NOVOSAĐANI: Najveća satisfakcija je izvesti mlade na pravi put

NOVOSAĐANI: Najveća satisfakcija je izvesti mlade na pravi put

U vremenima kada su mnoge društvene vrednosti poremećene, a deca žive u svetu interneta i društvenih mreža, on se prihvatio odgovornog poziva u radu sa najmlađima. Ličnim primerom, ali pre svega upornošću, posvećenošću i ljubavlju prema onom što radi, doprinosi vaspitanju i stvaranju zdravih ličnosti. Iako se to često čini kao Sizifov posao, rezultati koje postiže motivišu ga da nastavi.

Mitar Banjac rođen je u Novom Sadu 1985. godine. U rodnom gradu završio je Osnovnu školu "Svetozar Marković Toza" na Detelinari, Srednju ekonomsku školu "Svetozar Miletić" i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Po zanimanju je diplomirani nastavnik fizičkog vaspitanja, trener odbojke i ogranizator rekreativne nastave. Trenutno radi kao nastavnik u tri škole i kao trener u jednom sportskom klubu.

– Oduvek sam bio aktivno dete, provodio mnogo vremena u prirodi, na polju družeći se sa vršnjacima na način na koji se današnja deca sve manje druže. To su bile sportske igre na otvorenom, košarka, fubal, odbojka, badminton, pecanje, kampovanje, vožnja bicikla i čamca. Već u sedmom razredu osnovne imao sam osećaj i potrebu da budem nastavnik i da prenesem drugima sve ono što volim da radim. Ta potreba i želja mi se ostvarila, ali ne sama od sebe. Svesno sam se trudio da sebi to omogućim – počinje svoju priču Banjac.


Kao i sva deca u uzrastu od četvrtog do šestog razreda, pokušao je da pronađe sebe u različitim sportovima kao što su fudbal, košarka, stoni tenis i plivanje. Međutim, jednog dana u petom razredu otišao je na odbojkašku sekciju u osnovnoj školi.

– To je držao, sada već nastavnik u penziji, Voja Radonjić, a pomoćnik mu je tada bio mladi Nikola Marijanović, koji je sve nas male dečake inficirao na pravi način odbojkom, prenoseći svoju ljubav prema tom sportu. Kao što vidite, tu sam vec 23-24 godine u odbojci – kaže Mitar sa osmehom na licu i nastavlja:

– Trenutno sam nastavnik fizičkog vaspitanja u tri škole u gradu. To mi omogućava da se bavim sa više stvari odjednom, da obučavam decu u mnogim sportovima kao što su atletika, gimnastika, loptaški sportovi, vodim ih na bazen i klizanje kada dozvoljavaju uslovi – objašnjava naš današnj sagovornik.

Trenersku karijeru u odbojci započeo je na Štrandu jer je bio zaljubljenik u odbojku na pesku.

 – Tamo na plaži sam uz starije igrače, a sada već i kolege, konkretno Sinišu Antonića, započeo svoje prve trenerske korake. Posle toga počinjem da igram u OK "Mladost" iz Turije i uz mog prvog pravog mentora ozbiljno ulazim u trenerske vode i sve što taj posao donosi, a to je bio Milorad Krunić, koji je meni usadio temelje i principe ponašanja jednog trenera. Nakon Turije pozvan sam u OK "NS-AS", tu sam proveo godinu dana sa juniorima. Onda je usledio poziv od velikog ljubitelja odbojke i sporta, nastavnika fizičkog Slobodana Velemira, da počnem sa radom u SK Volley, što se i dogodilo u jesen 2010. godine – kaže Banjac.


Od tada, mladi Novosađanin je postigao zavidne rezultate i dva puta je osvajao prvo mesto sa pionirima.

– Zadovoljan sam, ne samo zbog uspeha koje smo postigli, nego zbog kontinuiteta rezultata koji se ostvaruju sa novim generacijama dečaka. To znači da je kod nas jedna zdrava sredina za uspešno, a ne samo rekreativno bavljenje sportom. Ponosan sam na sve nas u klubu i naravno na decu i njihove roditelje što su nas tokom godina podržavali i bodrili na svim takmičenjima. Od malih do velikih, jer nema baš puno trenera koji se bave pionirima, a da su imali priliku da budu u finalu državnog prvenstva, a za mene je to bila velika čast i zadovoljstvo. Prelepi su to osećaji i velika iskustva za klub, decu, roditelje i mene kao mladog trenera – iskren je Banjac.

A za deset godina uspešnog rada u SK Volley, Mitru su nedavno uručili plaketu vlasnici kluba, odbojkaške legende Vasa Mijić i Andrija Gerić.

– Njih dvojica su obeležili naše detinjstvo, jer da nije bilo njih u periodu kada smo mi počinjali sa odbojkom, ko zna gde bi sad bili i kojim bi se poslovima bavili. Trudili su se da nam prenesu svoja iskustva, pre svega kao ljudi, a potom i kao ovekovečeni najbolji igrači na svetu – kaže Mitar.Paralelno sa radom u SK Vollley, proveo je nekoliko godina i u Dunav Volleyu. Tamo je vodio kadetsko-juniorsku ekipu dečaka sa kojima je imao zapažene uspehe na nivou pokrajne, a 2016. godine vodio je i ženski prvi tim OK Dunav Volley.

– U današnje vreme, pored svega što se trenutno događa, teško je imati neke planove. Ali voleo bih da usavršavam svoj rad i znanje jer time ujedno unapređujemo i klub. Pokazalo se da se ulaganjem u sebe i u druge rezultati višestruko vraćaju. Ne samo peharima i medaljama, nego i saznanjem da smo neke mlade ljude izveli na pravi put i omogućili im da rade u životu ono što vole, i ako je moguće, i da žive od toga. To je najveća satisfakcija – završava svoju priču Novosađanin Mitar Banjac.


Tekst: Aleksandar Jovanović
Foto: Privatna arhiva Mitra Banjca

Oceni vest:
14
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan