IZMENE ZAKONA: Ukida se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali uz jedno ograničenje

IZMENE ZAKONA: Ukida se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali uz jedno ograničenje

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu Vlada Srbije napušta princip kontrole zapošljavanja u javnom sektoru i uvodi fleksibilniji sistem zapošljavanja, shodno potrebama za kadrovima.

Umesto dosadašnjeg sistema kontrole, odnosno principa da za svakog novozaposlenog mora da se dobije odobrenje vladine komsije, institucije, ustanove i preduzeća će o zapošljavanju odlučivati sami, shodno potrebama i novcu koje raspolažu, piše "Danas". 

– Jedino ograničenje je da ne mogu zaposliti više od 70 odsto novih radnika od broja zaposlenih koji su prethodne godine otišli iz tih institucija, ustanova i preduzeća – objasnio je Siniša Mali, ministar finansija, obrazlažući predloženi zakon pred poslanicima Skupštine Srbije,

Prema njegovim rečima, to praktično znači da, ukoliko je 10 zaposlenih napustilo neku ustanovu tokom protekle godine, maksimalan broj novozaposlenih može biti sedam bez prethodne saglasnosti vladine komisije.

– Tim rešenjem institucije, ustanove i preduzeća preuzimaju veliku odgovornost na sebe, odlučuju o tome da li im je potrebno novo zapošljavanje, ali i napominje da kvalitet usluga tih institucija, ustanova i preduzeća mora da se unapredi – rekao je Mali, a prenosi "Danas".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan