Vanredno stanje menja režim rada medicinskih ustanova, prednost hitnim slučajevima

Vanredno stanje menja režim rada medicinskih ustanova, prednost hitnim slučajevima

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da će se promeniti režim rada medicinskih ustanova, i da će se pregledati hitni slučajevi.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji korona virus ima 55 građana, sedam više nego juče.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da su pacijenti koji su pozitivni na korona virus dobrog opšteg stanja, osim dva pacijenta u Novom Sadu koji se nalaze na respiratorima. 

Infektivne klinike ustanove od danas će obezbeđivati Vojska Srbije, jer će najveći udar biti na bolnice koje se bave pacijentima zaraženim korona virusom.

– Mi smo napravili plan i program koje će bolnice preuzimati pacijente ukoliko se njihov broj bude povećavao. Nećemo ih mešati, kada pacijent jednom uđe sa koronom, popunićemo celu bolnicu – rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, domovi zdravlja će raditi po specijalnom režimu. Svim receptima se produžava rok, pacijenti će moći da odu u apoteku i dobiće lekove, rekao je Lončar. 

Takođe, domovi zdravlja će od danas izaći s novim brojevima telefona gde će lekari moći da stupe u kontakt s pacijentima. 

– Uvodimo i tri nove linije za psihološku podršku – rekao je ministar Lončar.

Naveo je da će se operacije raditi samo kod životno ugroženih pacijenata, a da će one koje mogu da čekaju biti odložene, kao i kontrolni pregledi.

Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemioterapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata, rekao je Lončar. 

Ministar je apelovao na građane da odlože sve susrete koje su zakazali ovih dana, da situacija mora ozbiljno da se shvati. 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tina

  pre 112 dana i 18 sati

  A ODLUKU O RADU TRGOVINSKIH OBJEKATA NISTE DONELI!!???ZAPOSLENI U ISTIM ZA VAS NISU UGROŽENI!??

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Sanja Zlatanovic

  pre 103 dana i 3 sata

  A sta je sa nama sada, imala sam upalu pluca i morala sam da se vratim na posao pod istom u Amanu kao kasirka i sada kada mi treba pregled ili bolovanje nemogu do svog doma zdravlja jer mi sefovica nije dala potvrdu pod izgovorom sta x ces kod roditelja a zivim sa deckom na nbgdu inace sa Karaburme sam?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Vojkan

  pre 84 dana i 4 sata

  Ova desavanja sa korona virusom nam menjaju zivot,imao sam zakazano na nanoklinici Brant moracu da odlozim estetsku intervenciju do daljneg.

  Oceni komentar:
  0
  1