Zeleni sertifikat iz Srbije olakšava ulazak u Hrvatsku i ljudima iz regiona

Zeleni sertifikat iz Srbije olakšava ulazak u Hrvatsku i ljudima iz regiona

Pravila prelaska granica Evropske unije ovog leta su veoma konfuzna jer je brzopleto i prilično nejasno uvođenje digitalnih sertifikata u državama EU zvanično značilo i problem za ulazak građana država koje ne izdaju potvrde kakve su propisane u Briselu.

Oni koji planiraju odlazak na hrvatsko primorje i dalje nisu sigurni šta im je potrebno za prelazak granice i kako uopšte to da saznaju.

No, kako piše B92, zahvaljujući Srbiji, koja je otvorila vrata građanima susednih zemalja, vrata Hrvatske, ali i još nekih država EU, među kojima su i Slovenija i Grčka, biće otvorena, makar kada se radi o dokumentaciji koja se odnosi na kovid stanje putnika.

Odlukom vlasti iz Beograda, svi oni koji su potpuno vakcinisani na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na to odakle dolazili, imejlom su dobili zvanični zeleni elektronski sertifikat Srbije o vakcinaciji, koji je važeći i u elektronskoj i u štampanoj formi i koji, kako je potvrđeno medijima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, vredi kao važeći kovid sertifikat za prelazak granice te zemlje. 

Ono što je jedan od osnovnih preduslova za prelazak granice je potvrda sa QR kodom preko kojeg granična policija može steći uvid u sve detalje o kovid stanju putnika – vakcinaciju, preležani Kovid-19 ili negativan test.

Vrata Hrvatske su otvorena, ne samo za one koji su imunizaciju izvršili vakcinama koje je priznao evropski regulator EMA, a to su Astrazeneka, Fajzer/Biontek, Moderna i Džonson i Džonson, već i za one koji su primili ruski Sputnjik V i kineski Sinofam.

Hrvatska je, naime, uz još nekoliko evropskih zemalja koje se oslanjaju na turizam (Grčka, Portugal, Španija…), zagovarala ublažavanje mera ulaska na svoju teritoriju. 

U odgovoru MUP-a Hrvatske stoji da će ta zemlja priznati i potvrde bez QR koda, koje izdaje ovlašćena zdravstvena ustanova, što znači da bi i "nota račun" potvrde, trebale biti dovoljne.

Osobama kojima nisu izdate potvrde s QR kodom, za ulazak u Republiku Hrvatsku priznaće se potvrde koje su izdate od strane ovlašćene zdravstvene ustanove, uz ispunjavanje ostalih uslova za ulazak u Republiku Hrvatsku.

Kada je reč o onima koji nisu vakcinisani, a već su bili zaraženi, oni moraju imati pozitivan PCR ili brzi antigenski test BAT stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ali ne stariji od šest meseci, ili potvrdu da su preboleli Kovid-19 izdatu od strane lekara, prenosi B92

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan