BANKE: Veliko interesovanje klijenata za stambene kredite zbog niskih kamatnih stopa

BANKE: Veliko interesovanje klijenata za stambene kredite zbog niskih kamatnih stopa

Kamate na stambene kredite i dalje su niske, jer je euribor, koji je merodavan za zaduživanje u evro valuti, i dalje negativan i trenutno iznosi minus 0,38 odsto, pa banke mogu da se pohvale sa tridesetak odsto više odobrenih ovih zajmova u prošloj godini.

U 2019. godini Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) osigurala je gotovo 8.000 stambenih zajmova. Broj odobrenih zajmova za krov nad glavom sigurno je i veći, jer ih banke sada odobravaju i bez tog osiguranja. Inače, od osnivanja, NKOSK je osigurao 100.259 takvih kredita, javlja "Politika".

Stambeni krediti odobreni u domaćoj valuti tek se stidljivo odobravaju i prema podacima NKOSK-a osigurali su 34 takva zajma, što je na nivou statističke greške.

Prema podacima NKOSK-a, 813 klijenta ne otplaćuje redovno kredit i njihovi zajmovi su proglašeni dospelim, što znači da je NKOSK nastavio da bankama isplaćuje mesečna zaduženja. Prinudno je prodato 477 nepokretnosti.

Kako "Politika" saznaje u bankama, građani se u proseku zadužuju na manje iznose, jer je prosečan iznos odobrenog stambenog kredita oko 40.000 do 45.000 evra. Bankari navode da su u prethodnoj godini imali povećan broj plasiranih kredita, u nekim čak i preko 30 procenata jer je karakteristika bankarskog tržišta u Srbiji već duži period stabilno okruženje. Oni smatraju da je realno očekivanje da će se trend niskih kamata nastaviti i u budućnosti.

Imajući u vidu izuzetno povoljne uslove kreditiranja i niske kamatne stope, povećava se broj kreditnih zahteva klijenata za odobrenje stambenih kredita, koji na takav način nastoje da reše stambeno pitanje. Mnogi klijenti banke koji su do sada plaćali rentu zakupa nekretnine u određenom iznosu, odlučuju se za stambeni kredit, zato što je iznos anuiteta stambenog kredita uglavnom isti, ili čak i u manjem iznosu od troškova rentiranja nekretnine – kažu u Komercijalnoj banci a prenosi "Politika".

Detaljnije o tome kolike su kamatne stope u određenim bankama pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan