"Tamburica fest" proglašen za najbolji etno festival Evrope

"Tamburica fest" proglašen za najbolji etno festival Evrope

Prestižna nagrada biće uručena direktoru festivala Jovanu Pejčiću na ovogodišnjoj muzičkoj manifestaciji, koja će se održati od 20. do 24. juna u centru Novog Sada.

Svetska asocijacija festivala, umetnika i izvođača (VAFA) proglasila je tamburaški festival "Tamburica fest" za najbolji festival etno muzike u Evropi. Pored naše "tamburice", u konkurenciji su bili tradicionalni etno-festivali koji se održavaju u Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Rusiji, Mađarskoj, Kazahstanu, Ukrajini, Bugarskoj itd. 

U obrazloženju za dodelu nagrade, koje je potpisao potpredsednika VAFA, Don Cvetkov, naglašeno je da je "Tamburica fest" posebna kulturna misija na svetskom nivou i festival koji za razliku od većine, nije biznis nego istinski neguje tradiciju i ima jedinstven karakter za doprinos svetskoj kulturnoj baštini.

- Presrećni smo jer nam nagrada stiže baš na jubilarni deseti rođendan. Drago nam je da su u Svetskoj asocijaciji festivala prepoznali naš predan rad na očuvanju baštine u okviru kojeg su zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umetnosti, od muziciranja, književnosti, dizajna, slikarstva – rekao je direktor festival Jovan Pejčić.

On je istakao da mu je posebno drago što Novi Sad, evropska prestonica kulture 2021. i omladinska prestonica Evrope 2019. godine, dobija još jedno značajno i prestižno priznanje upravo u oblasti kulture. Na "Tamburica festu" je od 2008. godine nastupilo oko 160 orkestara iz svih krajeva sveta. Ove godine, povodom jubileja, nastupiće oko 600 izvođača među kojima i pobednički orkestri sa prethodnih festivala, novi orkestri u takmičarskom delu kao i Veliki tamburaški orkestar Radio televizije Vojvodine, koji obeležava 60 godina rada, te Akademski ansambl ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije sa 50 članova i drugi.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan