijent bio 1.09, oni su pomnožili 500 kubika koje su očitali na vašem mernom setu sa tih 1.09 i onda ste dobili uvećanje da ste potrošili jedno 45 kubika više nego što je bilo na samom gasomeru očitano. To je ono što mnogi potrošači ne znaju šta to znači – kažu potrošio sam 500 kubika, a oni su mi obračunali 540 kubika. 

Donja toplotna vrednost, inače, za prirodni gas iznosi 33.338 kilodžula po metru kubnom, pri temperaturi od 288 kelvina ili 15 stepeni celzijusovih i na pritisku 101325 bara. To je što se tiče samog energenta, kako je do sada važilo i kako se obavljalo očitavanje. 


– Naknada po mestu isporuke plaća se u dinarima, kroz mesto isporuke, kroz godinu u naknadu su uračunati troškovi
koji su nastali u poslovanju sa kupcima i predstavlja priznate i odabrane troškove od strane Agencije za energetiku Vlade Republike Srbije. Naknada se plaća i u mesecima kada kupac nema potrošnju. 

 Bilo je malo čudno da smo mi toliko godina merili i obračunavali cenu gasa u kubicima, kao da su to drva, a u stvari oni nama prodaju energiju

Šta donosi nova metodologija za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje?

– Tarife za kapacitet iskazivaće se u dinarima po kilovat satu na dan kroz godinu. A tarife za energent u dinarima kroz kilovat sat. Izmene metodologije posledica su promene načina merenja i obračuna isporučenog prirodnog gasa, kao što je to slučaj u nekim zemljama u okruženju. Imam podatke za Hrvatsku, jer i tamo je došlo do promene metodologije obračuna, ali bilo je sve u redu. Bilo je i malo čudno da smo mi toliko godina merili i obračunavali cenu gasa u kubicima, kao da su to drva, a u stvari oni nama prodaju energiju. Po mom mišljenju ovako je ispravnije i ne bi trebalo da bude problema, jedino ako nešto drugo nije prikriveno. Ali to će Udruženje za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" otkriti.

Da li će ove promene uticati na visinu tarifa i prosečnu cenu prirodnog gasa za javno snabdevanje?

– Promene u načinu iskazivanja cene po mom mišljenju ne bi trebalo da imaju negativne efekte na visinu tarifa i prosečne cene prirodnog gasa. Da li će biti tako u to ćemo se moći uveriti u novembru kada nam pošalju račune za oktobarsku potrošnju gasa, jer će se ova odluka primenjivati počev od 1. oktobra 2022. godine. Pitanje je sada, a Srbijagas to nije objasnio u onom suvoparnom saopštenju, kako će nama izgledati računi.

Pojasnite to čitaocima…

– Da bi računi bili transparentni, mi ćemo kao udruženje sugerisati da na svakom računu piše koliko je utrošeno kubika prirodnog gasa i uz to kolika je kalorična vrednost gasa u kilovat satima po metru kubnom. To je potrebno zato što i dalje ostaju gasomeri koji će očitavati utrošak kubika, ali moraju kazati koja je kalorična vrednost. Najbitnija stvar je upravo to da se tačno svakog meseca izrazi koja je to kalorična vrednost gasa. Ukoliko nema varanja na kaloričnoj vrednosti, plaćanje po kilovat satu u načelu trebalo bi biti poštenije nego po metru kubnom. 


– Ispravan račun, odonosno način fakturisanja potrošnje gasa, jeste da se očitana utrošena količina gasa množi sa jediničnom prodajnom cenom, koju je odredila potvrdila Agencija za energetiku sa PDV-om. Zatim, distributer je dužan da istakne u deklaraciji kvalitet (toplotnu moć) izraženu u kilodžulu, ili kilovat satu, i to da izrazi da bi potrošač znao šta kupuje i po kojoj ceni, jer to je praksa i kod ostalih roba. 
Naplaćivanje naknada za unapređenje energetske efikasnosti koja je i dalje na snazi, naknada za merno mesto odnosno za mesto isporuke se moraju nalaziti u iznosu prodajne cene, ali oni su to namerno odvojili. Hoćemo da izgleda transparentno sve.

Domaći gas je lošije kalorične vrednosti u odnosu na ruski i to je činjenica

Opasnost, po Vašem mišljenju, postoji ako postoji varanje na kaloričnoj vrednosti?

– Jeste, varanje na kaloričnoj vrednosti je da vam isporuče lošiji kvalitet gasa u odnosu na onaj koji vam je obračunat. Molekulski sastav gasa čine gorive i negorive materije, a najvažnija goriva materija je metan. Dokle god imamo veći procenat negorivih materija time se smanjuje kalorična vrednost gasa. Zato je rečeno da je donja toplotna vrednost, a to je standard od 33.338,35 kilodžula po metru kubnom. Domaći gas je lošije kalorične vrednosti u odnosu na ruski i to je činjenica. Naš gas je tu negde 33 hiljade i nešto, čak ima negde da je i 28 hiljada kilodžula po metru kubnom. 

Kako se kontroliše kalorična vrednost gasa?

– Udruženje za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" je u januaru 2015. godine organizovalo proteste, jer su decembarski računi bili dvostruko veći u odnosu na novembarske. Tada sam bio u prilici da pitam profesora Petra Stanojevića, koji je i sada pomoćnik ministarke za energetiku, da nam kaže ko je odredio da je kalorična vrednost gasa bila ista i u novembru i u decembru. On mi je pokazao pokazao podatke za kaloričnu vrednost gasa po mestima na osnovu dokumenta koji im je dostavio JP "Srbijagas". Onda sam ga pitao koliko JP "Srbijagas" ima gasnih hromatografa, pošto se kalorična vrednost utvrđuje tim instrumentom i treba da se meri na svim izlaznim tačkama od transporta do distribucije. Tada mi je rečeno da imaju devet gasnih hromatografa, a distributera je bilo možda tri puta više. Pa ko nam onda garantuje da je to ta kalorična vrednost? Zašto bismo mi njima verovali? Mi nikad to nećemo pouzdano znati. To ti je kao kadija te tuži, kadija ti sudi.

 

Udruženje za zaštitu prava potrošača "Prosperitet"

Udruženje za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" - Novi Sad, nastalo je iz vojvođanske Asocijacije potrošača gasa, koju je 2001. godine osnovao predsednik Udruženja Radomir Ćirilović sa saradnicima. Osnovano je slobodnom voljom svojih članova kao dobrovoljna nevladina i nedobitna organizacija u cilju zaštite njihovih pojedinačnih i kolektivnih prava u oblastima: energetike, javnih i javno komunalnih i privrednih subjekata uslužnih delatnosti, ostvarivanja i unapređenja zaštite životne sredine i dr.

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • simke

  pre 161 dan i 1 sat

  hahhahaa..on se razume u gas ko mara u ,,onu,,stvar....

  Oceni komentar:
  8
  6